“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-53

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-53

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction(1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V, and W are the eight persons, likes different mobiles like Acer, Oppo, Vivo, Lenovo, Samsung, Micromax, Moto and LG. Each mobiles are ranged as 6000, 7000, 8000, 9000, 10000, 11000, 12000 and 13000. All the given data are not necessary to be in the same order.

P likes either Vivo or Acer. The cost of Lenovo was not more than the mobile which was liked by V.  The cost of P’s mobile was double of U’s mobile. The difference of cost of Acer mobile and Samsung mobile was two thousand less than the difference of cost of P’s mobile and U’s Mobile.U does not like Samsung mobile. T likes either Lenovo or Oppo. S like costliest mobile, which was not either Samsung are Acer. The cost of Vivo was not less than Acer mobile. R likes the mobile which cost thousand less than Oppo mobile. Q likes Acer mobile. Neither R nor V likes Samsung mobile. R’s mobile is costlier than Acer mobile. V neither likes Lenovo or LG. The cost of Moto mobile was three thousand less than LG mobile. Cost of LG mobile was not less than Lenovo.

1). Name the person who likes Micromax mobile?

a). P

b). S

c). Q

d). T

e). W

2).What is the difference between the cost of the cost of LG mobile and Q?

a). 1000

b).2000

c). 3000

d). 4000

e). None of these

3). Name the person who was liked by Moto?

a). P

b). V

c). T

d). S

e). U

4). Name the mobile which was owned by S?

a). Oppo

b). Micromax

c). Lenovo

d). Acer

e). Moto

5). How many persons bought their mobile costlier than the person who owned LG?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four.

Direction(6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Conclusion (i) follows

b). Only Conclusion (ii) follows

c). Either Conclusion (i) or Conclusion(ii) follows

d). Neither conclusion (i) nor Conclusion (ii) follows

e). Both conclusion (i) and Conclusion(ii) follows

A @ B means A is greater than B

A $ B means A is greater than or equal to B

A * B means A is equal to B

A # B means A is less than B

A & B means A is less than or equal to B

6).

Statement: A @ M $ N * D & C # V $ E

Conclusion:

i). E < D

ii). A ≤ C

7).

Statement: L # K & J @ H* G & F # E

Conclusion:

i).  L > H

ii).  H ≤ F

8).

Statement: A $ P * W # I @ R # U & T

Conclusion:

i). T > R

ii). A ≥ I

9).

Statement: P $ O # I @ U * T $ Y @ E

Conclusion:

i). U = Y

ii). Y < U

10).

Statement: L # M @ N @ B * V $ C & W

Conclusion:

i). M > V

ii). B ≥ C

Direction(11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E,F, G and H are the eight persons sits together facing east. Each of them was from different cities namely Delhi, Chennai, Kolkata, Kanpur, Bangalore, Hyderabad, Nagpur and Mumbai. They all not necessary to be in the same order.

E sits second to the left of one who is from Mumbai. Only two person sits between the person who was from Delhi and A. The number of persons sits to the left of B is equal to number of persons sits to the right of the person who was from Mumbai.  The person who was Kanpur sits at extreme end of the line. Only two person sits between the person who was from Bangalore and the person from Kanpur. E does not sits to the right of B. G sits immediate right of D, who is from Delhi. The person from Chennai sits immediate right of the person from Hyderabad. Not more than two persons sits between the person from Kolkata and the person from Nagpur.Not more than two person sits between the B and H, who is not an immediate neighbour of the person who was Hyderabad. F sits immediate left of the person from Nagpur.

11). Name the person who sits second to the left of one who is from Chennai?

a).B

b). H

c). C

d). D

e). None

12). How many persons sits between B and the person from Bangalore?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). Cannot be determined

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than three

14). How many persons sits between the person who was from Hyderabad and the person from Nagpur?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than three

15). E is from which among the following cities?

a). Mumbai

b). Kanpur

c). Hyderabad

d). Kolkata

e). Nagpur

Direction(16-18):

A stands 5 meter south of B, who stands 3 meter west of E. C stands 6 meter east of B. D stands 6 meter east of A. E stands 2 meter north of F.

16). On which direction does F stands with respect to A?

a). North East

b). North West

c). South East

d). South West

e). None of these

17). What is the shortest distance between C and A?

a). 51

b). 61

c). 31

d). √61

e). √51

18). If G stands 3 meter south of F, which of the following point is at the east of G?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). E

Direction (19-20): Read the following question carefully and answer the question given below.

A, B, C, D, E, F and G are the seven person in the class are in different height.A is taller than E, who was only taller than C. F was shorter than D, but not shorter than G.  B was shorter than only two persons.

19). Who among the following persons tallest among the group?

a). A

b). B

c). G

d). E

e). Cannot be determined

20).If G was taller than A, who among the following was shortest among the group?

a). G

b). H

c). C

d). B

e). A

Answers:

Direction(1-5):

i). P likes either Vivo or Acer.

ii). The cost of P’s mobile was double of U’s mobile.

iii).S like costliest mobile, which was not either Samsung are Acer.

P Vivo/Acer 12000
Q
R
S 13000
T
U 6000
V
W

 

v).The difference of cost of Acer mobile and Samsung mobile was two thousand less than the difference of cost of P’s mobile and U’s Mobile.

(Acer – Samsung à 4000

The possible ranges are 6000-10000, 7000-11000, 8000-12000, 9000-13000)

So, Acer/ Samsungà 7000-11000

vi). T likes either Lenovo or Oppo.

vii).Q likes Acer mobile.

P Vivo/Acer 12000
Q Acer 7000/11000
R
S 13000
T Lenovo/Oppo
U 6000
V
W

 

viii).V neither likes Lenovo or LG. UdoesnotlikeSamsungmobile.

ix). The cost of Lenovo was not more than the mobile which was liked by V

x).The cost of Vivo was not less than Acer mobile.

xi). Neither R nor V likes Samsung mobile.

xii).Cost of LG mobile was not less than  Lenovo.

P Vivo 12000
Q Acer 7000/11000
R
S 13000
T Lenovo/Oppo
U 6000
V
W Samsung 7000/11000

 

xiii).The cost of Lenovo was not more than the mobile which was liked by V.

xiv). R likes the mobile which cost thousand less than Oppo mobile.

P Vivo 12000
Q Acer 7000
R 9000
S 13000
T Lenovo 8000
U 6000
V Oppo 10000
W Samsung 11000

xv).R’smobileiscostlierthanAcermobile.

xvi).The cost of Moto mobile was three thousand less than LG mobile.

P Vivo 12000
Q Acer 7000
R LG 9000
S Micromax 13000
T Lenovo 8000
U Moto 6000
V Oppo 10000
W Samsung 11000

1). Answer: B

2). Answer: B

3). Answer: E

4). Answer: B

5). Answer: D

Direction(6-10):

6). Answer: D

A > M ≥ N = D ≤ C < V ≥ E

7). Answer: B

L < K ≤ J > H = G ≤ F < E

8). Answer: A

A ≥ P = W < I > R < U ≤ T

9). Answer: C

P ≥ O < I > U = T ≥ Y > E

10). Answer: E

L < M > N > B = V ≥ C ≤ W

Direction(11-15):

i). The number of persons sits to the left of B is equal to number of persons sits to the right of the person who was from Mumbai.

ii). E does not sits to the right of B.

iii). E sits second to the left of one who is from Mumbai.

iv).The person who was Kanpur sits are extreme end of the line.

v).G sits immediate right of D, who is from Delhi.

vi). Only two person sits between the person who was from Delhi and A

vii).More than two person sits between the B and H, who is not an immediate neighbour of the person who was Hyderabad.

viii).The person from Chennai sits immediate right of the person from Hyderabad.

ix).Not more than two persons sits between the person from Kolkata and the person from Nagpur.

x).Not More than two person sits between the B and H, who is not an immediate neighbour of the person who was Hyderabad.

xi).F sits immediate left of the person from Nagpur.

11). Answer: E

12). Answer: D

13). Answer: D

14). Answer: E

15). Answer: C

Direction(16-18):

16). Answer: A

17). Answer: D

18). Answer: D

Direction (19-20):

19). Answer: E

20). Answer: C

D > F > B >G > A > E > C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: