“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-118

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-118

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people are living in eight different floors of a building and they have eight different mobiles. The lowermost floor is numbered 1 and the floor above it is numbered 2 and so on. They earn different salaries (in rupees) viz., 10000, 20000, 30000, 40000, 50000, 60000, 70000, 80000. The mobiles were Acer, Asus, LG, Lenovo, Vivo, Oppo, Intex and Micromax. All the given information is not necessary to be in the same order.

The person who earns 40000 lives in the topmost floor. The person who earns the lowest salary has Asus mobile. The person, who has Oppo, lives in floor numbered 2.The person who has LG mobile lives in the floor immediately below the one who earns the highest salary. The person who lives in floor numbered 5 has Lenovo mobile. The difference between the earning of the person who lives in floor numbered 8 and the person who lives in floor numbered 6 is equal to 30000. Only two persons live between the person who has Asus mobile and the person who has Vivo mobile. The person who has LG mobile earns less than the person who has Oppo mobile. The person who has LG mobile lives in one of the floor below the person who has Asus mobile.  The person who has LG mobile does not live in floor numbered 1. The person who has Micromax mobile lives in the floor immediately above the person who earns the third highest salary.  The person who has Intex mobile earns more than the person who has Acer mobile. Neither the persons who have Oppo nor Vivo mobile earns second lowest salary. The person who has Vivo mobile earns more salary than the person who has Oppo mobile but not more than the person who has Intex mobile.

1). How much Salary does the person who has Oppo mobile earns?

a). 20000

b). 30000

c). 50000

d). 60000

e). None of these

2). Which of the following mobile does the person who earns highest salary has?

a). Acer

b). Oppo

c). Intex

d). Lenovo

e). None of these

3). In which of the following floor does the person who has Acer mobile lives?

a). Floor number 5

b). Floor number 4

c). Floor number 6

d). Floor number 7

e). None of these

4). How many people lives between the person who likes Vivo and the person who earns third highest salary?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). How much salary does the person who has Intex mobile earns?

a). 70000

b). 30000

c). 50000

d). 60000

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). If only Conclusion I follows

b). If only Conclusion II follows

c). If either Conclusion I or Conclusion II follows

d). If neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). If both Conclusion I and Conclusion II follows

6).Statement:

Some Hindu is Indian Express

All Hindu are Deccan chronicle

No Deccan Chronicle is Economic Times.

Conclusion:

I). All Indian Express being Economic Times are Possible.

II). No Hindu are Economic Times

7).Statement:

All Buses are Cars

All Cars are Jeeps

No Jeeps are Trains

Conclusion:

I). No Buses are Trains

II). All Jeeps are Cars is a possibility

8).Statement:

 All Clerks are PO

No PO is Assistant

Some Assistant are Manager

Conclusion:

I). Some Manager are not PO

II). No Manager are Clerk

9). Statement:

Some Maths is Physics

All Physics are History

No History is Biology

Conclusion:

I). Some Maths is Biology

II). No Maths are Biology

10).Statement:

All Days are Weeks

Some Weeks are Months

Some Months are Years.

Conclusion:

I). Some Days are Months

II). Some Years are Days

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          There are twelve seats which are facing each other. In Row I- A, B, C, D and E are sitting and facing south direction. In Row II- P, Q, R, S and T are sitting and facing north direction. Each row contains a vacant seat. No two vacant seats face each other.

          Only two seats are between A and the Vacant seat. C sits second to the right of D, who is an immediate neighbour of A. E faces the person S, who is an immediate neighbour of Q. R sits third to the left of T. R is not an immediate neighbour of Q, who does not sit at any extreme ends of the row. S does not sit to the left of T. P and T does not face A. B does not sit at any extreme ends of the row.

11). Who sits second to the left of S?

a). P

b). Q

c). R

d). T

e). Vacant

12). Four among the five persons are alike in a certain way based on the arrangement, find the one who does not belongs to group based on the arrangement?

a). A

b). E

c). R

d). C

e). S

13). Who sits third to the left of the one who is facing R?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). Vacant

14). Who among the following faces T?

a). C

b). A

c). B

d). Cannot be determined

e). Vacant

15). How many people sits between E and the person who faces P?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.      

A stands 1 metre south of B. C stands 4 metres north of D. G stands 2 metres east of F, who stands 1 metre south of E. B stands 2 metres west of C. E stands 4 metres west of D.

16). On which direction does A stand with respect to G?

a). East

b). West

c). North

d). South

e). Cannot be determined

17). If H stands 3 metres to the south of A, then what is the distance between H and D?

a). 4 metres

b). 2 metres

c). 3 metres

d). 1 metre

e). None of these

18). On which direction does C stand with respect to H, If H stands 4 metres to the north of A?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven persons namely A, B, C, D, E, F and G are in a family. They are inter-related to each other. There are three generations and two married couples in the family. A is the only daughter of C, who is the grandmother of B. F is uncle of B. D has only two children. G is daughter-in-law of D. B has no siblings. E has a daughter.

19). How is F related to D?

a). Brother

b). Son

c). Son-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How is A related to B?

a). Mother

b). Aunt

c). Niece

d). Sister

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who earns 40000 lives in top most floor.

ii). The person who has Oppo lives in floor numbered 2.

iii). The person who lives in floor numbered 5 has Lenovo mobile.

iv). The difference between the earning of the person who lives in floor numbered 8 and the person who lives in floor numbered 6 is equal to 30000.

v). The person who earns lowest salary has Asus mobile.

vi). Only two person lives between the person who has Asus mobile and the person who has Vivo mobile.

vii). The person who has LG mobile lives in one of the floor below the person who has Asus mobile. The one who has LG mobile lives in the floor immediately below the one who earns the highest salary.

viii). The person who has LG mobile does not lives in floor numbered 1.

The person who has Micromax mobile lives in the floor immediately above the person who earns third highest salary.

x). Neither the person who have Oppo nor Vivo mobile earns second lowest salary.

xi). The person who has Vivo mobile earns more salary than the person who has Oppo mobile but not more than the person who has Intex mobile.

xii) The person who has Intex mobile earns more than the person who has Acer mobile.

So, the final arrangement is,

1.Answer: B

2.Answer: D

3.Answer: D

4.Answer: C

5.Answer: A

Direction (6-10):

6.Answer: B

Explanation:

7.Answer: E

Explanation:

8.Answer: A

Explanation:

9.Answer: C

Explanation:

10.Answer: D

Explanation:

Direction (11-15):

Explanation:

i). Only two seats are between A and Vacant seat.

ii). C sits second to the right of D, who is an immediate neighbour of A.

iii). E faces the person S, who is an immediate neighbour of Q.

iv). R sits third to the left of T.

v). R is not an immediate neighbour of Q, who does not sit at any extreme ends of the row.

vi). S does not sit to the left of T.

vii). P and T does not face A.

viii). B does not sit at any extreme ends of the row.

11.Answer: D

12.Answer: A

13.Answer: B

14.Answer: C

15.Answer: A

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: C

17.Answer: B

18.Answer: D

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: D

20.Answer: B

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests