“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-52

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-52

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons cleared their bank exam in eight different banks namely IOB, SBI, KVB, LVB, Axis, ICICI, CUB and PNB. They all joining in their banks in different month of same year from January to August.

Only two people joining between the person who was going to join in IOB and SBI. The person who cleared exam for CUB will join in one of the month contains thirty one days, but not in August. D was senior tothe person who was working in KVB and does not like to join after SBI.  Only one person joint the job between G and the person who working in SBI and both of them joined in the months contains thirty one days. G was senior to the person who working in SBI. The person who cleared KVB will not joint in the month which contains thirty one day, but not senior to the person who was working in SBI.The person who born in the month of Maywill join in ICICI. Only two persons joined the job between B and H, either one of them will work in CUB. C like to Joint in PNB, but does not like to join in the month of February. C was Junior to the person who was working in SBI. The person who was working in Axis was the junior to the person who was working in LVB, who born in consecutive months. F was two months senior to E. A was senior to B and does not like to joint in the month which contains 31 days.

1). Name the person who was working in IOB?

a). A

b). C

c). D

d). E

e). F

2). How many person joint the job between the person who was working in IOB and F?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Name the person who join the job in the month of August?

a). A

b). D

c). B

d). H

e). C

4).On which month does B joined the job?

a). January

b). February

c). April

d). May

e). August

5). Name the person who join the job immediately before A?

a). E

b). C

c). A

d). D

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Input: 12 banking 54 examination 36 clearing 24 not  60 easy

Step1: 54 examination 36 clearing24 not 60 easy  6 banking

Step 2: 54 examination 24 not 60 easy 6 banking 18 clearing

Step 3: 54 examination 24 not 6 banking 18clearing  20 easy

Step 4:24 not 6 banking 18 clearing 20 easy 18 examination

Step 5: 6 banking 18 clearing 20 easy 18examination12 not

Input: 72  Amithab  42 efficient  18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai

 

6).Which among the following word or number will be third from the right end in Step 3?

a). Efficient

b). 72

c). 42

d). 66

e). Dancer

7). If the Step 3 is “18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer 14 efficient” which among the following will be input?

a).42 efficient18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai 24 Amithab

b).42 efficient18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer

c).18 wonderful  24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai

d). 24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai 9 wonderful

e).Cannot be determined

8).What will be the number before the word “efficient” in step 3?

a). 44

b). 42

c). 21

d). 14

e). None of these

9).Which of the following will be final output, for the given input?

a).42 efficient 18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai 24 Amithab

b).42 efficient 18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer

c).18 wonderful  24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai

d). 24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai 9 wonderful

e).Cannot be determined

10).Which of the following word or number will be third to the right of “Wonderful” in step 4?

a).Dancer

b).33

c).Efficient

d). 18

e). Mumbai

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S,T, U, V, W and X are the nine persons sits in two parallel rows facing each other. Any one of them will face the vacant seat. W faces the person who sits second to the right Q and either one of them sits at extreme end of the table. S faces the person whosits second to the left of V. P is an only immediate neighbour of Vacant seat. Only two people sit between U and T, neither of them is an immediate neighbour of W. V faces same direction as Q. Only two people sit between P and X. R faces South direction, T doesnot faces Vacant seat.

11).Name the person who faces the person sits second to the right of Vacant seat?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

12). Name the person who sits second to the right of T?

a). P

b). W

c). S

d). V

e). Vacant

13). Four among the five are alike in such a way based on their given arrangement. Find the one who does not belong to the group?

a). X

b). Q

c). U

d). Vacant

e). R

14). If R belongs to U. P belongs to S, then Q was related to who among the following?

a). W

b). X

c). R

d). U

e). T

15). Name the person who faces V?

a). Vacant

b). X

c). S

d). W

e). P

 

Direction (16-18):Read the following information carefully and answer the questions given below.

16). Which of the following conclusion was definitely false according to the given statement?

Statement: F < K ≤ J =  H ≥ W > P; Q  < W ≥ T > Y = C > V

a). J >Y

b). H ≥ T

c). T > V

d). F < J

e). H < P

17). Which of the following conclusion was definitely trueaccorging to the given statement?

Statement: W > P ≥ R = I < Y = T; O ≤ K < L > R ≤ F = S

a). W > S

b). K < P

c). I ≤ F

d). O ≤ S

e). T < R

18). Which of the following symbol will come in the place of question mark (?) in the statement to make satisfy the statement A < P is true and R ≤ P is false?

Statement: K < A = E ? O = R  ? M = N ≤ P

a).< , ≤

b).<, ≥

c). = =

d).= , ≤

e).<, <

 

Direction (19 – 20): Read the following information carefully and answer the questions given below.
A  stands 8 meter west of B, who stands 2 meter south of C. D stands south west of Cand south of A. S stands 2 meter south of B.  K stands 2 meter east of B.

19).On which direction does C stands with respect to K?

a). North East

b). South West

c). South East

d). North West

e). None of these

20).What is the distance between A and K?

a). 8m

b). 7m

c). 6m

d). 10m

e). 12m

 

Direction (1-5):

i).Only one person joint the job between G and the person who working in SBI and both of then joined in the days contains thirty one days.

ii).G was senior to the person who working in SBI.

iii).The person who cleared exam for CUB will join in one of the month contains thirty one days, but not in August.

iv).The person who cleared KVB will not joint in the month which contains thirty one day, but not senior to the person who was working in SBI.

v).The person who cleared exam for CUB will join in one of the month contains thirty one days, but not in August.

vi). Only two persons joined the job between B and H, either one of them will work in CUB.

vii).D was senior to the person who was working in KVB and does not like to join after SBI.

viii).The person who born in the month of May will join in  ICICI.

ix).C like to Joint in PNB, but does not like to join in the month of February.

ix). The person who was working in Axis was the junior to the person who was working in LVB, who born in consecutive months.

x). A was senior to B and does not like to joint in the month which contains 31 days.

xi).F was two months senior to E.

January G LVB
February D Axis
March F SBI
April H KVB
May E ICICI
June A IOB
July B CUB
August C PNB
  1. Answer: A

2. Answer: B

3. Answer:E

4. Answer:C

5. Answer: A

Direction (6-10):

Step 1:42 efficient18 wonderful  66 dancer  84  Mumbai 24 Amithab

Step 2:42 efficient18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer

Step 3:18 wonderful  84  Mumbai 24 Amithab 33 dancer 14 efficient

Step 4:18 wonderful  24Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai

Step 5: 24 Amithab 33 dancer 14 efficient 42  Mumbai 9 wonderful

6. Answer: E

7. Answer: E

8. Answer: D

9. Answer: D

10. Answer: B

Direction (11-15):

i). W faces the person who sits second to the right Q and either one of them sits at extreme end of the table.

ii). Only two people sit between U and T, neither of them is an immediate neighbour of W.’

iii).P is an only immediate neighbour for Vacant seat.

iv). S faces the person who sits second to the left of V.

v).V faces same direction as Q.

vi).Only two people sit between P and X.

vii).  R faces South direction, T doesnot faces Vacant seat.

 

11. Answer: C

12. Answer: D

13. Answer: E

14.Answer: C

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: E

17. Answer: C

18. Answer: E

Direction (19 – 20):

19. Answer: D

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests