“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-113

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-113

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

            Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circular table and all of them are facing centre of the table. They all are not necessary to be in the same order. They all are in different age viz., 21, 23, 24, 29, 32, 35, 39 and 45 in the same order as given.

            Only two people sit between H and F. Only one person sits between G and E, who is an immediate neighbour of H. B faces the person D. A sits third to the left of C. E is the youngest person in the group. The difference of A’s age and B’s age is 21 years.

1). Name the person who sits third to the right of H?

a). E

b). F

c). D

d). G

e). None of these

2). What is the age of F?

a). 21

b). 23

c). 24

d). 32

e). None of these

3). What is the age of the person who faces G?

a). 24

b). 39

c). 45

d). 32

e). None of these

4). If all the people sitting in the alphabetical order from A in anticlockwise direction, then how many of them lives in their original position excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). Who among the following person is eldest among the group?

a). E

b). B

c). D

d). G

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

‘A @ B’ means ‘A is greater than B’

‘A $ B’ means ‘A is greater than or equal to B’

‘A & B’ means ‘A is less than B’

‘A % B’ means ‘A is less than or equal to B’

‘A # B’ means ‘A is equal to B’

Given answer:

a). If Only Conclusion I follows

b). If Only Conclusion II follows

c). If Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). If Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). If Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement: M $ G @ P % W & Z $ C # F $ Q @ K % J

Conclusions:

I). M @ W

II). Z @ K

7).

Statement: E @ K $ C & P % S @ M $ X & Z

Conclusions:

I). X $ S

II). C @ Z

8).

Statement: L $ J & F % W @ E & O @ A $ X

Conclusions:

I). O @ X

II). W @ J

9).

Statement: E @ B $ F # K $ S & X @ R % T

Conclusions:

I). B # S

II). S & B

10).

Statement: P % N & J % F # O @ X $ W % Z

Conclusions:

I). P % O

II). W & O

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people L, M, N, O, P, Q and R are from seven different continents namely, Asia, Europe, Australia, North America, South America, Africa and Antarctica. They all are reached India in seven different days in a week. The week days started from Sunday to Saturday. All the information is not necessary to be in the same order.

The person from Asia reached India on Wednesday. Q is from Europe and reached India one of the days after the person from Asia. Only two people reached India between the people from Africa and the person from Australia, who does not reached India on any of the day before the person from Africa. Only one person reached the India between the person from South America and the person from Antarctica. Only one person reached India between the person from North America and M. Not more than two people reached India between the person from South America and M, who is not from Asia. Only two persons reached India between N and R and both of them reached India after L was reached. L is neither from South America nor from Antarctica. Not less than three persons reached India between N and P, who is not from Antarctica.

11). Who among the following person is from Africa?

a). P

b). N

c). M

d). L

e). None of these

12). The person who reached India on Thursday is from which of the following continent?

a). Europe

b). Antarctica

c). North America

d). South America

e). None of these

13). How many people reached India between O and M?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

14). The person from Europe reached India in which of the following Day in the week?

a). Thursday

b). Monday

c). Wednesday

d). Friday

e). None of these

15). On which of the following day does P reach India?

a). Tueday

b). Monday

c). Wednesday

d). Friday

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people C, F, I, J, K, M, N and P are in the family and all are interrelated to each other. There are three generations and two married couples in the family. K is the sister-in-law of F. P is the only son of J. F is the son-in-law of N., who has only two children. C is the daughter of I. M is the grandmother of C. F does not have any siblings. M does not have any daughter. N is not a father of K.I is the son-in-law of N.

16). How is M related to K?

a). Mother-in-law

b). Father-in-law

c). Mother

d). Father

e). None of these

17). How is I related to F?

a). Brother

b). Brother-in-law

c). Nephew

d). Cannot be determined

e). None of these

18). How is N related to C?

a). Mother

b). Maternal Grandmother

c). Paternal Grandmother

d). Cannot be determined

e). Either B or C

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 3 meters to the south of B, who stands 1 meter to the East of D. G stands 2 meters to the north of H. E stands 2 meters to the west of C. F stands 2 meters to the south of E. C stands 1 meter to the south of D. H stands 1 meter to the west of F.

19). In which direction does C stands with respect to H?

a). North West

b). South West

c). South East

d). North East

e). None of these

20). What is the distance between H and A?

a). 3 meters

b). 4 meters

c). 5 meters

d). 2 meters

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). Only two people sits between H and F.

ii). Only one person sits between G and E, who is an immediate neighbour of H.

iii). B faces the person D.

iv). A sits third to the left of C.

v). E is the youngest person among the group.

vi). The difference of A’s age and B’s age is 21 years.

1.Answer: B

2. Answer: D

3. Answer: A

4. Answer: A

5. Answer: B

Direction (6-10):

6. Answer: B

Explanation: M ≥ G > P ≤ W < Z ≥ C = F ≥ Q > K ≤ J

I). M ≥ G > P ≤ W (False)

II). Z ≥ C = F ≥ Q > K (True)

7. Answer: D

Explanation: E > K ≥ C < P ≤ S > M ≥ X < Z

I). S > M ≥ X (False)

II). C < P ≤ S > M ≥ X < Z (False)

8. Answer: E

Explanation: L ≥ J < F ≤ W > E < O > A ≥ X

I). O > A ≥ X (True)

II). J < F ≤ W (True)

9. Answer: C

Explanation: E > B ≥ F = K ≥ S < X > R ≤ T

B ≥ F = K ≥ S à B ≥ S (True)

10. Answer: B

Explanation: P ≤ N < J ≤ F = O > X ≥ W ≤ Z

I). P ≤ N < J ≤ O (False)

II). O > X ≥ W (True)

Direction (11-15):

Explanation:

i). The person from Asia reached India on Wednesday.

ii). Q is from Europe and reached India one of the day after the person from Asia reached India.

iii). Only two people reached India between the people from Africa and the person from Australia, who does not reached India on any of the day before the person from Africa.

iv). Only one person reached the India between the person from South America and the person from Antarctica.

Case(i) → does not follows condition(iv)

Case(iv) → does not follows condition(iv)

v). Only one person reached India between the person from North America and M.

vi). Not more than two people lives between the person from South America and M, who is not from Asia.

vii). Only two person reached India between N and R, and both of them reached India one of the day after L.

viii). L is neither from South America nor from Antarctica.

ix). Not less than three people reached India between N and P, who is not from Antarctica.

Case (iii) → does not follow Condition (vi)

11. Answer: D

12. Answer: E

13. Answer: C

14. Answer: D

15. Answer: A

Direction (16-18):

Explanation:

16. Answer: a

17. Answer: D

18. Answer: B

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: D

20. Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
General Awareness “20-20”1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM