“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-102

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-102

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons are living in an eight different floors of a building. They all use different mobiles namely, Lava, LG, Lenovo, Panasonic, Micromax, Toshiba, Samsung and Acer. All the phones have different internal memories viz, 4GB, 8GB and 16GB. Not more than three phones have same internal memory. The lower most floor numbered 1, its above floor numbered 2 and so on till top most floor numbered 8. All the information is not necessary to be in the same order. No two people living in two consecutive floors are using the mobile with same internal memory.

The person living in floor number 4, is using the phone which has 4GB of internal memory. The person who uses Lenovo is living in one of the even numbered floor, and lives immediately above the person using Panasonic mobile. The person who is living in top most floor has a phone which contains 8GB internal memory. Only two people lives between the person who is using Panasonic and the person using Toshiba. Toshiba mobile’s internal memory is not less than 8GB. Internal memory of Lava and Acer mobiles are same. More than three people lives between the person using Toshiba and the person using Samsung, who is not living in even numbered floor. The person using LG mobile lives immediately above the person whose internal memory is 4GB. The person using LG mobile does not lives at any of the floor above the person using Panasonic mobile. The internal memory of LG and Toshiba mobiles are same. Only two people lives between the person using Acer and the person using Lava. Lenovo’s internal memory is not more than Lava’s internal memory. Not more than two people lives between the person using Acer and the person using Micromax. The internal memory of Panasonic is not equal to the internal memory of the person living in floor number 2’s mobile. Neither Micromax nor Samsung has different internal memory.

1). Four among the five are like in such a way based on their arrangement, which among the following is does not belong to the group, based on the given information?

a). Toshiba

b). Lenovo

c). Acer

d). LG

e). Lava

2). What is the internal memory of Samsung Mobile?

a). 4GB

b). 8GB

c). 16GB

d). Cannot be determined

e). None of these

3). Which of the following information is definitely true, based on the given information?

a). Floor 3 – Acer – 4GB

b). Floor 1 – Lava – 16GB

c). Floor 8 – Panasonic- 4GB

d). Floor 7- Micromax – 16GB

e). None of these

4). What is the internal memory of the phone, used by the person who is living in floor number 3?

a). 4GB

b). 8GB

c). 16GB

d). Cannot be determined

e). None of these

5). The internal memory of, which of the following phone is same as the internal memory of Lenovo?

a). Lava

b). Samsung

c). Panasonic

d). Toshiba

e). None of these

Direction (6-10): Read all the statements and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements by disregarding commonly known facts.

a). If only Conclusion I follows

b). If only Conclusion II follows

c). If either Conclusion I or Conclusion II follows

d). If neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). If both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement:

Some Television is Tube light.

No Tube light is Mobile

All Mobiles are Laptops

Conclusion:

i). All Tube light being  are Laptops possible.

ii). Some Television are not Mobile

7).

Statement

All TCS are Wipro

All Wipro are Infosys

Some Infosys are Oracle.

Conclusion:

i). All Oracle are TCS

ii). Some TCS are Infosys

8).

Statement:

No Happy are Sad

Some Happy are Joy

All Joy is Pleasure

Conclusion:

i). Some Joy are not Sad

ii). All Pleasure being Sad are possible

9).

Statement:

Some Flowers are Fruits

No Fruits are Buds

No Buds are Seeds

Conclusion:

i). Some Fruits are not Seeds

ii). Some Flowers are not Buds.

10).

Statement:

All Flies are Reptiles

No Flies are Amphibians

Some Amphibians are Aquatic

Conclusion:

i). All Reptiles are Aquatic.

ii). Some Aquatic are Flies.

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are the sitting in the circular table all facing the centre of the table. All the people are not necessary to be in the same order.

A sits second to the left of B. Only two people sit between G and F, who is an immediate neighbour of B. More than two persons sit between H and D in both clockwise and anticlockwise direction. D is not an immediate neighbour of A. E is not an immediate neighbour of G. A does not faces E. E does not sits second to the right of F.

11). Who sits third to the left of F?

a). A

b). B

c). E

d). C

e). G

12). Who sits second to the left of the person facings B?

a). A

b). B

c). E

d). C

e). G

13). If all the people are made to sit in alphabetical order from clockwise direction of A, than how many people remains unchanged in their position except A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

14). Which of the following person sits second to the left of H?

a). A

b). B

c). E

d). C

e). G

15). If H is related to D, B is related to E, than who among the following is related to G?

a). A

b). C

c). H

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meters west of F, who stands 1 meter south of G. C stands 2 meters south of B, who stands 3 meters east of G. D stands 2 meters north of E. Y stands 2 meters west of A. C stands 6 meters east of E.

16). On which direction does Y stands with respect to C?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

17). What is the shortest distance between Y and C?

a). 2√2

b).5√2

c). 6√3

d). 8√2

e). None of these

18). On what direction does B stands with respect to E?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven peoples A, B, C, D, E, F and H are in the class. They all in different heights. D is shorter than E, who is not taller than B. A is taller than C, who is third tallest person among the group. B is shorter than H. Neither H nor A is tallest person in the group.

19). Who among the following person is third shortest person in the group?

a). B

b). D

c). H

d). E

e). None of these

20). How many persons are taller than B but shorter than H?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

Answers:

Direction (1-5):

8Toshiba8GB
7Micromax16GB
6Lenovo4GB
5Panasonic16GB
4Acer4GB
3Samsung16GB
2LG8GB
1Lava4GB

 

i). The person living in floor number 4, is using the phone which has of 4GB internal memory.

ii). The person who is using Lenovo lives in one of the even numbered floor, and lives immediately above the person using Panasonic mobile.

iii). The person who is living in top most floor has a phone which contains 8GB internal memory.

iv). Only two people lives between the person who is using Panasonic and the person using Toshiba.

v). Toshiba mobile’s internal memory is not less than 8GB.

Case(i), Case(iv) –> does not follows Condition(v)

vi). More than three people lives between the person using Toshiba and the person using Samsung, who is not living in even numbered floor.

vii). The person using LG mobile lives immediately above the person whose internal memory is 4GB.

viii). The person using LG mobile does not lives any floor above the person using Panasonic mobile.

ix). Internal memory of Lava and Acer mobiles are same.

x). The internal memory of LG and Toshiba mobiles are same.

xi). Lenovo’s internal memory is not more than Lava’s internal memory.

xii). Only two people lives between the person using Acer and the person using Lava.

Case(ii) –> does not follows condition(xi)

Case(iii)C –> does not follows Condition (xi)

Case(iii)b –> does not follows Condition (xi)

xiii). Not more than two people lives between the person using Acer and the person using Micromax.

xiv). The internal memory of Panasonic is not equal to the internal memory of the person living in floor number 2’s mobile.

xv). Neither Micromax nor Samsung has different internal memory.

 Case(iii)a
8Toshiba8GB
7Micromax16GB
6Lenovo4GB
5Panasonic16GB
4Acer4GB
3Samsung16GB
2LG8GB
1Lava4GB
  1. Answer: E
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: C
  5. Answer: A

Direction (6-10):

6. Answer: b

7. Answer: B

8. Answer: A

9. Answer: B

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). A sits second to the left of B

ii). Only two people sits between G and F, who is an immediate neighbour of B.

iii). More than two persons sit between H and D, who is not an immediate neighbour of A.

iv). E is not an immediate neighbour of G.

v). A does not faces E.

vi). E does not sits second to the right of F.

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: E

14. Answer: D

15. Answer: A

Direction (16-18):

16. Answer: A

17. Answer: B

√(12 + 72) = √50 = √25*2  –> 5√2

18. Answer: B

Direction (19-20)

19. Answer: A

20. Answer: E

F > A > C > H > B > E > D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
General Awareness “20-20”1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM