“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-115

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-115

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circle facing either towards the centre or outside the centre. The immediate neighbours of a person are facing opposite direction to that person. All the information is not necessary to be in the same order.

Only two people sit between A and B. F sits to the immediate left of C, neither of them is an immediate neighbour of B. C does not face the centre of the circle. C is not an immediate neighbour of A. E faces D, who is not an immediate neighbour of C. H sits second to the left of G.

1). Name the person who sits second to the left of F?

a). A

b). E

c). C

d). B

e). None of these

2). Name the person who sits third to the left of H?

a). G

b). D

c). B

d). F

e). None of these

3). If all the person are made to sit in alphabetical order from A in clockwise direction, then how many of them remains unchanged in their original position excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). Who sits third to the right of the person who is opposite to A?

a). B

b). C

c). D

d). E

e). None of these

5). Who sits second to the left of G?

a). B

b). C

c). D

d). E

e). None of these

Direction (6-10): Study the following alphabets and code carefully and answer the questions given below

Condition:

i). If first letter is consonant and last letter is vowel then both the codes should be interchanged.

ii). If the second letter is vowel and last letter is consonant. Then both the letters should be coded as code of last letter.

iii). If a word contains two vowels, then both the vowels should be coded as code of “O”.

6). What is the code for the word “DCTJA”?

a). !2%A9

b). 92%A!

c). 2%A9!

d). 9!A%2

e). None of these

7). What is the code for the word “TUWYB”?

a). €6!8€

b). ∑€6!8

c). 8∑6!€

d). %∑6€∑

e). None of these

8). What is the code for the word “OVDIA”?

a). 9!48*

b). !48*9

c). 48!*9

d). !49!*

e). None of these

9). What is the code for the word “YSAOX”?

a). €8π46

b). €844π

c). 98€4π

d). €98π4

e). None of these

10). What is the code for the word “QLOCR”?

a). 7&342

b). 23&78

c). 3&427

d). 938&4

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people namely, R, S, T, U, V, W and X are belongs to seven different profession such as Doctor, Engineer, Audiologist, Architect, Lawyer, Banker and Professor. They all took week-off on seven different days in a week. The week days started from Monday to Sunday. All the given information is not necessary to be in the same order.

The person who is an Engineer took week-off on Wednesday. X is an Architect. The person who is a Doctor took week-off on either Tuesday or Saturday. Only two people took week-off between S and W, who is not a Doctor. S took week-off on one of the day before Friday.  W took week-off on one of the day after Professor. S is either a Lawyer or an Audiologist.  Architect do not took week-off on Sunday. Professor took Week-off on one of the day after S. Banker took week-off on neither Friday nor Saturday. Neither V nor W is a Banker. More than three people took week-off between the Banker and U. Only one person took week-off between S and R, who is neither a Professor nor an Audiologist. Neither T nor V took week-off immediately before or after Audiologist. V is not an Doctor.

11). Who among the following is an Audiologist?

a). R

b). V

c). W

d). S

e). None of these

12). In which of the following day does an Architect took week-off?

a).  Monday

b). Tuesday

c). Thursday

d). Friday

e). None of these

13). Who among the following is a Lawyer?

a). R

b). S

c). W

d). T

e). None of these

14). The person who took week-off on Saturday belongs to which of the following profession?

a).  Professor

b). Doctor

c). Engineer

d). Audiologist

e). None of these

15). How many persons took week-off between T and the person who is an Architect?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people namely, W, D, E, Y, U, A and F are inter related to each other. There are Three generations and one married couple in a family. Y is the father of E. D is the brother of E. U is son of F, who is the only sister of E. W is paternal grandmother of A. W and D has only one son.

16). How is E related to A?

a). Sister

b). Niece

c). Nephew

d). Daughter

e). None of these

17). How is D related to U?

a). Uncle

b). Aunt

c). Niece

d). Nephew

e). None of these

18).   If Y is the brother of T, then how is T related to U?

a).  Grand Mother

b). Grand Father

c). Grand Daughter

d). Grand Son

e). Cannot be determined

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people namely, A, B, C, D, E, F and G are in an office. All were preparing different number of documents per day.  No two persons are preparing equal number of documents.

B is preparing third highest document among others. The person who is preparing least number of documents has prepared 3 documents. G prepared more documents than B but less than F.  A prepared more documents than E but not more than C. D prepared 10 documents.

19). If C prepared 9 documents, and then who among the following person prepared 3 documents?

a). A

b). B

c). D

d). E

e). None of these

20). Name the person who prepared second least number of documents?

a). A

b). C

c). E

d). Cannot be determined

e). None of these

EXPLANATION:

Direction (1-5):

i). Only two people sit between A and B.

ii). F sits to the immediate left of C, neither of them is an immediate of B.

iii). C does not face the centre of the circle.

iv). C is not an immediate neighbour of A.

v). E faces D, who is not an immediate neighbour of C.

vi). H sits second to the left of G.

1. Answer: B

2. Answer: D

3. Answer: B

4. Answer: C

5. Answer: E

Direction (6-10)

6. Answer: B

Explanation: It follows the condition (i)

7. Answer: D

Explanation: It follows the condition (ii)

8. Answer: C

Explanation: It does not follow any condition.

9. Answer: B

Explanation: It follows the condition (iii)

10. Answer: C

Explanation: It does not follow any condition.

Directions (Q. 11-15):

 

i). The person who is an Engineer took week-off on Wednesday.

ii). Only two people took week-off between S and W, who is not a Doctor.

iii). S took week-off on one of the day before Friday

iv). The person who is a Doctor took week-off on either Tuesday or Saturday.

v). S is either a Lawyer or an Audiologist.

vi). W took week-off on one of the day after Professor. Professor took Week-off on one of the day after S.

vii). X is an Architect

viii). Architect do not took week-off on Sunday.

ix). Banker took week-off on neither Friday nor Saturday.

x). More than three people took week-off between the Banker and U.

xi).Only one person took week-off between S and R, who is neither a Professor nor an Audiologist.

xii). Neither T nor V took week-off immediately before or after Audiologist.

xiii). Neither V nor W is a Banker.

xiv). V is not a Doctor.

11). Answer: C

12). Answer: D

13). Answer: B

14). Answer: A

15). Answer: C

Directions (16-18):

16). Answer: E

17). Answer: A

18). Answer: E

Directions (Q. 19-20):

19). Answer: D

Explanation:

F > G > B > D(10) > C(9) > A > E(3)

20). Answer: D

Explanation:

F > G > B > ___ > ____  > _____ > (3)

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests