“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-112

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-112

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Eight people S, T, U, V, W, X, Y and Z are living in eight different floors in an apartment. They all like different rivers namely, Ganga, Kaveri, Yamuna, Narmada, Brahmaputra, Krishna, Sutlej and Godavari. The ground floor numbered 1, its above floor numbered 2 and so on till topmost floor numbered 8. All the information is not necessary to be in the same order.

          The person who lives in floor number 4 likes river Ganga. W likes river Krishna. Only three floors are between the person who likes Sutlej and the person who likes Godavari. Only one person lives between the person who likes Godavari and the person who likes Krishna. The person who likes river Krishna does not lives in even numbered floor. The person who likes Narmada lives immediately above the person who likes Yamuna. More than three person lives between the person who likes Kaveri and the person who likes Brahmaputra. Only one people lives between the person who likes Brahmaputra and Y, who neither likes Yamuna nor likes Narmada. The person X lives in floor number 7. V lives immediately above the person S. S does not live in even numbered floor and lives one of the floors above the person who likes river Krishna. Neither T nor Z likes the river Brahmaputra. Z never likes Kaveri. Z lives one of the floors above U.

 

1). Who among the following likes the river Sutlej?

a). T

b). X

c). U

d). S

e). None of these

2). Name the person who lives in floor number 5?

a). T

b). W

c). U

d). S

e). None of these

3). How many people lives between the person who likes Yamuna and the person who likes Brahmaputra?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

4). Which of the following River is liked by the person who lives in floor numbered 6?

a). Sutlej

b). Narmada

c). Brahmaputra

d). Ganga

e). None of these

5). Which of the following river does Z likes?

a). Sutlej

b). Narmada

c). Brahmaputra

d). Ganga

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Conclusion I follows.

b). Only Conclusion II follows.

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows.

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows.

6).

Statement:

Some Apple are Orange

No Orange is Guava

No Guava are Cherry

Conclusion:

I). Some Orange are not Cherry

II). All Apple being Cherry is possible.

7).

Statement:

All Key boards are Mouse

Some Mouse are Monitor

No Monitor are CPU

Conclusion:

I). Some Mouse are not CPU

II). All CPU being Mouse is possible.

8).

Statement:

No Dosa are Puri

All Puri are Idly

No Idly are Parotta

Conclusion:

I). Some Idly being Dosa are possible

II). No Puri are Parotta

9).

Statement:

Some Sweets are Chocolates

All Chocolates are Ice-creams

Some Ice-creams are Juices

Conclusion:

I). Some Juices are Ice-creams

II). Some Sweets are Juices

10).

Statement:

No Even are Odd

Some Odd are Whole

Some Whole are Prime

Conclusion:

I). Some Whole are Even

II). No Whole is Even

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people I, J, K, L, M, N, O and P are sitting in a rectangular table. Only three persons are sitting in the longer side of the rectangle. The people sits at longer side of table faces outside the table, while the people sits at smaller side of the table faces inside the table. All the information is not necessary to be in the same order.

N sits second to the left of M. Only two persons sit between M and P, who is not an immediate neighbour of N. J sits immediate right of L. P sits opposite to I. Neither K nor L is an immediate neighbour of P. J sits second to the right of O and both are facing same direction. J does not sit opposite to O.

11). Name the person who sits opposite to J?

a). M

b). O

c). N

d). I

e). None of these

12). Who sits second to the left of P?

a).  L

b). K

c). J

d). O

e). None of these

13). If all the people are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from I, then how many of them remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

14). Name the person who sits second to the right of L?

a).  L

b). K

c). J

d). O

e). None of these

15). Who sits fourth to the left of J?

a).  L

b). M

c). J

d). O

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Six houses are in different colour and different height. The colours are namely Red, Blue, Green, Purple, Pink and Grey. They are all not necessary to be in the same order. Red coloured house is taller than Pink coloured house. Green coloured house is shorter than Blue coloured house. Only two houses are taller than Blue coloured house. Green coloured house is not shorter than Purple coloured house. Red coloured house is not a tallest house in the group. Pink coloured house is not a shortest house.

16). Which of the following coloured house is second shortest among the group?

a). Red

b). Green

c). Pink

d). Grey

e). Cannot be determined

17). Which of the following coloured house is the tallest house in the group?

a). Red

b). Green

c). Pink

d). Grey

e). None of these

18). How many houses are shorter than the Green coloured house?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). Either a or b

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

G stands 1 meter south of H, who stands 1 meter west of B. D stands 2 meters north of E. K stands 2 meter south of F. C stands 2 meters east of D. A stands 4 meters south of C. C stands 3 meter north of B. F stands 1 meter west of E.

19). On which direction does H stands with respect to E?

a). North West

b). North East

c). South East

d). South West

e). None of these

20). What is the shortest distance between G and C?

a). √17

b). √23

c). √13

d). √19

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who lives in floor number 4 likes river Ganga.

ii). The person X lives in floor number 7.

iii). Only three floors between the person who likes Sutlej and the person who likes Godavari.

iv). W likes river Krishna.

v). The person who likes river Krishna does not lives in even numbered floor.

vi). Only one person lives between the person who likes Godavari and the person who likes Krishna.

Case (ii) –> does not follow condition (v)

Case (v) –> does not follow condition (v)

vii). The person who likes Narmada lives immediately above the person who likes Yamuna.

viii). Only one people lives between the person likes Brahmaputra and Y, who neither likes Yamuna nor likes Narmada.

ix). More than three person lives between the person who likes Kaveri and the person who likes Brahmaputra.

Case(i)a –> does not follows condition(ix)

Case(iv) –> does not follows condition(ix)

x). V lives immediately above the person S.

xi). S does not lives in even numbered floor and lives one of the floor above the person who likes river Krishna.

xii). Neither T nor Z likes the river Brahmaputra.

xiii). Z never likes Kaveri.

xiv). Z lives one of the floor above U.

Case(iii) a –> does not follows condition(xi)

Case(iii)b –> does not follows condition (xiv)

1). Answer: B

2). Answer: D

3). Answer: B

4). Answer: B

5). Answer: E

Direction (6-10):

6). Answer: B

7). Answer: E

8). Answer: E

9). Answer:  A

10). Answer: C

Direction (11-15):

i). N sits second to the left of M.

ii). only two persons sit between M and P, who is not an immediate neighbour of N.

iii). P sits opposite to I.

iv). Neither K nor L is an immediate neighbour of P.

v). J sits second to the right of O and both are facing same direction.

vi). J does not sit opposite to O.

vii). J sits immediate right of L.

11). Answer: C

12). Answer: B

13). Answer: A

14). Answer: E

15). Answer: B

Direction (16-18)

Grey > Red > Blue > Green / Pink > Green / Pink > Purple.

16). Answer: E

17). Answer: D

18). Answer: E

Direction (19-20):

19). Answer: C

20). Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests