“20-20” Reasoning Questions | Crack Dena bank 2018 Day-100

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming Dena Bank and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. Dena Bank 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Dena Bank 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions.

“20-20” Reasoning Questions | Crack Dena bank 2018 Day-100

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Ten persons A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are the sitting in a two parallel rows with equidistance facing each other. Five persons in Row-1, all of them are facing south and remaining five persons in Row-2 are facing north. They all from different cities namely viz., Mumbai, Kolkata, Chennai, Delhi, Lucknow, Bangalore, Mangalore, Bhopal, Allahabad and Srinagar. All the given information is not necessary to be in the same order.

The person who was from Bhopal faces the person who was from Delhi. The person who was from Mangalore sits diagonally opposite to A.  The person who was from Delhi and Mangalore does not face same direction. The person from Mumbai faces A. Only one person sits between the persons from Mumbai and Bhopal. C is an immediate neighbour of F, who sits second to the right of the person from Delhi. Only two persons sit between the person from Allahabad and the person from Lucknow. Neither the person from Lucknow nor the person from Allahabad faces the person from Mangalore. The person from Srinagar is not an immediate neighbour of the person from Lucknow. E is from Bangalore, who does not faces C.  The person from Kolkata sits third to the right of the person from Srinagar. Only two persons sit between the G and B, who is neither from Mangalore nor Mumbai. I sits third to the left of the person who facing D.  J was neither from Delhi nor faces north direction. D was not an immediate neighbour of A.

 1). Name the person who was from Delhi?

a). A

b). G

c). H

d). C

e). None of these

2).From which of the following cities does I is from?

a). Delhi

b). Srinagar

c). Lucknow

d). Kolkata

e). None of these

3). Who among the following sits second to the right of the person from Chennai?

a). A

b). G

c). H

d). E

e). None of these

4). Who among the following person sits second to the right of one who faces the person from Lucknow?

a). The person from Srinagar

b). The person from Chennai

c). The person from Bangalore

d). The person from Mumbai

e). None of these

5). Name the person who sits third to the left of the one who faces A?

a). A

b). J

c). B

d). D

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

“set  alarm  wake  detail” was coded as “@19  #1  %23 &4”

“soon  fibre  put  houses” was coded as “&8  %19  #6   @16”

“below  humble  task  get” was coded as “#2  %20  &8   @7”

6).What is the code for the word “yarn”?

a). %20

b). #21

c). @23

d). %25

e). None of these

7). What is the code for the word “Enemy”?

a). #5

b). #3

c). %6

d). %4

e). None of these

8). What is the code for the word “Atom”?

a). %1

b). &1

c). &3

d). %3

e). None of these

9). What is the code for the word “Pad”?

a). @16

b). %20

c). &14

d). #18

e). None of these

10). What is the code for the word “Report”?

a). %28

b). &18

c). &28

d). %18

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are staying in eight floored apartment. They all in different ages viz., 18, 20, 29, 31, 35, 43, 53 and 56. All the given information is not necessary to be in the same order. The lowermost floor is numbered one, the one above floor is numbered two and so on till the top most floor is numbered eight.

The person whose age is in prime number is staying in floor number 5. The difference between the ages of the person staying in floor number 5 and the person staying in floor number 3 is two years less than the age of the person who is staying in floor number 5. Only two persons stay between A and E, who does not stay in odd numbered floor. E is elder than A, who is not younger than the person who is staying in floor number 8.  D stays immediately above F, who does not stay in even numbered floor. F is younger than B. F stays one of the floors above A. The age of the person who is staying in floor number 6 is divisible by 5. The difference of D’s age and A’s age is equal to the difference of G’s age and H’s age. F is the second eldest person among the group. More than three persons stay between the person A and C, who is elder than H. G stays in odd numbered floor. The one who lives in floor number 2 is not the youngest person.

 

11). Who among the following person was eldest among the group?

a). A

b). G

c). H

d). B

e). None of these

12). What is the age of the person who staying in the floor number 4?

a). 18

b). 20

c). 43

d). 53

e). None of these

13). What is the difference between the ages of the person who staying in floor number 2 and the person who staying in floor number 7?

a). 22

b). 2

c). 9

d). 27

e). None of these

14). Who among the following person is the second youngest among the group?

a). A

b). G

c). H

d). B

e). None of these

15). How many persons are younger than C, among the persons who are staying between A and G?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 

Direction (16-18): In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be a cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as

A). If statement I is the cause and statement II is its effect

B). If statement II is the cause and statement I is its effect

C). If both the statements I and II are independent causes

D). If both the statements I and II are effects of independent causes

E). If both the statements I and II are effects of some common cause

16).

Statement I: The Telangana Government signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state.

Statement II: Telangana is the state, which is topped in technology development index 2018 in India.

17).

Statement I: The Haryana government launched Parivartan scheme which was designed to address 10 issues, including cleanliness and pollution, in 46 developmental blocks of the state.

Statement II: Haryana Government has constructed 4000 toilets in the major cities of Haryana under the Swatch Barath scheme, to make India clean.

18).

Statement I: The Delhi government announced the launch of “Mission Buniyaad” for improving learning skills of children studying in state and municipal-run schools

Statement II: Delhi government has planned to provide better education to poor children and to develop their soft skills.

 

Direction (19-20): Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the following arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Give answer:

A). If only argument I is strong

B). If only argument II is strong

C). If either I or II is strong

D). If neither I nor II is strong

E). If both I and II are strong

19).

Statement: The Winter Olympic Games is a major international sporting event held once every four years for sports practiced on snow and ice. The first Winter Olympics, the 1924 was held in Chamonix, France.

Argument I: Olympic games is the only game conducted for the particular sports persons in the country and it will be conducted once in four year.

Argument II: Olympic game was one of the most important games for all the sport personalities across the world.

20).

Statement: Chinese technology giant Huawei and telecom services provider Bharti Airtel announced to have successfully conducted 5G network trial under a test set-up in India.

Argument I: Yes, Bharti Airtel was the only cellular network has taken measures for implementation of 5G.

Argument II: No, Bharti Airtel has trial to implement 5G only after BSNL.

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who was from Mangalore sits diagonally opposite to A.

ii). The person who was from Delhi and Mangalore does not faces same direction.

iii). The person who was from Bhopal faces the person who was from Delhi.

iv). Only one person sits between the persons from Mumbai and Bhopal.

v). Only two persons sits between the person from Allahabad and the person from Lucknow.

vi). C is an immediate neighbour of F, who sits second to the right of the person from Delhi.

vii). Neither the person from Lucknow nor the person from Allahabad faces the person from Mangalore.

viii). The person from Srinagar is not an immediate neighbour of the person from Lucknow.

ix). The person from Kolkata sits third to the right of the person from Srinagar.

x). E is from Bangalore, who does not faces C.

xi). Only two persons sits between the G and B, who is neither from Mangalore nor Mumbai.

xii). I sits third to the left of the person who facing D.

xiii). J was neither from Delhi nor faces north direction.

xiv) D was not an immediate neighbour of A.

  1. Answer: C
  2. Answer: B
  3. Answer: D
  4. Answer: C
  5. Answer: C

 

Direction (6-10):

Explanation:

If the word has 6 letters, then the symbol should be → &

If the word has 5 letters, then the symbol should be → #

If the word has 4 letters, then the symbol should be → %

If the word has 3 letters, then the symbol should be → @

The number is the place value of first letter of the word.

6. Answer: D

7. Answer: A

8. Answer: A

9. Answer: A

10. Answer: B

 

i). The person whose age is in prime number is staying in floor number 5.

ii). The difference between the ages of the person staying in floor number 5 and the person staying in floor number 3 is two years less than the age of the person who is staying in floor number 5.

iii). Only two persons stays between A and E, who does not stays in odd numbered floor.

iv). E is elder than A, who is not younger than the person who is staying in floor number 8.

v). D stays immediately above F, who does not stay in even numbered floor.

vi). F is younger than B.

vii). F stays one of the floor above A. F is the second eldest person among the group.

Case(i) does not follows condition (vii)

Case(iv)  does not follows condition(vii)

viii). The age of the person who is staying in floor number 6 is divisible by 5.

ix). The difference D’s age and A’s age is equal to the difference of G’s age and H’s age.

x). More than three person stays between the person A and C, who was elder than H.

xi). G likes to stay in odd numbered floor. The one who lives in floor number 2 is not the youngest person.

Case (ii)  does not follows Condition (ix)

Case (ii)  does not follows Condition (vi)

A~D = G~H

11.Answer: D

12.Answer: C

13.Answer: A

14.Answer: A

15.Answer: A

16.Answer: A

Explanation: The Telangana Government signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology was a cause and get top rank its was effect, so statement I is the cause and statement II is its effect.

17.Answer:  D

Explanation: Both the Schemes were started for different causes. So both the statements I and II are effects of independent causes

18.Answer: B

Explanation: To provide better education for poor children, Delhi government announced “Mission Buniyaad” scheme. So, statement II is the cause and statement I is its effect.

19. Answer: B

Explanation: Only Argument II was strong, it explained that it is one of the major sports event will be conducted once in four years. So, only argument II is strong.

20.Answer: D

Explanation: No arguments were related to the given statement. So, neither I nor II is strong.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests