“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-49

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-49

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U and V are the seven people sits in a linear row facing north. And they all born on different days of the week starting from Monday to Sunday. But they all not necessary to be in the same order. Consider all the person are born on same month and year.

Only two persons sit between the people who born on Thursday and Q.  Only two people sit between the people who born on Tuesday and P. The person who born on Wednesday sits second to the right of T. U and the person who was born on Saturday are immediate neighbours. Q was oldest among the group and sits second to the right of P. Only one person sits between the person who born on Saturday and Sunday. V was born either on Thursday or on Tuesday. As many persons sits to the right of U is equal to the persons sits left of R. P was not born before S.

1).Name the person who sits second to the right of the person who born of Sunday?

a). U

b). V

c). Q

d). R

e). None of these

2).How many persons sit between the youngest person and eldest person in the group?

a). Three

b). Two

c). One

d). None

e). Cannot be determined

3). On which day does R borns?

a). Tuesday

b). Thursday

c). Friday

d). Saturday

e). None of these.

4).Name the person who was youngest among the group?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). T

5). How many persons where older than S?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Statement I is sufficient to answer

b). Only Statement II is sufficient to answer

c). Either Statement I or Statement II are sufficient to answer.

d). Neither Statement I nor Statement II are sufficient to answer.

e). Both Statement I and Statement II are sufficient to answer.

 

6).On which day does Arun took his leave?

Statement I: Arun does not took his leave on Wednesday.

Statement II: Arun took his leave either on Monday or Thursday.

7). P, Q, R, S and T are the five persons in the group. How many persons are taller than T?

Statement I: P is taller than Q, who was only shorter than P and T.

Statement II: R is shorter than P, who was shorter than T.

8). On which floor does C lives? If A, B, C, D, E are living in a building. The lowermost floor of the building is numbered 1, its above floor numbered 2 and so on till the topmost floor of the building is numbered 5.

Statement I: A lives one of the floor below D, who lives in topmost floor.

Statement II: E lives two floors above C, who neither lives in third or second floor.

9).How many chocolate does Seetha has?

Statement I: Abi has 10 chocolates which is five more than Geetha. Seetha has 2 chocolates more than Swetha, who has 2 more than Geetha.

Statement II: Swetha has more chocolates than Geetha but less than Abi, who has 10 chocolates.

10). Who among the following was oldest among A, B, C, D, E, F?

Statement I: A is older than C but not older than B. D is not older than C.

Statement II: D was older than both E and F.

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G, and H are the eight persons, they are owner of eight different websites namely Shiksha, Olx, Flipkart, Jobon, Olo, Amazon, Snapdeel and Myntra  are the eight persons have different range of subscribers from all over the world. Like 1000, 3000, 5000, 9000, 10000, 11000, 15000 and 16000.

A’s website has more subscriber than G’s website. D likes to own in either Myntra or Olx. H has highest number of subscribers and he was either own in Amazon or Flipkart. The difference between of number of subscribers Jobon and Olx was nine thousand. E’s website will have 5000 subscribers. Myntra has more subscriber than G, but less than F. Olo has 3000 subscribers. The person name with vowel should own in Shiksha.   B’s website has least number of subscribers. The difference between Olx subscriber’s and F’s website subscriber is thousand. F’s website was not Shiksha. Difference between Shiksha’s subscriber and Amazon’s subscribe was four thousand. Neither G nor A was an owner of Amazon. Shiksha has more subscriber than Snapdeal. Amazon has more subscriber than Olx.C’s website  has not either 3000 or 11000 subscribers.

11). How many subscribers does Myntra has?

a). 10000

b). 1000

c). 3000

d). 15000

e). None of these

12). Name person who was Owner of Amazon?

a). H

b). B

c). C

d). A

e). None of these

13). Name the person who has 9000 subscribers?

a). 10000

b). 11000

c). 9000

d). 16000

e). None of these

14). How much more subscribers are there in Olx while comparing to G’s subscribers?

a). Thousand

b). Seven Thousand

c). Six Thousand

d). Four Thousand

e). More than ten thousand

15). Name the person who was owner of Amazon?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). E

 Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, E, F, G are the six persons in the group. They all are in different heights. B is taller than F. G is taller than only two persons in the group. B is shorter than A. If G was 6 feet height. E was taller than C.

16). If E was shorter than F. Who among the following person was tallest among the group?

a). D

b). B

c). E

d). A

e). None of these

17). What will be the height of E?

a). 6.1

b). 6.2

c). 5.9

d). 5.8

e). Cannot be determined

18). If E is taller than A , who is shorter than C. who among the following was shorter than G?

a). A

b). B

c). F

d). C

e). Either b or C

 Direction (19 -20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 3 meter south of B. D stands 3 meter south of C. F stands 3 meter north of E. F stands 1 meter west of A. C stands 3 meter east of F.

19). On which direction does D stands with respect to E?

a). North

b). South

c). West

d). East

e). None of these

20). What is the shortest distance between B and D?

a). 85

b). 40

c). √40

d). √85

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two persons sit between the people who born on Thursday and Q.

ii). Q was oldest among the group and sits second to the right of P.

iii). Only two people sit between the people who born on Tuesday and P.

iv). The person who born on Wednesday sits second to the right of T.

v). Only one person sits between the person who born on Saturday and Sunday.

vi). P was not born before S.

vii). As many persons sits to the right of U is equal to the persons sits left of R.

viii). V was born either on Thursday or on Tuesday.

ix). P was not born before S.

1. Answer: C

2. Answer: C

3. Answer: E

R born on Wednesday

4. Answer: A

5. Answer: D

Direction (6-10):

6. Answer: D

We cannot find the exact day, on which Arun was leave.

7. Answer: E

According to the statement I and II –> T > P > Q > R > S or T > P > Q > S > R

8. Answer: B

According to statement II

5
4
3 E
2
1 C

9.

Answer: A

By, Statement I –> Seetha has 9 chocolates.

10. Answer: E

According to statement I and II B > A > C > D > F/E > F/E

Direction (11-15)

i). H has highest number of subscribers and he was either own in Amazon or Flipkart.

ii). D likes to own in either Myntra or Olx.

A
B
C
D Myntra/ Olx
E
F
G
H Amazon/ Flipkart 16000

 

iii). The difference between of number of subscribers Jobon and Olx was nine thousand.

iv). E’s website will have 5000 subscribers.

v). B’s website has least number of subscribers.

A
B Jobon/ Olx 1000
C
D Myntra/ Olx
E 5000
F
G
H Amazon/ Flipkart 16000

 

v). The difference between Olx subscriber’s and F’s website subscriber is thousand.

(Olx with 1000 is not possible because –> it does not satisfy’s condition(v). So, Jobon must have 1000 subscribers and also Olx has 10,000)

A
B Jobon 1000
C
D Myntra/ Olx
E 5000
F 9000/11000 (as per condition (v)).
G
H Amazon/ Flipkart 16000

 

vi). F’s website was not Shiksha.

vii). Difference between Shiksha’s subscriber and Amazon’s subscribe was four thousand.(The possible values are 5000-9000 & 11000-15000)

viii).Neither G nor A was an owner of Amazon.

ix). Amazon has more subscriber than Olx.

x).C’s website  has not either 3000 or 11000 subscribers.

A Shiksha 11000
B Jobon 1000
C Amazon 15000
D Myntra/ Olx
E 5000
F 9000 (as per condition (v)).
G
H Flipkart Condition(vii) 16000

 

xi). Olo has 3000 subscribers

A Shiksha 11000
B Jobon 1000
C Amazon 15000
D Olx 10000
E 5000
F 9000
G Olo 3000
H Flipkart 16000

 

xii). Myntra has more subscriber than G, but less than F.

 

A Shiksha 11000
B Jobon 1000
C Amazon 15000
D Olx 10000
E Myntra 5000
F Snapdeal 9000
G Olo 3000
H Flipkart 16000

11. Answer:  E

Myntra has 5000 subscribers.

12. Answer: D

13. Answer: C

14. Answer: B

15. Answer: C

Direction (16-18):

16. Answer: D

A B F G E C

17. Answer: E

we cannot find the exact height of E.

18. Answer: E

E > C > A > G > B > F

Direction (19 -20):

19. Answer: D

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests