“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-108

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-108

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Eight persons P, Q, R, S, T, U, V, and W are sitting in a linear table and all of them are facing south but not necessary to be in the same order.

Only two persons are sitting between S and W, who is an immediate neighbour of P. Only one person sits between T and P, either of them sits at extreme end of the line. Only two persons are sitting between U and V, who is neither an immediate neighbour of S nor P. More than two persons are sitting between R and Q, who is not an immediate neighbour of P. R does not sits to the left of Q.

1). Who sits second to the left of R?

a). P

b). Q

c). W

d). T

e). None of these

2). If all the people are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

3). If P is related to V, R is related to W in a certain way, in the same way V is related to who among the following persons?

a). S

b). U

c). V

d). R

e). T

4). How many persons are sitting between R and Q?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). Which of the following given statements is definitely true based on the arrangement?

a). Only two people sits between P and U

b). R sits to the left of V

c). Only one person sits between R and T

d). V is an immediate neighbour of W.

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Input: sterlite copper extraction land pollution Tamilnadu avoid

Step 1: sterlite copper land pollution Tamilnadu avoid extraction

Step 2: copper sterlite land pollution Tamilnadu avoid extraction

Step 3: land copper sterlite pollution Tamilnadu avoid extraction

Step 4: pollution land copper sterlite Tamilnadu avoid extraction

Step 5: sterlite pollution land copper Tamilnadu avoid extraction

Step 6: Tamilnadu sterlite pollution land copper avoid extraction

Step 6 is the last step for the given input.

Input: report supreme court injustice appeal eager lawyer

6). Which of the following steps will be the final step for the given input?

a). Step 5

b). Step 6

c). Step 7

d). Step 8

e). Cannot be determined

7). If the step 5 is “lawyer court report supreme appeal eager injustice”, then which of the following step will be the input?

a). lawyer report supreme injustice court appeal eager

b). lawyer report supreme court appeal eager injustice

c). report injustice court appeal eager lawyer supreme

d). Cannot be determined

e). None of these

8). If the input is “court report supreme lawyer appeal eager injustice”, then how many steps are further required to find the final output?

a). Step 4

b). Step 3

c). Step 5

d). Step 6

e). Cannot be determined

9). Which of the following element will be fourth from the right end in step 6?

a). injustice

b). supreme

c). report

d). appeal

e). None of these

10). How many elements are between “injustice” and “court” in step 4?

a). One

b). Two

c).Three

d). More than Three

e). None

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people Anul, Bala, Vinai, Rakshan, Parvin, Nishanth, Sreethar and Vasanth are born in different years viz., 1974, 1976, 1980, 1984, 1986, 1990, 1993 and 1995. They all like different colours namely Red, Blue, Green, Pink, White, Black, Indigo and Yellow. All the information is not necessary to be in the same order. Ages are calculated with respect to the present year 2018 and assuming months and date to be same.

Nishanth likes Yellow colour. The person who likes Red colour is eldest among all. Parvin is third youngest person among the group and who likes White colour. The person who likes Black colour is elder than the person who likes White colour but not elder than Rakshan. Rakshan likes either Pink or Blue. Nishanth is elder to Rakshan. Only three persons were born between the person who likes Green colour and Bala. The person who likes Black colour is younger than Bala. Only two persons were born between Vasanth and Sreethar, who does not likes Black colour.  Vinai does not like Red colour. Neither Bala nor Sreethar likes Pink colour. The person who likes Pink colour is younger than the person who likes Blue colour. Bala likes neither Indigo nor Red colour.

11). Who among the following person likes Indigo colour?

a). Anul

b). Nishanth

c). Sreethar

d). Vinai

e). None of these

12). How many people are younger than the person who likes Green colour?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

13). Rakshan likes which of the following colours?

a). Red

b). Blue

c). Pink

d). Yellow

e). None of these

14). How many people born between the person who likes Parvin and Anul?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

15). The person who likes Indigo born in which of the following years?

a). 1984

b). 1995

c). 1974

d). 1980

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          There are eight people A, B, C, D, E, F, G and H in a family. They belong to three generations and two married couples in the family. G is the mother of F, who is the grandson of C. E is the only son of C. C’s son-in-law is H. A is sister-in-law of E. D is niece of A, who is not a sister of D’s father. E has only one sister. G has only one child.

16). How is F related to E?

a). Niece

b). Nephew

c). Son

d). Daughter

e). None of these

17). How is C related to D?

a). Maternal Grandmother

b).Maternal Grandfather

c). Paternal Grandmother

d). Paternal Grandfather

e). Cannot be determined

18).How is B related to G?

a). Sister

b). Brother

c). Sister-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meters to the north of B, who stands 2 meters to the east of G. H stands 2 meters to the west of E, who stands 1 meter to the south of B. L stands 3 meters to the south of K, who stands 2 meters to the east of B.

19). What is the distance between G and K?

a). 3m

b). 4m

c). 5m

d). 7m

e). None of these

20). In which direction does H stands with respect to A?

a). Northwest

b). Northeast

c). Southwest

d). Southeast

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). Only one person sits between T and P, either of them sits at extreme end of the line.

ii). Only two persons are sitting between S and W, who is an immediate neighbour of P.

iii). Only two persons are sitting between U and V, who is neither an immediate neighbour of S nor P.

iv). More than two persons are sitting between R and Q, who is not an immediate neighbour of P.

v). R does not sits left of Q.

  1. Answer: C
  2. Answer: E
  3. Answer: A
  4. Answer: C
  5. Answer: D

Direction (6-10):

6. Answer: C

Explanation:

Input: report supreme court  injustice appeal eager lawyer

Step 1: report supreme court injustice eager lawyer appeal

Step 2: report supreme court injustice lawyer appeal eager

Step 3: report supreme court lawyer appeal eager injustice

Step 4: court report supreme lawyer appeal eager injustice

Step 5: lawyer court report supreme appeal eager injustice

Step 6: report lawyer court supreme appeal eager injustice

Step 7: supreme report lawyer court appeal eager injustice

7. Answer: D

8. Answer: B

Explanation:

Input: court report supreme lawyer appeal eager injustice

Step 1: lawyer court report supreme appeal eager injustice

Step 2: report lawyer court supreme appeal eager injustice

Step 3: supreme report lawyer court appeal eager injustice

9. Answer: B

Explanation:

Input: report supreme court  injustice appeal eager lawyer

Step 1: report supreme court injustice eager lawyer appeal

Step 2: report supreme court injustice lawyer appeal eager

Step 3: report supreme court lawyer appeal eager injustice

Step 4: court report supreme lawyer appeal eager injustice

Step 5: lawyer court report supreme appeal eager injustice

Step 6: report lawyer court supreme appeal eager injustice

Step 7: supreme report lawyer court appeal eager injustice

10. Answer: D

Explanation:

Input: report supreme court  injustice appeal eager lawyer

Step 1: report supreme court injustice eager lawyer appeal

Step 2: report supreme court injustice lawyer appeal eager

Step 3: report supreme court lawyer appeal eager injustice

Step 4: court report supreme lawyer appeal eager injustice

Direction (11-15):

Explanation:

i). Parvin is third youngest person among the group, who likes White colour.

ii). The person who likes Red colour is eldest among all.

iii). The person who likes Black colour is elder to the person who likes white colour but not elder to Rakshan

iv). Rakshan either likes Pink or likes Blue.

v). Nishanth is elder to Rakshan and Nishanth likes Yellow colour.

Case (i) →  Condition(v) does not follows

vi). Only three people born between the person who likes Green colour and Bala.

vii). The person who likes Black colour is younger than Bala.

Case (iii)  → does not follows condition (vii)

viii). Only two person born between Vasanth and Sreethar, who does not likes Black colour.

ix). Vinai does not likes Red colour.

x). Neither Bala nor Sreethar likes Pink colour.

xi). The person who likes Pink colour is younger than the person who likes Blue colour.

xii). Bala neither like Indigo nor red colour.

Case(ii) →  does not follows Condition(xii)

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: c

14. Answer: D

15. Answer: B

Direction (16-18):

Explanation:

16. Answer: B

17. Answer: E

18. Answer: C

Direction (19-20):

Explanation:

19. Answer: B

20. Answer: C

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests