“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-59

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-59

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a circular table facing inside the circle. They all belong to the different professions like, Doctor, Engineer, Architect, Lawyer, Collector, Pilot, Teacher and CA. All the ‘above given data are not necessary to be in the same order.

P sits second to the right of Pilot.  Only two persons sits between T and S. Only two people sit between Doctor and Teacher. Q was either an Engineer or an Architect. W, who is Teacher and CA are the immediate neighbours. V sits second to the left of W, who is an immediate neighbour of Pilot. Neither S nor T was a Pilot. Q sits second to the left of S. U was not a Pilot. Neither P nor U is a Doctor. Architect was not an immediate neighbour of Engineer. U was not a Lawyer, who does not sit’s with Architect.

1). Name the person who sits second to the right of Lawyer?

a). Doctor

b). Collector

c). Architect

d). CA

e). None of these

2). Name the person who sits opposite to Architect?

a). The person who sits third the right of Teacher

b). The person who was immediate neighbour of Collector

c). The person who sits second the left of Lawyer

d). The person who sits second the right of Teacher

e). None of these

3). Name the person who sits second to the right of P?

a). Doctor

b). Collector

c). Architect

d). CA

e). Engineer

4). How many persons sits between P and R, when counted in anti clock wise direction of R?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). If all the persons are made to sit in alphabetical in anticlockwise direction of P. Then how many persons will remains in their original position except P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e).None

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A @ B means A is greater than B

A % B means A is greater than or equal to B

A $ B means A is less than B

A * B means A is less than or equal to B

A # B means A is equal to B

6).which of the following conclusion was definitely true as per the below given statement?

Statement: K @ L # F $ E % H # J * P @ D

a). L # E

b). K $ J

c). F % H

d). J * E

e). None of these

7).which of the following conclusion was definitely False as per the below given statement?

Statement: K @ L # F $ E % H # J * P @ D

a). K @ F

b). E @ L

c). E % J

d). F % D

e). None of these

8).which of the following conclusion was definitely true as per the below given statement?

Statement: L $ K % N * B @ V # D $ C % X

a). L $ N

b). D $ B

c). N % V

d). B @ C

e). None of these

9).which of the following conclusion was definitely true as per the below given statement?

Statement: N @ B % V # C * G # D $ S

a). B % G

b). V # S

c). S * B

d). V $ S

e). None of these

10).which of the following conclusion was definitely true as per the below given statement?

Statement: Q * W # E $ R % T @ Y * S

a). Q @ R

b). E @ Y

c). Q $ R

d). E @ R

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Dinesh, Ram, Niranjan, Avinash, Divakar, Naveen and Barani are the seven persons going to the shopping on seven different days. The week days starts from Sunday to Saturday. Not more than one person goes to the shopping in a day. They likes different flowers like Tulip, Lily, Lotus, Calla, Aster, Jasmine and Rose. But they all not necessary to be in the same order.

Barani went to the shopping one of the day after Wednesday. The person who likes Jasmine will go to shopping either on Friday or on Saturday. Only two persons went to the shopping between the person who likes Jasmine and Niranjan. Ram likes Tulip. Barani neither likes Jasmine nor likes Calla. Naveen will go to shopping immediately before the person who likes Calla. Only two people will go to shopping between the person who likes Rose and the person likes Aster. The person who likes Rose will go to shopping before the Niranjan. Only two person lives between Avinash  and the person who likes Calla. The person who likes Calla will not go to shopping before the person who likes Aster. Dhinesh went to the shopping before Dhivakar.Either Avinash or Niranjan does not like Lotus. Naveen does not likes Aster.

11). Name the person who went to shopping on Monday?

a). Ram

b). Niranjan

c). Avinash

d). Barani

e). Dhinesh

12). Which of the following flower was liked by the person who went to shopping on Wednesday?

a). Rose

b). Aster

c). Lotus

d). Jasmine

e). Calla

13). Name the person who likes Calla?

a). Barani

b). Ram

c). Dhivakar

d). Naveen

e). None of these

14). How many persons went to shopping between the person who likes Lily and Lotus?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person who went to shopping on Fourth dy of week?

a). Barani

b). Avinash

c). Dhivakar

d). Naveen

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 3m west of C and south west of E, who stands 4 meter west of D. C stands 2 meter south of E. B stands 7 meter East of A and stands 3 meter north of G. Hstands 5 meter north east of E. H stands north of G.

16). What is the distance between D and H?

a).4m

b). 5m

c). 6m

d). 3m

e). None of these

17). On what direction does C located with respect to with respect to G?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

18). What is the shortest distance between C and D?

a). 20m

b). √17m

c). 2√5 m

d). 7m

e). 3m

Direction(19-20); Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E and F are the six members in a family. There are two married couples in the family.There are one pilot, one engineer, one lawyer, two doctor, one students are there in a family. A, who is a pilot was the father of a lawyer. E was an Engineer, was the mother of a doctor. Lawyer has no siblings. F married to an Engineer. Laywer’s grand child was a student. The person from same profession will not marry each other.  B was a doctor who was not a child of Lawyer. C is not a student, who does not have any siblings.

19). who among the following was married couple?

a). FD

b). AE

c). CD

d). EF

e). None of these

20). Who among the following person was a Student?

a). D

b). A

c). E

d). F

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). P sits second to the right of Pilot.

ii).V sits second to the left of W, who is an immediate neighbour of Pilot.

iii). W, who is Teacher and CA are the immediate neighbours.

iv). Only two persons sits between T and S.

v).Neither S nor T was a Pilot.

vi).Q sits second to the left of S.

vii).Q was either an Engineer or an Architect.

viii).U was not a Pilot.

ix). Neither P nor U is a Doctor.

x).Only two people sit between Doctor and Teacher.

xi).Architect was not an immediate neighbour of Engineer.

xii). U was not a Lawyer, who does not sit’s with Architect.

  1. Answer: B
  2. Answer: D
  3. Answer: E
  4. Answer: A
  5. Answer: A

Direction (6-10)

6. Answer: D

K > L = F < E ≥ H  = J ≤ P > D

7. Answer: D

K > L = F < E ≥ H  = J ≤ P > D

8. Answer: B

L < K ≥ N ≤ B > V = D < C ≥ X

9. Answer: D

N > B ≥ V = C ≤ G = D < S

10. Answer: C

Q ≤ W = E < R ≥ T > Y ≤ S

Direction (11-15):

i). The person who likes Jasmine will go to shopping either on Friday or on Saturday.

ii).Only two persons went to the shopping between the person who likes Jasmine and Niranjan.

Case(i)a Case(ii)
Sunday
Monday
Tuesday Niranjan
Wednesday Niranjan
Thursday
Friday Jasmine
Saturday Jasmine

iii).The person who likes Rose will go to shopping before the Niranjan.

iv).Only two people will go to shopping between the person who likes Rose and the person likes Aster.

Case(i)a Case(i)b Case(ii)a Case (ii)b
Sunday Rose Rose
Monday Rose Rose
Tuesday Niranjan Niranjan
Wednesday Aster Niranjan Aster Niranjan
Thursday Aster Aster
Friday Jasmine Jasmine
Saturday Jasmine Jasmine

 

Case (ii)c
Sunday
Monday
Tuesday Rose
Wednesday Niranjan
Thursday
Friday Aster
Saturday Jasmine

v).Naveen will go to shopping immediately before the person who likes Calla.

vi). The person who likes Calla will not go to shopping before the person who likes

Aster.

vii).Naveen does not likes Aster.

Case(i)a Case(i)b Case(ii)a Case (ii)b
Sunday Rose Rose
Monday Rose Rose
Tuesday Niranjan Niranjan
Wednesday Aster Niranjan Aster Niranjan
Thursday Aster Naveen Naveen Aster
Friday Naveen Jasmine Naveen Jasmine Calla Calla
Saturday Calla Calla Jasmine Jasmine

Condition(vi) –>  Does not follows

vii).Only two person lives between Avinash  and the person who likes Calla.

Case(i)a Case(i)b Case(ii)a Case (ii)b
Sunday Rose Rose
Monday Rose Rose
Tuesday Niranjan Niranjan Avinash Avinash
Wednesday Avinash Aster Avinash Niranjan Aster Niranjan
Thursday Aster Naveen Naveen Aster
Friday Naveen Jasmine Naveen Jasmine Calla Calla
Saturday Calla Calla Jasmine Jasmine

 

viii).Barani went to the shopping one of the day after Wednesday.

ix).Ram likes Tulip.

x).Barani neither likes Jasmine nor likes Calla.
xi). Either Avinash or Niranjan does not like Lotus.

xii). Dhinesh went to the shopping before Dhivakar.

Case(ii)a & b –> does not follows condition (x)

Case(i) b –> Does not follows Condition (xi)

Sunday Dhinesh Rose
Monday Ram Tulip
Tuesday Niranjan Lily
Wednesday Avinash Aster
Thursday Barani Lotus
Friday Naveen Jasmine
Saturday Dhivakar Calla

11. Answer: A

12. Answer: B

13. Answer: C

14. Answer: A

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer: D

17. Answer: A

18. Answer: C

Direction (19-20):

19. Answer: D

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests