“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-60

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-60

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons lives in eight different floors. The all are in different ages like12, 13, 24, 26, 39, 51, 64 and 70.  The lowermost floor numbered zero, it above floor numbered one and so on till seventh floor. All the given information are not necessary to be in the same order.

Only two persons live between P and the person who was second youngest among the group. S was younger than R, but not younger than V. The person who was second eldest among the group was living in lower most floor. Only three person lives between the eldest person and T, whose age was half of Q’s age. Only two persons lives between U and T. T lives one of the floor below one whose age is 70 yrs. The person who likes to live in top most floor was aged double of W’s age. The eldest person among the group lives any floor above floor numbered four. U lives immediately above W, whose age was one third of U’s age. The age of the person who lives in floor number three was divisible by two.V’s age was a divisible by three.

1). Name the person who lives in floor number three?

a). R

b). P

c). Q

d). T

e). None of these

2). What is the age of T?

a). 24

b). 12

c). 13

d). 26

e). None of these

3). What is the difference between the age of Q and V?

a). 21

b). 12

c). 36

d). 27

e). None of these

4). If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, then how many of them will remains in the original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). How many persons are younger than the person Q, who lives below floor numbered three?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (6- 10): In each group of questions below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the three statements disregarding commonly known facts.

 

a). If only Conclusion I follows.

b). If only Conclusion Ii follows.

c). If either Conclusion I or Conclusion II follows.

d). If neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

e). If both Conclusion I and Conclusion II follows.

 

6).

Statement:

All A are C

Some C are D

Some B are A

Conclusion:

I). All B are C.

II). Some D are B.

 

7).

Statement:

All Biscuits are Ice creams

No Biscuits are Snacks

Some Snacks are Drinks

Conclusion:

I). All Drinks being Ice creams are possible

II). No Ice creams are Snacks

 

8).

Statement:

Some Notes are Papers

All Papers are Books

No Books are Pens

Conclusion:

I). Some Notes are Pens

II). No Pens are Notes

 

9).

Statement:

All Lily are Lotus

No Lotus is Rose

No Rose is Daisy

Conclusion:

I). All Daisy being Lotus are possible

II). Some Lily are not Rose

 

10).

Statement:

All Apples are Oranges

All Oranges are Grapes

Some Grapes are Guava

Conclusion:

I). All Guava are Apple

II). Some Grapes are not Apple

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sits in a linear row facing north. They all studying different standards like I, II, III, IV, V, VI, VII and VIII, but not necessary to be in the same order. Consider the person who was studying VIII standard was eldest and the person who was studying I standard was youngest among the group respectively.

The person who studied IV sits third to the right of person who studied I standard, neither of them sits at extreme end of the line. D sits at extreme end of the line, whose immediate neighbour was elder than D. A sits third to the left of B, who was eldest person among the group. Only two persons sits between the person who studies VIII standard and H. F and the person who studies I standard was an immediate neighbours. E was an immediate neighbour of B and does not studied IV standard. G was younger than C. The difference of F and E’s Class was equal to A’s Class. F was elder than E. D does not sits second to the right of C.

11). How many persons were younger than D?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

12). In which standard the person who sits second to the left of E, studied?

a). I

b). II

c). III

d). IV

e). None of these

13). How many persons born between the person who studied VI and D?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

14). If all the persons are made to sit in alphabetical order from right to left, then how many of them will remains in original position?

a). None

b). More than Three

c). Three

d). Four

e). One

15). Name the person who sits second to the right of one who studied III standard?

a). A

b). B

c). D

d). F

e). E

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below

Gugan walked 5 meter west and turned left and walked for 7 meter from his home. Then he took left and walked for 5 meter and reached the point W. Karan started journey from his home towards 5 meter east and turned right and walked for 7 meter and then turned right and walked for 5 meter and reached the point Y.

16). On which direction does Y located with respect to Gugan’s home?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). Cannot be determined

17). If Karan’s home was located 5 meter east of Gugan’s home, what is the distance between W and Y?

a). 6m

b).12m

c). 5m

d). 8m

e). 15m

18). On which direction does Gugan’s home located with respect to Y, if W located 5m west of Karan’s home?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below

A, B, C, D, E, G and H are the seven persons in the family. There are two married couple and two generations. A is the mother of E, who is the sister of G. B has a sister, who does not have any sister. D is a father of H, who is a male. C has only one child. B has daughters.

19). Who among the following was a father of E?

a). H

b). G

c). B

d). A

e). C

 

20). How was G relates to C?

a). Niece

b). Nephew

c). Cannot be determined

d). Daughter

e). Daughter – in – law

Answers:

Direction (1-5):

i).The person who was second eldest among the group was living in lower most floor.

ii).Only three person lives between the eldest person and T, whose age was half of Q’s age.

iii). The eldest person among the group lives any floor above floor numbered four.

Case i Case ii Case iii
7 70
6 70
5 70
4
3 T
2 T
1 T
0 64 64 64

iv). T lives one of the floor below one whose age is 70 yrs.

v). U lives immediately above W, whose age was one-third times of U’s age.

vi). Only two persons lives between U and T.

U – 39

W – 13

Q – 24

T – 12

vii). The person who likes to live in top most floor was aged double of W’s age.

viii). The age of the person who lives in floor number three was divisible by two.

ix). Only two persons likes between P and the person who was second youngest among the group.

x). S was younger than R, but not younger than V.

Case(iii) –> does not follows Condition (viii)

7 P 26
6 R 70
5 U 39
4 W 13
3 Q 24
2 T 12
1 V 51
0 S 64
  1. Answer: C
  2. Answer: B
  3. Answer: D
  4. Answer: B
  5. Answer: A

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer: A

8. Answer: C

9. Answer: E

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). A sits third to the left of B, who was eldest person among the group.

ii). Only two persons sits between the person who studies VIII standard and H.

iii). D sits at extreme end of the line, whose immediate neighbour was elder than D.

iv). The person who studied IV sits third to the right of person who studied I standard, neither of them sits at extreme end of the line.

v). F and the person who studies I standard was an immediate neighbours.

vi). E was an immediate neighbour of B and does not studied IV standard.

vii). The difference of F and E’s Class was equal to A’s Class.

viii).  F was elder than E.

ix). D does not sits second to the right of C.

x). G was younger than C.

11. Answer: B

12. Answer: A

13. Answer: D

14. Answer: E

15.  Answer: D

Direction (16-18):

16. Answer: E

We cannot find the exact location of Y or Karan’s home so, we cannot find the answer.

17. Answer: C

18. Answer: A

Direction (19-20)

19. Answer: C

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests