“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-54

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-54

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the information carefully and answer the questions given below.

Jaya, Jency, Jansi, Joyshi, Jothi, Jamuna and Janani are the seven persons lives in seven different floors and they earns different salary like 15000, 17000, 20000, 25000, 33000, 50000, 70000. Here ground floor numbered one, its above floor numbered two, and so on till top floor numbered seven.

Only two persons lives between Joyshi and the person who earns 50000. The person who lives in floor number four will earns more than Jaya. The person who earned least salary among all lives in one of the even numbered floor. Jansi earned more than Joyshi, who lives one of thefloor below Jansi. Janani’s salary is five thousand more than Jothi, who lives immediately below the person who earns lowest salary. Jency earns less then Jaya. The person whose salary was divisible by eleven will stay in floor number four. The persons who live above floor number five will earn more than the person who lives in floor number five. Difference of the salary of Jansi and the person who lives in floor number four is less than twenty thousand. Janani will not live below Joyshi.

1).Name the person who earned highest amount of salary?

a). Jaya

b).Jency

c). Janani

d). Jamuna

e). None of these

2). How many persons where lives between the person who earns 50000 and the person who earns 17000?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3).On which floor does Jency lives?

a). 1

b). 3

c).2

d). 5

e). 4

4). What is the difference between the person who lives in floor number three and five?

a). 4000

b).5000

c).6000

d).7000

e).8000

5). If all the people are made to sit in descending order from top to bottom based on their earnings, then how many of then will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (6-10): Read the information carefully and answer the questions given below.

 

465     897    364   899    215    456

6). If all the numbers are arranged in descending order from right to left, then which of the following  number will be Second digit of third number from the left end?

a). 6

b). 4

c). 5

d). 3

e). 2

7). If all the digits are arranged in descending order within the number, What is the difference of second and fifth number from the left end?

a). 215

b). 466

c). 400

d). 682

e). None of these

 

8). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from left to right, what is the difference of third and fourth number in the  new arrangement?

a). 445

b). 535

c). 553

d). 456

e). 510

9). If all the numbers are arranged in ascending order from right to left, then what will be the product of second digit of fifth number and third digit of second numberfrom the left end?

a).56

b). 36

c). 84

d). 42

e). None of these

10). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from left to right and then all the numbers are arranged in ascending order from right to left, then which of the following will be the sum of second digit of fifth number and first digit of second numberfrom the left end?

a). 10

b). 11

c). 15

d). 13

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the information carefully and answer the questions given below.

A Certain number of persons sit in a linear row facing north. Only Four persons sits between M and N. Only three people sit between M and O, who is not an immediate neighbour of N. W sits second to the left of N. Only five people sits between W and R, who will not sits to the right of O. K sits between Y and D, who is sits second to the right of O. Only three people sit between N and Z. Not less than five members sits to the left of N. Z will not sits fourth to the right of R.

11). How many persons sits in the linear row?

a). Twenty Five

b). Twenty One

c). Fifteen

d). Twenty Two

e). Cannot be determined

12). Name the person who sits second to the right of W?

a). Z

b). M

c). O

d). N

e). Cannot be determined

13). If R sits at extreme end and two person sit between R and S. Then How many persons where sits between S and Z?

a). Eight

b). Seven

c). Nine

d). Twelve

e). None of these

14). How many person sits to the right of Z?

a). Nine

b). Ten

c). Eleven

d). Twelve

e).cannot be determined

15).If K is at extreme end,Only two person sits between K and G, then how many person sit to the right of O?

a). Four

b). Five

c). Six

d). Seven

e). More than Seven.

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E and F are the six persons in the group. Each of them is in different height and weight. A was taller than B but not heavier than C. The Tallest among the person was not heaviest person. D was shorter than only one person. C and F was shorter than B, who was heavier than D. C was lighter than B but not lighter than the third tallest person. The Shortest person was lightest person. A is heavier than D and Ebut shorter than D.

16). Who among the following was lightest among all?

a). E

b). D

c). F

d). A

e). Cannot be determined

17). Who among the following was taller than D?

a). B

b). F

c). C

d). E

e). A

 

18). Name the person who was second lightest among the group?

a). A

b). D

c). F

d). C

e).  E

Direction(19-20):

A stands 5 meter west of B, who stands 2 meter south of F. D stands 2 meter south of A, who stands 8 meter west of C. E stands 2 meter north of C. G stands 5 meter east of D.

19). On which direction does B stands with respect to G?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). Cannot be determined

20). What is the shortest distance between D and F?

a). 41

b).51

c). √41

d). √51

e). √65

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who earned least salary among all lives in one of the even numbered floor.

ii). Janani’s salary is five thousand more than Jothi, who lives immediately below the person who earns lowest salary. (Janani –> 25000)

iii).The person whose salary was divisible by eleven will stay in floor number four.

iv). The persons who live above floor number five will earn more than the person who lives in floor number five.

v). Only two persons lives between Joyshi and the person who earns 50000.

vi).The person who lives in floor number four will earns more than Jaya.

vii).Jency earns less then Jaya.

viii).Janani will not lives below Joyshi.

Condition(vi) –> does not satisfy

ix). Difference of the salary of Jansi and the person who lives in floor number four is less than twenty thousand.

7 Jansi 50000
6 Jamuna 70000
5 Janani 25000
4 Joyshi 33000
3 Jaya 17000
2 Jency 15000
1 Jothi 20000

1. Answer: D

2. Answer: C

3. Answer: C

4. Answer: E

5. Answer: E

Direction (6-10):

6. Answer: C

465     897    364   899    215    456

215     364     456    465   897    899

7.

Answer: B

465     897    364   899    215    456

654     987    643   998     521   654

987-521 –> 466

8.

Answer: C

465     897    364   899    215    456

456     789    346   899    125    456

899-346 –> 553

9.

Answer: D

465     897    364   899    215    456

899    897     465    456    364   215

7*6 –> 42

10.

Answer: B

465     897    364   899    215    456

456     789    346   899    125    456

899     789   456    456   346     125

7+4 –> 11

Direction (11-15)

i). Only Four persons sits between M and N.

ii).Only three people sit M and O, who is not an immediate neighbour of N.

iii).W sits second to the left of N.

Case (i).     O __  ___  ____  M __  __  W  __  N

Case (ii).W ___  N __  __  __  __  M ___  ___  ___  O

iii).Only five people sits between W and R, who will not sits right of O.

Case (i).     O __  ___  ____  M __  __  W  __  NCondition (iii) does not follows

Case (ii)a.W ___ N __  __  __  R  M ___  ___  ___  O

Case (ii)b.  R __  __  ___  ___  ____  W ___  N __  __  __  __  M ___  ___  ___  O

iv). K sits between Y and D, who is sits second to the right of O.

Case (ii)a.W ___ N __  __  __  R  M ___  ___  ___  O ___  D Y K Condition (v) does not follows

Case (ii)b.  R __  __  ___  ___  ____  W ___  N __  __  __  __  M ___  ___  ___  O ___  D Y K

v). Only three people sit between N and Z.

vi). Z will not sits fourth to the right of R.

vii). Not less than five members sits to the left of N.

Case (ii)b.  R __  __  ___  ___  ____  W ___  N __  __  __  Z  M ___  ___  ___  O ___  D Y K

Answer:

R __  __  ___  ___  ____  W ___  N __  __  __  Z  M ___  ___  ___  O ___  D Y K

11. Answer:  D

12. Answer: D

13. Answer:A

14. Answer: A

15. Answer:A

16. Answer: C

Height: E > D > A > B > C > F

Weight: B > C > A > D > E > F

17. Answer: D

Height: E > D > A > B > C > F

Weight: B > C > A > D > E > F

18. Answer: E

Height: E > D > A > B > C > F

Weight: B > C > A > D > E > F

 

19. Answer: A

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests