“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-111

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-111

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Nine people L, M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting in a circular table and all of them are facing centre of the table but not necessary to be in the same order.

Only one person sits between L and O, who is an immediate neighbour of N. R sits second to the left of N. Q sits third to the right of T, who is not an immediate neighbour of N. P is an immediate neighbour of Q. More than two people sit between P and S.

1). Who sits second to the right of P?

a). L

b). M

c). O

d). P

e). None of these

2). If all the persons are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from L, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

3). Which of the following persons sits between P and T?

a). L

b). M

c). O

d). P

e). None of these

4). How many people sits between Q and S, when counted in clockwise direction from S?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). Who among the following persons sit third to the right of S?

a). P

b). T

c). O

d). M

e). None of these

 

6).How many such pairs of letters are there in the word  “HEMISPHERE” each of which has as many letters between them as in the English alphabetical series, when calculated in forward direction only?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

7). Introducing a boy, a man said that, “He is the only son of my mother’s husband’s sister’s daughter”. Then how was boy’s mother related to that man?

a). Brother

b). Cousin

c). Nephew

d). Cannot be determined

e).Sister

8). There are 40 students in the class. Prabu’s rank is 10th from the bottom. Ranjith’s rank is 16th from the top. If Ramu’s rank is 8 more than Ranjith, then how many members ranked between Prabu and Ramu?

a).Four

b). Five

c). Six

d). Cannot be determined

e). None of these

9). How many meaning full 3 letter words can be formed by using the first, third, fifth and eighth letters of the word “TECHNOLOGY” without any repeated letters in a word?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

10). Introducing a man, a woman said that, “he is the only brother of my husband’s mother’s husband’s daughter”. Then how was the man related to that woman?

a).Brother

b). Brother-in-law

c). Husband

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people I, J, K, L, M, N, O and P are born in eight different months in the same year viz., January, February, March, April, May, June, July and August. They all using different social networks namely, Hangout, Hike, Orkut, Wechat, Whatsapp, Line, Instagram and Facebook. All the given information is not necessary to be in the same order.

The person who is using Facebook is born in the month of July. P is using Orkut. M is born in the month of May. Only two people born between the person using Hangout and the person using Whatsapp, who is not younger than the person using Facebook. The person who uses Orkut is born immediately after the person who uses Wechat. The person who born in the month of May use either Instagram or Line. The person who using Hike is not born in the month which contains 31 days.P is younger than J, who is not elder than L. I is elder than the person who using Facebook. I does not use Hike. K born in the month having more than 30 days and is elder than N, who neither using Facebook nor using Instagram. The person who is using Whatsapp is younger than the person who is using Hangout.

11). How many people are younger than the person using Instagram?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

12). Who among the following people is using Hike?

a). P

b).L

c). N

d). M

e). None of these

13).Which of the following social media is used by the youngest person among the group?

a). Instagram

b). Line

c).Whatsapp

d). Either a or b

e). None of these

14). Name the person who is born in the month of February?

a). P

b). O

c). L

d). J

e). Cannot be determined

15). The person who is using Orkut is born in which of the following month?

a). January

b). February

c). March

d). April

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people A, G, H, N, L, K and Y are the in a class, they all in different heights. They all not necessary to be in the same order. H is taller than N but not taller than K. A is second tallest person among the group. Not more than two people shorter than N. Y is taller than L.  Neither Y nor K is tallest person in the group. Y’s height is 160cms. N’s height is 170cms

16). Who among the following persons is tallest among the group?

a). A

b). G

c). K

d). H

e). None of these

17). What is the possible height of L?

a). 180 cms

b). 175 cms

c). 165 cms

d). 155 cms

e). Cannot be determined

18). If K’s height is 175 cms, then what is the possible height of H?

a).163 cms

b). 183 cms

c).173 cms

d). 180 cms

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meters to the north of B, who stands 1 meter to the west of C. H stands 2 meters to the east of F, who stands 1 meter to the north of G. E stands 1 meter to the east of D and 1 meter to the north of F. C stands 1 meter to the south of D.

19). In which direction does B stands with respect to H?

a). North

b). West

c). South

d). East

e). None of these

20). If P stands 1 meter to the south of A, then what is the distance between E and P?

a). 2 meters

b). 1 meter

c). 3 meters

d). 4 meters

e). None of these

Direction (1-5):

i).Only one person sits between L and O, who is an immediate neighbour of N.

ii). R sits second to the left of N.

iii). Q sits third to the right of T, who is not an immediate neighbour of N.

iv). P is an immediate neighbour of Q.

v). More than two people sits between P and S.

1). Answer: B

2). Answer: E

3). Answer: A

4). Answer: B

5). Answer: B

 

6). Answer: A

7). Answer: B

8). Answer: C

Prabu’s rank from bottom –> 10th, (31st from top)

Ranjith’s rank form Top –> 16th

Ramu’s Rank from Top –> 24th

(31-24) -1= 7-1 = 6

6 members ranked between Prabu and Ramu

9). Answer: D

Explanation: T, C, N, O

Ton, Cot, Not, Con.

10). Answer: C

Direction (11-15):

i).The person who is using Facebook is born in the month of July.

ii).M is born in the month of May.

iii).Only two people born between the person using Hangout and the person using Whatsapp, who is not younger than the person using Facebook. The person who is using Whatsapp is younger than the person who is using Hangout.

iv).The person who is using Orkut born immediately after the person who is using Wechat.

v).P is using Orkut.

vi).The person who born in the month of May like to use either Instagram or Line.

Case(ii) –> does not follows condition (vi)

vii).The person using Hike is not born in the month which contains 31 days.

viii).P is younger than J, who is not elder than L.

ix).I is elder to the person who is using Facebook.

x).I is not using Hike.

xi).K,who born in the month having more than 30 days is elder to N, who is neither using Facebook nor using Instagram.

11). Answer: C

12). Answer: E

13). Answer:B

14). Answer: D

15). Answer: C

Direction (16-18):

16). Answer: B

17). Answer: D

18). Answer:C

G > A > K > H >N(170 cms)> Y(160 cms)> L

Direction (19-20):

19). Answer: B

20). Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
General Awareness “20-20”1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM