“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-50

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-50

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons in the family going to three different places, they are Bangalore, Mumbai, Mangalore. They all going in three cars, each car will go to three different places. The car names are Toyota, Swift, Audi. Minimum two members, maximum three members will visit a place. Minimum One female in a Car.

G and Son-in-law of G will go to the same place. Daughter of A and her brother will travel in same car. B’s only Sister does not like to travel with her Brother. Audi car was not going to Bangalore. E, Only Nephew of H will travel with his Maternal Grandmother G. G has two child and she has only one daughter. B was not the son of A. F is the aunt of D and she travels with her Brother-in-law. B’s Sister likes to travel to Bangalore. C’s Husband has only one sibling and C’s Husband likes to travel either Bangalore or Mangalore. E’s mother will travel to Mumbai and does not like to travel in Toyota. A’s Son does not like to travel in Audi. F was not a Married Woman.

1).Who among the following was Uncle of E?

a). A

b). G

c). C

d). D

e). Cannot be determined

2). In which of the following Cars, two female members are travelling together?

a).Toyota

b). Audi

c). Swift

d). Either a or b

e). Either b or c

3).Where does brother of C travelled?

a). Bangalore

b). Mumbai

c). Mangalore

d). Either a or b

e). Cannot be determined

4). In which car does sister of B travelled?

a).Toyota

b). Audi

c). Swift

d). Either a or b

e). Either b or c

5). Four among the five are alike in such a way. Find the person who does not belongs to the group?

a). A

b). H

c). B

d). C

e). D

Direction (6 – 10):

 

Alphabets S R E F Y A Q D L U W G K H
Numbers

/Symbols

@ 5 # 6 3 % * ! $ < 9 8

 

Condition:

i). If first letter is consonant and fourth letter is vowel then both the word should be coded as the code of “K”

ii). If second letter and fifth letter is vowel both the codes should be interchanged.

iii). If the word has two consequent vowels, then first vowel should be code as last letter and second vowel should be coded as first letter.

6). What is the code for the word “GWKHS”?

a). Ω[email protected]

b). ∑Ω[email protected]

c). 98∑Ω@

d). ∑98Ω@

e). None of these

7). What is the code for the word “RELKA”?

a). 5%#8$

b). 85%$#

c). 5%$8#

d). 5#$8%

e). None of these

8). What is the code for the word “YUEWG”?

a). 3∑39∑

b). 3<#9∑

c). <#9∑3

d). <3#9∑

e). None of these

9). What is the code for the word “KFQDS”?

a). 68*[email protected]

b). *[email protected]

c). 86*[email protected]

d). [email protected]#8

e). None of these

10). What is the code for the word “FSRAW”?

a). [email protected]

b). [email protected]

c). [email protected]

d). [email protected]

e). None of these

 

Direction (11 – 15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

S, D, W, T, K, H, E, P, Q and F are sitting in a circular table all facing centre. W sits second to the right of S. Only two persons sit between F and W, who is the immediate neighbour of D. Q sits second to the right of E. H sits third to left of P. Only one person sits between F and P. Only two persons sits between K and E, neither of them is an immediate neighbour of F. T is an immediate neighbour of E. More than two persons sits between P and T. E is not an immediate neighbour of H.

11). Name the person who sits second to the right of W?

a). E

b). T

c). K

d). H

e). None of these

12). Who among the person sits third to the left of F?

a). P

b). Q

c). S

d). D

e). W

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from anticlockwise direction of D. Then how many persons will remains in their original position except D?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

14). Who among the following are alike in such a way based their arrangement. Find the one who does not belongs to the group?

a). SD

b). FQ

c). TH

d). EK

e). PW

15). Which of the following was arranged in such a manner that second persons sits third to the right of first person?

a). TQ

b). SW

c). KS

d). FQ

e). DP

Direction (16 – 18):  Read the following information carefully and answer the question given below.

P stands 1 meter west of S. Q stands 3 meter east of P. T stands 4 meter north  of U, who stands 2 meter south of Q. R stands 2 meter of west of U.

16). On which direction does P stands with respect to R?

a). North East

b). South West

c). North West

d). South East

e). Cannot be determined

17). If Z stands 2 meter west of T, then On which direction does Z stands with respect to R?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

18). What is the shortest distance between T and R?

a). 10

b). 5

c). 2√5

d). √5

e). √10

19). Which of the following conclusion is definitely true according to the statement

A > F ≥ H = E > J < P < O; J > M = N > B ≥ V

a). V = A

b). A = O

c). O < H

d). A > N

e). M ≤ P

20). Which of the following symbol will be possible to make the A > G is false and R < P is true?

Statement: G = D __  R < W ≤ U __ P = Q < A

a). >, >

b). <, ≤

c). <, >

d). >, <

e). =, =

Answers:

Direction (1-5)

i). G and Son-in-law of G will go to the same place.

ii). E, Only Nephew of H will travel with his Maternal Grandmother G.

iii). Daughter of A and her brother will travel in same car.

iv). A’s Son does not like to travel in Audi.

 G     G’s Son-in-law    E  (Condition (i) and (ii))
Toyota/Swift

(Condition (iv))

A’s Daughter    A’s Son   (Condition (iii))

v). F is the aunt of D and she travels with her Brother-in-law.

 G     G’s Son-in-law    E  (Condition (i) and (ii))
Toyota/Swift

(Condition (iv))

A’s Daughter    A’s Son   (Condition (iii))
F    F’s Brother-in-law

vi). C’s Husband has only one sibling and C’s Husband likes to travel either Bangalore or Mangalore.

vii). B’s only Sister does not like to travel with her Brother.

viii). B’s Sister likes to travel to Bangalore.

Mangalore  G   G’s Son-in-law(B)    E  (Condition (i) and (ii))
Toyota/Swift

(Condition (iv))

Mumbai

A’s Daughter    A’s Son   (Condition (iii))
Bangalore F    F’s Brother-in-law(A)   H

ix). E’s mother will travel to Mumbai and does not like to travel in Toyota.

x). Audi car was not going to Bangalore.

 

Bangalore

Toyota

  A(+)     F(-)   H(-)
Mangalore

Audi

G(-)     B(+)    E(+)
Mumbai

Swift

D(+)   C(-)

1. Answer: D

2. Answer: A

3. Answer: B

4. Answer: A

5. Answer: A

 

Direction (6-10):

6. Answer: D

GWKHS –> does not follow any condition

7. Answer: C

RELKA –> follows condition (ii)

8. Answer: A

YUEWG –> follows condition (iii)

9. Answer: C

KFQDS –> does not follow any condition

10. Answer: D

ESRAW –> follows condition (i)

Direction (11 – 15):

i). W sits second to the right of S.

ii). Only two persons sit between F and W, who is the immediate neighbour of D.

iii). Only one person sits between F and P

iv). H sits third to left of P.

v). T is an immediate neighbour of E.

vi). Only two persons sits between K and E, neither of them is an immediate neighbour of F.

vii). More than two persons sits between P and T.

viii). E is not an immediate neighbour of H.

11. Answer: A

12. Answer: B

13. Answer: D

14. Answer: E

15. Answer: C

 

Direction (16 – 18):  

16. Answer:  C

17. Answer: A

18. Answer:  C

19. Answer: D

A > F ≥ H = E > J > M = N

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests