“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-117

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-117

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people namely P, Q, R, S, T, U and V are having seven different television products namely Sony, LG, Onida, Samsung, Toshiba, Panasonic and Vizio. They are all going for shopping in seven different days of a week from Sunday to Saturday. All the given information is not necessary to be in the same order.

           The person who has LG television is going to shopping on Wednesday. R has Vizio television. U is going to shopping either on Monday or on Thursday. Only two people are going to shopping between the persons who have Toshiba television and Sony television. The one who has Sony television does not go to shopping on any of the day after the person who has Toshiba television. The person who has Onida television goes to the shopping on one of the day before the person having Panasonic television and not before the person who has Samsung television. R is going to shopping on one of the day after the person who has Toshiba television. U has neither Panasonic nor Onida television. V is going to shopping immediately before S, who has neither LG television nor Sony television. V does not have Sony television. T is going to shopping on one of the day after V. P does not like Samsung television. T doesn’t goes to the shopping on Friday.

1). Who among the following goes to shopping on Thursday?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

2). Which of the following television does the person who goes to shopping on first day of the week has?

a). LG

b). Sony

c). Samsung

d). Onida

e). None of these

3). How many people are going to shopping between the person who has Sony television and the person who has Panasonic Television?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). Who among the following has Onida television?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

5). On which of the following day does the one who has Toshiba television is going to shopping?

a). Tuesday

b). Thursday

c). Friday

d). Saturday

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and number rearranges them following particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.

Input: 61 medical 36 government 60 entrance 44 examination

Step 1: medical 61 government 60 entrance 44 examination 9

Step 2: government medical 61 60 entrance examination 9 8

Step 3: examination government medical 60 entrance 9 8 7

Step 4: entrance examination government medical 9 8 7 6

Consider that Step 4 will be the last step for the above given input.

Input:  81 capital 28 fees 17 elimination 65 affordable

6). Which of the following word/number is fourth from the right end in Step 3?

a). Capital

b). 81

c). 17

d). Affordable

e). None of these

7). How many numbers are there between “Capital” and “10” in step 4?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). More than Three

8). Which of the following step will be the last step for the given Input?

a). Step 5

b). Step 6

c). Step 7

d). Step 4

e). Cannot be determined

9). Which of the following word/number is fifth from the right end in Step 4?

a). 9

b). fees

c). 11

d). Affordable

e). None of these

10). Which of the following word/ number is sixth from the right end in step 3?

a). 9

b). fees

c). 11

d). Affordable

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight people viz. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circular table and all of them are facing outside the centre of the table. All the persons are not necessary to be in the same order.

Only one person sits between A and C. Only two people are sitting between E and H. Only one person sits between B and D. H is an immediate neighbour of A. F sits opposite to B, who sits to the immediate right of C. G is an immediate neighbour of neither F nor H.

11). Name the person who sits to the immediate left of D?

a). A

b). E

c). G

d). H

e). None of these

12). If all the people are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from A, then how many of them will remains in their original position excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who among the following sits second to the right of E?

a). G

b). D

c). A

d). H

e). None of these

14). Which of the following information is definitely true regarding E in the given arrangement?

a). E sits to the immediate left of A.

b). Only three people are sitting between E and H.

c). D sits opposite to E

d). B sits third to the left of E

e). None of these

15). Who among the following sits third to the right of F?

a). G

b). D

c). A

d). H

e). None of these 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people viz. P, Q, R, S, T, U, V and W are in the family. There are three generations and one married couple in the family. All the persons in the family are inter related to each other.

P is the mother of S, who is the nephew of Q. R is the only son of U. W is the nephew of V. Q is the only sister of W, who is brother-in-law of R. T is brother of V. U is grandmother of S.

16). How is P related to V?

a). Daughter

b). Draughter-in-law

c). Son

d). Son-in-law

e). Cannot be determined

17). How is W related to U?

a). Brother

b). Nephew

c). Son

d). Son-in-law

e). None of these

18). How is T related to S?

a). Maternal Grand mother

b). Maternal Grand Father

c). Paternal Grand Father

d). Paternal Grand mother

e). None of these

Direction (19-20): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

a).If the data in the statement I alone is sufficient to answer.

b).If the data in the statement II alone is sufficient to answer.

c).If the data in the either Statement I or Statement II is sufficient to answer.

d).If the data in the neither Statement I nor Statement II is sufficient to answer.

e). If the data in the both Statement I and Statement II are sufficient to answer.

19). In which direction does P Stand with respect to R?

Statement I: P stands 3 metre to the south of T. U stands 4 metre to the north of R.

Statement II: P stands 4 metres to the west of L. O stands 5 metres to the west of W

20). How is P related to T?

Statement I: P is the only daughter of U, who is the sister of Y. Y’s only brother is T.

Statement II: T is the only son of G. J is the daughter of R. R is the maternal grandfather of P, who is the only daughter to her parents. J is daughter-in-law of G.

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who has LG television is going to shopping on Wednesday.

ii). U is going to shopping either on Monday or on Thursday.

iii). Only two people are going to shopping between the persons who have Toshiba television and Sony television. The one who has Sony television does not go to shopping on any of the day after the person who has Toshiba television.

iv). The person who has Onida television goes to shopping on one of the day before the person having Panasonic television and not before the person who has Samsung television.

v). R is going to shopping on one of the day after the person who has Toshiba television.

vi). U has neither Panasonic nor Onida television.

vii). V is going to shopping immediately before S, who has neither LG television nor Sony television.

viii). V does not have Sony television.

ix). T is going to shopping on one of the day after V.

x). P does not like Samsung television.

xi). T doesn’t goes to the shopping on Friday.

xii). R has Vizio television.

So, the final arrangement is,

  1. Answer: D
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: A
  5. Answer: B

Direction (6-10)

6. Answer: D

Input:  81 capital 28 fees 17 elimination 65 affordable

Step 1: fees 81 capital 28 17 elimination affordable 11

Step 2: elimination fees 81 capital 17 affordable 11 10

Step 3: capital elimination fees 17 affordable 11 10 9

Step 4: affordable capital elimination fees 11 10 9 8

7. Answer: A

Input:  81 capital 28 fees 17 elimination 65 affordable

Step 1: fees 81 capital 28 17 elimination affordable 11

Step 2: elimination fees 81 capital 17 affordable 11 10

Step 3: capital elimination fees 17 affordable 11 10 9

Step 4: affordable capital elimination fees 11 10 9 8

8. Answer: D

Input:  81 capital 28 fees 17 elimination 65 affordable

Step 1: fees 81 capital 28 17 elimination affordable 11

Step 2: elimination fees 81 capital 17 affordable 11 10

Step 3: capital elimination fees 17 affordable 11 10 9

Step 4: affordable capital elimination fees 11 10 9 8

9. Answer: B

Input:  81 capital 28 fees 17 elimination 65 affordable

Step 1: fees 81 capital 28 17 elimination affordable 11

Step 2: elimination fees 81 capital 17 affordable 11 10

Step 3: capital elimination fees 17 affordable 11 10 9

Step 4: affordable capital elimination fees 11 10 9 8

10. Answer: B

Input:  81 capital 28 fees 17 elimination 65 affordable

Step 1: fees 81 capital 28 17 elimination affordable 11

Step 2: elimination fees 81 capital 17 affordable 11 10

Step 3: capital elimination fees 17 affordable 11 10 9

Step 4: affordable capital elimination fees 11 10 9 8

Direction (11-15):

i). Only one person sits between A and C.

ii). Only two people are sitting between E and H.

iii). H is an immediate neighbour of A.

iv). Only one person sits between B and D.

v). F sits opposite to B, who sits to the immediate right of C.

vi). G is an immediate neighbour of neither F nor H.

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: C

14. Answer: D

15. Answer: E

Direction (16-20)

16. Answer: E

17. Answer: D

18. Answer: C

19. Answer: D

Explanation: We cannot find the exact direction of P with respect to R using both the statement. So, neither Statement I nor Statement II is sufficient to answer.

20. Answer: C

Explanation:

From Statement I –> P is niece of T

From Statement II –> P is daughter of T

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests