“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-56

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-56

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Habibsha, Haritha, Hansa , Hasma, Hanni, Heena, Hema and Hanshika are the eight persons will go to tour in eight different months namely, January, February, March, April, May, June, July and August. They all have to submit their thesis in one of the month from September to December. Only two members will submit a thesis in a month. But not necessarily in same order

Hanshika went to tour before Haritha. The person who went to tour in August will submit thesis in first. Hasma and Hansa submitted their thesis in same month.  Hanni will submit her thesis immediately before Habibsha and she was not went to tour before Habibsha. Heena went to tour in the month which contains thirty days. Haritha likes to go tour in the month which contains thirty one days, but before Heena. Hasma went to tour and submitted the thesis in the month contains thirty one days. Habibsha will not submit the thesis in the month of December. Hanni will not submit the thesis with the person who went to tour on August. The person who went to tour in the month of February, will submit her thesis with Hanni. The person who submitted the thesis in December will go to tour in the month which has thirty one days, and more than three persons sits between them. Heena was not submitted her thesis before Hanshika. No two persons who went to tour in consecutive months will submit the thesis in same month. Only one person went to tour between Habibsha and Hasma.

1). On which of the following month Habibsha went to tour?

a). May

b). June

c). April

d). March

e). Cannot be determined

2). How many persons went to tour between Heena and Hema?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). On which month does Hanni submitted her thesis?

a). September

b). October

c). November

d). December

e). Cannot be determined

4). On which month does Heena went to tour?

a). April

b). February

c). June

d). July

e). None of these

5). Name the person who went to tour in the month of May?

a). Habibsha

b). Haritha

c). Hanshika

d). Heena

e). Hansa

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In certain codes:

“Newspaper may be choice published” was coded as “lkf ero kof jow rei”

“All newspaper was mobile power” was coded as “ero ljb qwr nbc wea”

“No Mobile was charging power” was coded as “qwr oes ljb wea koq”

 “All charging may choice power” was coded as “qwr kof  lkf  nbc oes”

6). What is the code for the word “Choice”?

a). lkf

b).oes

c). koq

d). kof

e). Either a or d

7). What is the code for the word “mobile”?

a). kof

b). ljb

c). wea

d).nbc

e). Cannot be determined

8). What is the code for the word “no”?

a). kof

b).koq

c). jow

d).rei

e). lkf

9). What is the code for the word “published”?

a). jow

b). rei

c). ero

d). lkf

e). Either a or b

10). What is the code for the word “power”?

a). ljb

b). oes

c). nbc

d). wea

e).qwr

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons standing in linear row all facing south. They all earn different salary like, 5000, 6000, 7000, 8000, 9000, 10000, 11000, 12000. But not necessarily in the same order

 P sits second to the right of person whose salary is double of P. Only one person sits between R and the person who earns thousand more than R. The person who sits at extreme ends will earns in the difference of thousand rupees. W sits third to the left of U, neither of them sits at extreme end of the line. T sits immediate right of V, who sits left of W. P is an Immediate neighbour of U, who earns more than P. Q sits right of P. Not less than two persons sits between P and S. R earns thousand more than P. S earns eight thousand. The difference of U’s salary and T’s salary is more than of T’s salary. V does not earns less than Q.

11). How much does R earns?

a). 5000

b). 6000

c). 7000

d). 8000

e). None of these

12). How many persons sits between P and S?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains unchanged in their position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

14). How many persons earned more than U?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person who sits second to the right of V?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). T

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

 

A stands 1 meter south of B, who stands 2meter west of C. H stands 2 meter south of G, who stands 1 meter east of F. D stands 4 meter east of E, who stands 5 meter south of F. A stands 1 meter east of H.

16). What is the distance between C and D?

a). 6 meter

b). 7 meter

c). 5 meter

d). 4 meter

e). Cannot be determined

 

17). On what direction does A located with respect to F?

a). North East

b). South East

c). North West

d). South West

e). Cannot be determined

18). What is the shortest distance between A and D?

a).  meter

b).  meter

c).  meter

d).  meter

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E and F are the six members in the family. There are two married couples and two generations are in the family. A is the father of C, who is the only sister of D. F is the maternal uncle of D. B has two daughters. C is not married to E, who is Male.

19). How was E related to B?

a). Son

b). Brother

c). Son-in-law

d). Father

e). Nephew

20). How was E related to F?

a). Son

b). Brother

c). Son-in-law

d). Father

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who went to tour in August will submit thesis in first.

ii). Heena went to tour in the month which contains thirty days.

iii). Haritha likes to go tour in the month which contains thirty one days, but before Heena.

iv). Hanshika went to tour before Haritha.

iv). Hanni will submit her thesis immediately before Habibsha, she was not went to tour before Habibsha.

v). Habibsha will not submit the thesis in the month of December.

vi). Hanni will not submit the thesis with the person who went to tour on August.

vii). Hasma and Hansa submitted their thesis in same month.

Hansa, Hasma –> December

Hanni –> October

Habibsha –> November

viii). Hasma went to tour and submitted the thesis in the month contains thirty one days.

ix). The person who submitted the thesis in December will go to tour in the month which has thirty one days, and more than three persons sits between them.

x). The person who went to tour in the month of February, will submit her thesis with Hanni.

x). Heena was not submitted her thesis before Hanshika.

xi). No two persons who went to tour in consecutive months will submit the thesis in same month.

xii).Only one person went to tour between Habibsha and Hasma.

xiii). No two persons who went to tour in consecutive months will submit the thesis in same month.

xiv). Only one person went to tour between Habibsha and Hasma.

January Hasma December
February Hanshika October
March Habibsha November
April Hanni October
May Haritha September
June Heena November
July Hansa December
August Hema September
  1. Answer: D
  2. Answer: A
  3. Answer: B
  4. Answer: C
  5. Answer: B

Direction (6-10):

newspaper ero
may / choice kof / lkf
be/ published jow / rei
all nbc
power qwr
mobile/was ljb/wea
charging oes
no koq

6. Answer: E

7. Answer: E

8. Answer: B

9. Answer: E

10. Answer: E

Direction (11-15)

i). W sits third to the left of U, neither of them sits at extreme end of the line.

ii). T sits immediate right of V, who sits left of W.

iii). P sits second to the right of person whose salary is double of P

iv). Q sits right of P.

v). Not less than two persons sits between P and S

vi). P sits second to the right of person whose salary is double of P.

vii). S earns eight thousand.

viii). Only one person sits between R and the person who earns thousand more than R.

ix). V does not earns less than Q.

x). The difference of U’s salary and T’s salary is more than double of T’s salary.

11. Answer: C

12. Answer: B

13. Answer: E

14. Answer: A

15. Answer: D

Direction (16-18):

16. Answer: D

17 .Answer: B

18. Answer: A

Direction (19-20):

19. Answer: C

20. Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests