“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-119

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-119

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people viz., A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in the square table. The person who sits at corner of the table faces centre, while the person who sits at the middle of the table faces outside the centre. They are all not necessary to be in the same order.

Only two people sit between A and C. F sits second to the right of C. E sits second to the left of A. Only two persons sit between G and H, who sits to the immediate left of F. G is not an immediate neighbour of B. D is not an immediate neighbour of F.  Neither B nor D is an immediate neighbour of C and B is not an immediate neighbour of A. D does not sit to the immediate left of A. H faces outside.

1). Who sits second to the left of G?

a). A

b). D

c). B

d). F

e). None of these

2). Who sits fourth to the right of E?

a). A

b). D

c). B

d). F

e). None of these

3). If all the people are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from A, then how many of them will remain in their original position, with respect to A (Excluding A)?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). Who sits second to the right of the one who faces C?

a). E

b). A

c). G

d). B

e). None of these

5). Who among the following sits opposite to A?

a). E

b). A

c). G

d). H

e). None of these

Direction (6-10): Study the given information carefully to answer the given questions.

In a certain code language,

“artificial intelligence India development” is coded as “sdk rto wmr txr”

“human intelligence replaces half ” is coded as “dre awd wmr trs ”

“expertise artificial replaces everything” is coded as “red trs bkv sdk”

“research human India institution ” is coded as “awd vmn rto ljk”

6). What is the code for the word “half”?

a). red

b). sdk

c). dre

d). rto

e). None of these

7). What is the code for the word “institution”?

a). vmn

b). ljk

c). wmr

d). either a or b

e). None of these

8). What is the code for the word “replaces”?

a). trs

b).wmr

c). rto

d). cannot be determined

e). None of these

9). What is the code for the word “expertise half”?

a). bkv rec

b). dre red

c). dre rto

d). bkv dre

e). Cannot be determined

10). What is the code for the word “Artificial”?

a). wmr

b). sdk

c). txr

d). rto

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          There are seven different departments in a college namely Mechanical, Civil, EEE, ECE, EIE, CSE and IT. Each department is organizing a national conference for minimum 1 day and maximum 3 days, in seven different months of a year viz., January, March, May, July, August, September and October. Not less than two departments organizing the national conferences in the same number of days.

          The department which is organizing in the month of January is organizing the conference for 3 days. Mechanical department is organizing conference for 2 days. ECE department is not organizing the national conference in the month, which has 31 days. The department which organizes the national conference for one day is immediately before the national conference of ECE department. Only two departments organize the national conference between EEE department and IT department. EEE department organizes the national conference on one of the month before IT department. Mechanical department organizes national conference immediately after the Civil department. More than two departments organize the national conference between CSE and EIE department. EIE department is organising the conference neither in August nor in October. CSE department organises conference one day more than the Civil department. CSE department is not organising in the month of January. EIE and ECE departments are organising the national conference for same number of days. EEE department organises for less number of days than the Civil department, who is not organising for same number of days as ECE department. The department which is organising conference in the month of October is not organising for 2 days.

11). Which among the following department is organizing the national conference for 1 day?

a). ECE

b). CSE

c). IT

d). Civil

e). None of these

12). Which of the following department is organizing the national conference in the month of July?

a). EEE

b). Mechanical

c). IT

d). Civil

e). None of these

13). How many days does Civil department organises the national conference?

a). 1 day

b). 2 days

c). 3 days

d). Cannot be determined

e). Either a or b.

14). Which of the following department is organizing the national conference in the month of January?

a). EEE

b). Mechanical

c). IT

d). EIE

e). None of these

15). Which among the following department is organizing the national conference for 3  days?

a). EEE

b). Civil

c). IT

d). Mechanical

e). CSE

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people namely E, J, P, R, T, Y and D are the in a family. There are three generations and one married couple in the family. R is the mother of Y, who is the only niece of P. T is the only unmarried daughter of D who has no son. E is the aunt of R.  Y is not a sister of T’s father. J is son in law of D. T’s sister is not P, who is not a male.

16). How is Y related to E?

a). Grand daughter

b). Grand Son

c). Sister

d). Daughter

e). Cannot be determined

17). How is R related to P?

a). Sister

b). Brother

c). Sister-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

18). How is J related to T?

a). Sister

b). Brother

c). Sister-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          A stands 2m west of B, who stands 1m south of C. D stands 1m east of C. G stands 1m south of E. F stands 2m east of E.      D stands 3m north of F.

19). On which direction does G stands with respect to A?

a). South West

b). South East

c). North West

d). North East

e). None of these

20). On which direction does C stands with respect to E?

a). South West

b). South East

c). North West

d). North East

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). Only two people sit between A and C.

ii). F sits second to the right of C.

iii). E sits second to the left of A.

iv). Only two persons sit between G and H, who sits to the immediate left of F.

v). G is not an immediate neighbour of B.

vi). D does not sit to the immediate left of A.

vii). D is not an immediate neighbour of F.

viii). Neither B nor D is an immediate neighbour of C and B is not an immediate neighbour of A.

ix). H faces outside.

1.Answer: B

2.Answer: C

3.Answer: E

4.Answer: C

5.Answer: D

Direction (6-10):

Explanation:

6.Answer: C

7.Answer: D

8.Answer: A

9.Answer: E

10.Answer: B

Direction (11-15):

Explanation:

i). The department which is organizing in the month of January is organizing the conference for 3 days

ii). ECE department is not organizing the national conference in a month which has 31 days

iii). The department which organizes the national conference for one day is immediately before the national conference of ECE department.

iv). Only two departments organize the national conference between EEE department and IT department.

v). EEE department organizes the national conference on one of the month before IT department.

vi). Mechanical department organizes the national conference immediately after the Civil department.

vii). Mechanical department is organizing conference for 2 days.

viii). More than two departments organize the national conference between CSE and EIE department.

ix). EIE department is organising neither in August nor in October.

x). CSE department organises conference one day more than the civil department.

xi). CSE department is not organising in the month of January.

xii). EIE and ECE departments are organising the national conference for same number of days.

xiii). EEE department organises for less number of days than the Civil department, who is not organising for the same number of days as ECE department.

xiv). The department which is organising in the month of October is not organising conference for 2 days.

The final arrangement is,

11.Answer: C

12.Answer: B

13.Answer: B

14.Answer: D

15.Answer: E

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: E

17.Answer: C

18.Answer: D

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: B

20.Answer: D

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM