“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-55

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-55

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are the seven different persons lives in seven different floors. They all like seven different cars namely, Honda, Hyundai, Ford, Audi, BMW, Acura and Toyota. But they all not necessary to be in the same order. The ground floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top floor numbered seven.

The person who likes Ford lives one of the floor below the person who likes Acura. Only two persons live between B and D, Either of them likes BMW car. The person who lives in top floor either likes Audi or Acura. G lives one of the floor above the person who likes Hyundai.The person who likes Ford lives in even numbered floor, below the person who likes BMW.The person who likes BMW car lives immediately above G.A likes Toyota, who does not lives in lowermost floor. G lives in odd numbered floor, who does not like Acura. C neither likes Ford, nor likes Audi and more than three person sits between B and C. E lives one of the floors above F, who does not lives immediately below the person who likes Audiand Honda. The person who likes Audi does not lives any floor below A. B does not like Hyundai. C does not lives any floor above B.D likes either Acura or Ford.The person who likes Honda does not lives on lowermost floor.

1). Name the person who likes Acura Car?

a). G

b). A

c). D

d). C

e). E

2).On which floor does D lives?

a). 1st

b). 2nd

c). 3rd

d). 4th

e). None of these

3). How many persons lives between A and B?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

4). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement, find the one who does not belong to the group?

a). CD

b). DG

c).FA

d). EA

e). AB

5). If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A $ B means B stands 2 meter South of A

A @ B means B stands 2 meter East of A

A & B means B stands 2 meter North of A

A % B means B stands 2 meter West of A

6).On which direction does B stands with respect to A?

Statement: A $ M % G & E % B $ L

a).North

b). South

c). East

d). West

e).Cannot be determined

7).On which direction does S stands with respect to K?

S $ L @ J $ G @ T & K

a).  North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). Cannot be determined

8). which of the following option was definitely false according to the given statement?

Statement: L $ K @ J $ H % G $ F

a).L stands north of F

b). H stands south of J

c). K stands west of J

d). K stands south of G

e). None of these

9). which of the following option was definitely True according to the given statement?

Statement: S $ L @ J $ G @ T & K

a). J stands South of S

b). G stands South of T

c). L stands West of K

d). S stands North of G

e). None of these

10).Which among the following symbol will come in the place of question mark (?) to prove A stands west of F

Statement: A $ L @ N @ B ? V % F

a). @

b). %

c). &

d). $

e).None of these

 

Direction (11 -15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R ,S, T, U, V and W are the eight people sits in circular table, some faces inside and some outside the table. But not necessary to be in the same order. P sits third to the left of W. R faces V. T sits second to the left of R. S sits second to the right of Q.U is not an immediate neighbour of V. S is not an immediate neighbour of either T or W. Not more than two persons sits together faces same direction. Immediate neighbours of P and V faces opposite direction to each other. P faces opposite direction of one who faces P.

11). Name the person who sits second to the right of W?

a). R

b). U

c). Q

d). P

e). None of these

12). Name the person who sits second to the left of one who faces R?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). T

13). How many persons sits between W and R, when counted in clockwise direction of W?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

14). If all the persons are made to sit in alphabetical order from clockwise direction of P, then how many of them will remains in original position except P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15).How many persons faces outside the table in the given arrangement?

a). Two

b). Three

c). Four

d). More than Four

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Conclusion(i) follows

b). Only Conclusion (ii) follows

c). Either Conclusion (i) or Conclusion (ii) follows

d). Neither Conclusion (i) nor Conclusion (ii) follows

e). Both Conclusion (i) and Conclusion (ii) follows\

16). A < K ≤ J = L > D ≥ H < G = S; P<O = I ≤ J ≥ U>T

i). L ≥ O

ii). T > A

17). L < K = D ≤ F = J = A ≥ R; O < U = R ≤ N< Y

i). U < J

ii). L < A

18). P < O ≤ I > U < Y = T; Q ≤ W ≤ E = U > R = K

i). K < O

ii). Q < T

19).

Statement:

Some CPUs are Keyboards

No Keyboard is Mouse

All Mouse are Monitor

Conclusion:

i). All CPU being Monitor are Possible

ii). Some Monitor are not Keyboard

20).

Statement:

All Apples are Guava

No Apple are Dates

No Dates are Grapes

Conclusion:

i). All Guava being Dates are possible

ii). No Apple are Grapes

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two persons live between B and D, Either of them likes BMW car.

ii). G lives in odd numbered floor, who does not like Acura.

iii). The person who likes BMW car lives immediately above G.

Condition(iv) –> does not satisfied

iv).G lives one of the floor above the person who likes Hyundai.

v).The person who likes Ford lives one of the floor below the person who likes Acura.

vi). The person who lives in top floor either likes Audi or Acura.

vii).The person who likes Ford lives in even numbered floor, below the person who likes BMW.

viii). A likes Toyota, who does not lives in lowermost floor.

ix).The person who likes Audi does not lives any floor below A.

x).B does not like Hyundai.

xi).C neither likes Ford, nor likes Audi and more than three person sits between B and C.

xii). E lives one of the floors above F, who does not lives immediately below the person who likes Audi and Honda.

xiii).C does not lives any floor above B.

Case(i)a2 –> does not follows condition (xii)   

Case(ii)a2 –> Does not follows Condition (xii)

Case(iv)a2 –> does not follows condition(xiii)

7 E Audi
6 B BMW
5 G Honda
4 A Toyota
3 D Acura
2 F Ford
1 C Hyundai
  1. Answer:C
  2. Answer: C
  3. Answer: A
  4. Answer: D
  5. Answer:B

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer:A

8. Answer: D

9. Answer: C

10. Answer: C

Direction (11 -15):

i).P sitsthird to the left of W.

ii). R faces V.

iii).T sits second to the left of R.

iv). S sits second to the right of Q.

v).U is not an immediate neighbour of V.

vi). S is not an immediate neighbour of either T or W.

vii).Not more than two persons sits together faces same direction.

viii). Immediate neighbours of P and V faces opposite direction to each other.

ix).P faces opposite direction of one who faces P.

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: D

14. Answer:C

15. Answer: C

Direction (16-20):

16. Answer: A

i). O = I ≤ J = L (True)

ii). A < K ≤ J ≥ U > T (False)

17. Answer: B

i). U = R ≤ A = J (False)

ii). L < K = D ≤ F = J = A (True)

18. Answer: B

i). O ≤ I > U > R = K (False)

ii). Q ≤ W ≤ E = U < Y = T (True)

19. Answer: E

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests