“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-105

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-105

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are the sitting in a linear row with equidistance with each other. All of them are facing north but not necessary in the same order.

A sits second to the right of C, neither of them sits at extreme end of the row. Only two people sits between G and B. G is an immediate neighbour of C and A. Only one person sits between H and F, who is an immediate neighbour of neither D nor E.  E is not an immediate neighbour of D, who does not sits to the left of C. A does not sit immediate left of D.

1). Who sits third to the left of H?

a). C

b). A

c). B

d). D

e). None of these

2). If all the people are made to sit in alphabetical order from right to left, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

3). Which of the following people sits at extreme end of the row?

a). A -D

b). E – H

c). E- D

d). C – B

e). None of these

4). If ‘A’ is related to ‘C’ and ‘G’ is related to ‘E’ in a certain way. Who among the following is related to F?

a). A

b). B

c). C

d). H

e). None of these

5). How many people sits to the left of F?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language,

“Cricket game hockey match” is coded as “mkl pxd ros wet”

“IPL Cricket score fans” is coded as “lpb rea mlv ros”

“Goal hockey match draw” is coded as “pxd mnh qwe wet”

“Revoke IPL team score” is coded as “lpb rea myc wqx”

6). What is the code for the word “IPL”?

a). lpb

b). rea

c). mlv

d). Cannot be determined

e). None of these

7). What is the code for the word “Hockey”?

a). pxd

b). wet

c). mlv

d). Either a) or b)

e). None of these

8). What is the code for the word “Cricket”?

a). myc

b). wqx

c). ros

d). mlv

e). None of these

9). What is the code for the word “Fans”?

a). mkl

b). pxd

c). wet

d). mlv

e). None of these

10). What is the code for the words “revoke hockey team”?

a). ros ibp rea

b). myc wet wqx

c). pxd myc wqx

d). Either b or c

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people I, J, K, L, M, N and O are from different countries namely India, America, China, Singapore, Malaysia, Indonesia and Pakistan. They all started their journey in seven different days in a same week and the week days starting from Monday to Sunday. All the given information is not necessary to be in the same order.

The number of people started journey before M is equal to number of people started journey after M. The person J is from Malaysia. The person who started journey on Tuesday is from Pakistan. Only two people started journey between the person who is from America and the person who is from India. Only one person started his journey between N and L. L does not start journey any of the days after N. More than two persons started their journey between the person from Pakistan and the person from Malaysia. The person from China started his Journey one of the days after the person who started his journey from Malaysia. The person from America started his journey neither on Thursday nor on Friday. Only one person started his journey between K and I, who is neither from America nor from China. K is not from China. I neither start his journey before K nor after Friday. The person L is not from Indonesia.
11). On which day does O started his journey?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

12). How many people started their journey between the person from America and the person from Indonesia?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). From which of the following counties does the person who started the journey immediately before the person from Singapore?

a). Indonesia

b). Malaysia

c). India

d). China

e). None of these

14).Who among the following person is from China?

a). K

b). L

c). N

d). M

e). None of these

15). The person from Indonesia started journey in which of the following day?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

G stands 2 meters to the south of B, who stands 2 meters to the west of A. D stands 1 meter to the south of C. D stands 6 meters to the east of E. F stands 1 meter to the south of E. G stands 2 meters to the east of F.

16). In which direction does G located with respect to C?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

17). What is the shortest distance between A and E?

a). √17 m

b). √19 m

c). √23 m

d). Cannot be determined

e). None of these

18). If a man need to travel from Point A to point F through the point B and G. How much distance does a man travelled from Point A to Point F

a). 6 meters

b). 7 meters

c). 8 meters

d). 10 meters

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people B, F, G, I, J, K, L, and M are in the family with three generations and one married couple in a family. I is the mother of M, whose grandmother is B. J is the only son of B, who has a only one unmarried daughter. G is sister-in-law of J, whose father-in-law is F. L is an unmarried male. J’s Father-in-law has no sons. I have only one son. G is not a married woman. L is the son of J.K is aunt of M. F does not have more than two daughters.

19). How is K related to B?

a). Daughter

b). Daughter-in-law

c). Niece

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How is F related to K?

a). Mother-in-law

b). Father-in-law

c). Niece

d). Cannot be determined

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). A sits second to the right of C, neither of them sits at extreme end of the row.

ii). Only two people sits between G and B.

iii). G is an immediate neighbour of C and A.

iv). Only one person sits between H and F, who is an immediate neighbour of neither D nor E.

v). E is not an immediate neighbour of D, who does not sits left of C.

vi). A does not sits immediate left of D.

1. Answer: B

2. Answer: E

3. Answer: C

4. Answer: D

5. Answer: D

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer: D

8. Answer: C

9. Answer: D

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). The number of people started journey before M is equal to the number of people going to start journey after M.

ii). The person who started journey on Tuesday is from Pakistan.

iii). Only one person started his journey between N and L.

iv). L does not starts Journey any day after N.

v). More than two persons started their journey between the person from Pakistan and the person from Malaysia.

vi). The person J is from Malaysia.

vii). The person from China started his Journey one of the days after the person from Malaysia.

viii). The person from America is started his journey neither on Thursday nor on Friday.

ix). Only one person started his journey between K and I, who is neither from America nor from China.

x). K is not from China.I does not start his journey before K and after Friday.

xi). The person L is not from Indonesia.

xii). Only two people started journey between the person who is from America and the person who is from India.

Case(ii) –> does not follows condition(ix)

Case(i) –> does not follows condition (x)

11. Answer: B

12. Answer: A

13. Answer: C

14. Answer: C

15. Answer:  C

Direction (16-18)

16. Answer: C

17. Answer: A

√(42 + 12) = √(16+1) = √17 m

18. Answer: A

Direction (19-20)

19. Answer: A

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests