“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-63

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-63

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Prakash, Praneeth, Prashanth, Praveen, Pranesh, Prabhu, Prithivi and Pradeep are the eight persons belong to eight different professions namely, Doctor, Engineer, Collector, Architect, Teacher, Orthoproner, Pilot and Orator. The lowermost floor numbers one, its above floor numbered two and so on till top floor numbered eight. They all living in eight different floors but not necessarily in the same order

Prithivi will live in one of the odd numbered floor. The person who was Orthoproner lives in even number floor above fourth floor. Only two persons lives between Prabhu and Doctor. The person who was Architect live one of the floor above Engineer.  The person who was teacher will lives immediately above Pradeep.  Prabhu lives one of the floor above Doctor. Doctor does not live in lowermost floor. Prithivi lives above Engineer and does not live any floor above Architect. Prashanth was an Orator. Praveen lives immediately above Orator. More than three persons lives between Engineer and Teacher. Orathoproner lives one of the floor above Teacher. Praneeth was neither Doctor nor Architect. Pranesh does not lives immediately above Pilot, but lives one of the floor above Pilot. Prabhu was not a teacher. Collector and Pilot does not live in consecutive floors.

1). Who among the following person was a Collector?

a). Pranesh

b). Pradeep

c). Praveen

d). Prashanth

e). None of these

2). Prithivi lives in which among the following floor?

a). First

b). Second

c). Third

d). Fourth

e). Above fourth floor.

3). How many persons lives between Orthoproner and Pranesh?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

4). Prithivi belongs to which among the following profession?

a). Teacher

b). Collector

c). Engineer

d). Pilot

e). None of these

5). Who among the following person was a Doctor?

a). Pranesh

b). Prakash

c). Praveen

d). Prabhu

e). None of these

6). Balu stands 12th from the last in the queue. His friend Ramu stands 11th from the first. Only 17 persons are standing in the between Ramu and Balu. Then how many persons are standing in the queue?

a). Thirty nine

b). Forty

c). Forty one

d). Forty two

e). Cannot be determined

7). Ramu ranks 14th from the top and 25th from the bottom. Anisha ranked 20th from the bottom. Then how many persons are there before Anisha in the class?

a). Seventeen

b). Sixteen

c). Eighteen

d). Nineteen

e). Twenty

8). How many such pairs are there in the word  “AHMEDABAD” each of which has as many letters between them, in the word as per English alphabet order, When calculated in both forward and backward directions?

a). Five

b). Four

c). Six

d). Seven

e). None

9). How many such pairs are there in the word  “PLANTATION” each of which has as many letters between them, in the word as per English alphabet order, When calculated in both forward directions only?

a). Four

b). Five

c). Two

d). Three

e). None of these

10). From Third, Seventh, Tenth and Eight letters of a word “PROTECTIONISM”. how many meaning full words can be framed by using any 3 letters at a time, without any repetition?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Ten peoples are sitting in two parallel rows facing each other.  A, B, C, D and E are the five person facing south. P, Q, R, S and T are the five persons facing North. They are not necessary to be in the same order.

Only one person sits between A and C. Q sits second to the right of P. Only two persons sits between P and R. D is neither immediate neighbour of A or C. P does not faces the person who is immediate neighbour of D. S faces the person who sits immediate left of E. B does not faces T, who does not faces A. R faces the person who sits second to the left of A, who is not C.

11). Name the person who faces S?

a). D

b). B

c). A

d). C

e). E

12). How many persons sits between A and D?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). If T was related to D, P was related to B, then who among the following person was relates to E?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

14). How many persons are there between T and Q?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person who faces immediate neighbour of R?

a). D

b). E

c). A

d). C

e). B

 

Direction (16-17): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Anup needs to go to College from his home. Anup walked 2 meter south and turned right and walked for 1 meter, then he took two consecutive left and right and walked for 1 meter respectively. Then he turned left and walked for 1meter and reached point C. From Point C he turned left and walked 4 meter and turned left and proceeded walking for 2 meter and reached the college.

16). What is the shortest distance between C and College?

a). 5√2 m

b). 2√5m

c). √25m

d). √6 m

e). None of these

17). What is the average distance between Anup’s home and his college?

a). 5√2m

b). √6m

c). 8m

d). 2√2m

e). None of these

Direction (18- 20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T and U are the six members in a family. There are three generations and one married couple are in the family. They all belong to different profession. S is the mother of P, who is the Doctor. Q is the mother of R, who was the only daughter of Doctor. T is the Uncle of U, whose father has no siblings. The elder most person of family was Accountant. U’s mother was Teacher.

18). How was T related to The Accountant?

a). Son

b). Son-in-law

c). Nephew

d). Grand son

e). Cannot be determined

19). How was R related to Accountant?

a). Daughter

b). Daughter-in-law

c). Grand Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How many males are there in the family?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (1-5):

i). Only two persons lives between Prabhu and Doctor.

ii). Prabhu lives one of the floor above Doctor.

iii). More than three persons lives between Engineer and Teacher.

iv). Orathoproner lives one of the floor above Teacher.

v). The person who was Orthoproner lives in even number floor above fourth floor.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
8 Prabhu (Orthoproner) (Orthoproner) (Orthoproner) (Orthoproner)
7 Teacher Prabhu Teacher Teacher Teacher
6 Prabhu
5 Doctor Prabhu
4 Doctor
3 Doctor
2 (Engineer) (Engineer) (Engineer) Doctor
1 (Engineer) (Engineer) (Engineer) Engineer

 

vi). The person who was Architect live one of the floor above Engineer.

vii). Prithivi lives above Engineer and does not live any floor above Architect.

viii). Prithivi will live in one of the odd numbered floor.

ix). Prabhu was not a teacher

x). The person who was teacher will lives immediately above Pradeep.

xi). Prashanth was an Orator.

xii). Praveen lives immediately above Orator.

xiii). Praneeth was neither Doctor nor Architect.

xiv). Pranesh does not lives immediately above Pilot, but lives one of the floor above Pilot.

xv). Collector and Pilot does not live in consecutive floors

8 Prabhu Orthoproner
7 Praneeth Teacher
6 Pradeep Collector
5 Pranesh Doctor
4 Prakash Architect
3 Prithivi Pilot
2 Praveen Engineer
1 Prashanth Orator
  1. Answer: B
  2. Answer: C
  3. Answer: B
  4. Answer: D
  5. Answer: A

 

6. Answer: B

Bala –> 12th from first, 29th from last

So,  12+29-1 = 40

7. Answer: C

Total number of persons in class –> 14+25-1 = 38 (From Ramu’s Rank)

Anisha ranks –> 20th from bottom so, 18 members will be, before Anisha.

8. Answer: C

9. Answer: C

10. Answer: C

The letters are N, I, O, T –> TIN, NOT, TON.

Direction (11-15):

i). Only one person sits between A and C

ii). D is neither immediate neighbour of A or C

iii). Only two persons sits between P and R.

iv). Q sits second to the right of P.

v). S faces the person who sits immediate left of E.

vi). B does not faces T, who does not faces A.

vii). R faces the person who sits second to the left of A, who is not C.

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: B

14. Answer:  B

15. Answer: E

Direction (16-17):

16. Answer: B

17. Answer: D

Direction (18- 20):

18. Answer: E

19. Answer: C

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: