“20-20” Reasoning Questions | Crack Dena bank 2018 Day-103

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming Dena Bank and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. Dena Bank 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Dena Bank 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions.

“20-20” Reasoning Questions | Crack Dena bank 2018 Day-103

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons Abi, Deepika, Yamuna, Ganga, Kaveri, Saraswathi, Ramya and Pradeepa are born in different years like, 1975, 1976, 1984, 1985, 1989, 1990, 1991 and 1995 and they all cleared various competitive exams like, IAS, IPS, IFS, IRS, DRDO, SSC, Banking and CA. All the given information is not necessary to be in the same order. The age of the persons were calculated as on 2018.

The youngest person cleared IPS exam. Yamuna is elder than Ganga and not elder than the person who cleared SSC exam. Only two persons are born between Deepika and the person who cleared IFS. The person who cleared IAS is elder than Saraswathi. The person who cleared DRDO exam is born in 1980’s. The one who cleared DRDO exam is not Deepika, who is elder than the person who cleared IFS exam. The person whose age is 29 cleared SSC exam. Ganga cleared either Banking or IAS. Abi cleared CA exam and she is not eldest among all. Neither Deepika nor Yamuna cleared Banking exam. The person who cleared Banking exam is elder than Kaveri. More than two persons are born between the person who cleared IAS and Pradeepa. Kaveri neither cleared DRDO nor cleared IFS exam. The person who cleared DRDO is elder than Ramya. The person who cleared IFS exam is not younger than Kaveri.

1). Who among the following person cleared IFS exam?

a). Kaveri

b). Yamuna

c). Ganga

d). Pradeepa

e). None of these

2). Name the person who is eldest among the group?

a). Kaveri

b). Yamuna

c). Deepika

d). Pradeepa

e). None of these

3). What is the age of the person who cleared Banking?

a). 33

b). 35

c). 28

d). 27

e). None of these

4). How many persons are elder than the person who cleared DRDO?

a). Two

b). Three

c). Four

d). Cannot be determined

e). None of these

5). How many persons were born between the person who cleared CA  and the person who cleared Banking?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

 

Direction (6-10): In the following questions, only three Conclusions are given and five statements are given as a), b), c), d) and e). From this you have to take the statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given statement logically follows.

 

6).

Conclusion:

Some Grapes are Apples

No Grapes are Oranges

Some Cucumber are Grape.

Statements:

a). No Apples is Cucumber; Some Grapes are Oranges; All Grapes are Cucumbers.

b). No Apples are Grapes; Some Grapes are Cucumber; No Apples are Oranges.

c). All Apples are Grapes; All Grapes are Cucumber; No Cucumber are Oranges.

d). Some Apples are Grapes; No Grapes are Cucumber; No Grapes are Oranges.

e). None of these

7).

Conclusion:

Some Saucer are not Cups

No Pot is Cups

All Cups being Plates are possible

Statements:

a). Some Cups are Plates; All Cups are Pot; No Plates are Saucer.

b). All Pot are Saucer; Some Plates are Cup; No Cups are Pot.

c). All Pot are Cup; Some Plates are Saucer; No Cup are Saucer

d). No Cups are Plates; All Cups are Saucer; Some Pot are Plates

e). None of these

8).

Conclusion:

No SBI are ICICI

All ICICI being Axis is possible

All Axis are not SIB

Statements:

a). Some ICICI are Axis; No ICICI are SBI; All SIB are SBI

b). Some Axis are SIB; All SBI are ICICI; No SBI are SIB

c). All ICICI are SIB; Some SIB are SBI; No SBI are Axis

d). Some Axis are SBI; Some SBI are ICICI; All ICICI are SIB

e). None of these

9).

Conclusion:

All Milk are not Juice

Some Juices are Milkshake

All Water being Milkshake are possible

Statements:

a). Some Milk are Water; All Milk are Milkshake; Some Milkshake are not Juice

b). All Milk are Juices; No Water are Juices; Some Juice are Milkshake.

c). All Milkshake are Juice; No Milk is water; No Milkshake are Water.

d). No Water is Juice; Some Milkshake are Juice; Some Milk are Water.

e). None of these

10).

Conclusion:

All Red are Blue

Some Violet are Red

Some Green is Blue

Statements:

a). All Red are Violet; No Red is Green; No Green is Blue

b). All Green are Violet; No Violet is Red; All Blue is Red

c). All Red are Violet; Some Green are Violet; All Violet are Blue

d). No Green are Red; Some Red are Violet; No Violet are Blue.

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Certain number of people sitting in a linear row and all of them are facing south. Only two persons lives between P and G. R sits second to the right of G. Only three people sits between U and G. Only five persons sits between U and E, who is neither an immediate neighbour of R nor G. Only five people sits between P and A. More than ten people sits between E and A. E does not sits left of G. A sits third to the left K.

11). How many persons sits in the linear row?

a). Nineteen

b). Twenty

c). Twenty One

d). Twenty Two

e). Cannot be determined

12). How many persons sits to the right of G in the row?

a). Seven

b). Eight

c). Nine

d). Ten

e). Cannot be determined

13). If three persons sits between G and Y, then how many persons sits between K and Y?

a). Six

b). Five

c). One

d). Three

e). Cannot be determined

14). How many persons sits between R and A?

a). Seven

b). Eight

c). Nine

d). Ten

e). None of these

15). If only two persons sits between A and T, then how many persons will sit in the linear row?

a). Twenty One

b). Twenty two

c). Twenty three

d). Twenty

e). None of these

 

Direction (16-18): In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as

a) If statement I is the cause and statement II is its effect

b) If statement II is the cause and statement I is its effect

c) If both the statements I and II are independent causes

d) If both the statements I and II are effects of independent causes

e) If both the statements I and II are effects of some common cause.

 

16).

Statement I: Indian Bank has introduced Public Financial Management System and has launched ‘Bharat QR’ facility.

Statement II: The RBI has instructed all the banks to implement the PFMS and Bharat QR facilities for public convenience.

17).

Statement I: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has allowed stock exchanges to extend the trading session for futures and options (F&O) segment from the current 3.30 p.m. to 11.55 in the night.

Statement II: The introduction of the extended hours (in India) is a positive development and will bring Indian market in line with international markets.

18).

Statement I: Private sector lender IndusInd Bank has received RBI’s approval to buy the securities services arm of IL & FS.

Statement II: ICICI Bank has become its first Indian client to go live with an improved cross-border payments service.

 

Direction (19-20): Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Give answer:

a) If only argument I is strong

b) If only argument II is strong

c) If either I or II is strong

d) If neither I nor II is strong and

e) If both I and II are strong.

19).

Statement:  Jammu & Kashmir (J&K) Bank has launched ‘Add on Working Capital GST’, a special financing scheme to help the state industry cope with the delay in reimbursement of Goods and Services Tax (GST) under special tax relief.

Argument I: It is the first time J&K bank is providing Add on Working Capital, for their customers, to save them from GST.

Argument II: All other banks in India are providing this kind of programs to attract more customers towards themselves.

20).

Statement: The government has raised the authorised capital of NABARD (National Bank for Agriculture and Rural Development) by 6 times to Rs.300 billion, aimed to increase its lending to the rural economy, as a part of the initiative to double the farmers’ income by 2022 and to provide more loans for the eligible farmers.

Argument I: By this action RRB’s can provide more crop loans to the farmers.

Argument II: This fund will help all the banks to compensate with the non repaid loans.

 

Answers:

Direction (1-5):

  1. Answer: E
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: A
  5. Answer: D

Direction (6-10):

6. Answer: C

7. Answer: B

8. Answer: A

9. Answer: D

10. Answer: C

Direction (11-15):

11. Answer: B

12. Answer: D

13. Answer: C

14. Answer: D

15. Answer: C

Direction (16-18):

16. Answer: B

Explanation:  According to above statements, PFMS and Bharat QR were implemented in Indian Bank under the direction of RBI. So, Statement II is the cause and Statement I is its effect.

17. Answer: A

Explanation: According to the Statements, the time extend will bring the national market in positive in the global market. So, Statement I is the cause and statement II is its effect

18. Answer: D

Explanation: IndusInd Bank getting security services is independent to ICICI Bank improving its cross-border payment services. So, both the statements I and II are effects of independent causes.

19. Answer:  A

Explanation:  only Argument I is strong, Because it is the first time this programme was launched.

20. Answer: A

Explanation: Only Argument I is strong. Because it increasing the capital of Rural banks and it will help to increase the provision of crop loan.

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests