“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-121

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-121

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

There are seven boxes which contains seven different fruits in seven different quantities. All the boxes are placed one above another. The fruits are namely Banana, Papaya, Orange, Apple, Strawberry, Pineapple and Mango which are in different quantities viz. 3kg, 4kg, 5kg, 6kg, 7kg, 8kg and 10kg. All the information is not necessary to be in the same order.

The weightiest box is placed at the lowermost position. Only two boxes are placed between the box which contains 10kg fruits and Banana. The box containing Apple is placed immediately below the box which contains 6kg. Only one box placed between the box containing Banana and Apple. A box containing 4 kg of Strawberry is placed at one of the position below the box which contains Apple. The box containing Papaya is placed immediately below the box which contains least quantity of fruits. The quantity of Papaya is less than the quantity of Pineapple, which is less than the quantity of Banana. Only three boxes placed between the box containing Pineapple and Mango. The box containing Pineapple is placed above the box containing Banana, but not placed immediately above it. The quantity of Apple is not less than the quantity of Banana.

1). What is the position of the box which contains Papaya from the top?

a). fourth

b). fifth

c). sixth

d). third

e). None of these

2). What is the quantity of Pineapple?

a). 5kg

b). 3kg

c). 6kg

d). 10kg

e). None of these

3). How many boxes are placed between the box containing 7kg and the box containing Orange?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

4). Which of the following fruits is in highest quantity?

a). Apple

b). Papaya

c). Pineapple

d). Orange

e). None of these

5). What is the position of the box which contains Strawberry from the bottom?

a). fourth

b). fifth

c). sixth

d). third

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the given information carefully and answer the questions given below.

In a certain code,

“affiliation power democratic peninsula ” is coded as “fie gmt spv evs”

“accept power peninsula develop” is coded as “evs gmt qwx lzx”

“rendezvous  power enhance democratic” is coded as “cds dez fie evs ”

“rivals  accept  peninsula  improve” is coded as “dfc gmt ydc lzx”

6). What is the code for the word “rivals”?

a). ydc

b). dfc

c). lzx

d). Cannot be determined

e). None of these

7). What is the code for the word “develop”?

a). gmt

b). dez

c). spv

d). fie

e). None of these

8). What is the code for the word “peninsula”?

a). gmt

b). dez

c). spv

d). fie

e). None of these

9). What is the code for the word “rendezvous”?

a). evs

b). cds

c). dez

d). either b or c

e). None of these

10). What is the code for the word “Affiliation”?

a). fie

b). ydc

c).dfc

d). spv

e). None of these

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Ten people A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are sitting in the circular table but not necessarily in the same order. All of them are facing towards the centre of the table.

A sits second to the right of G. Only two people sits between G and H. F sits to the immediate right of H. Only two people sit between F and E. Only two people sit between J and C, who is an immediate neighbour of H. I sits second to the left of B, who is not an immediate neighbour of D.

11). Who among the following sits third to the right of E?

a). A

b). I

c). J

d). F

e). None of these

12). If all the people are made to sit in alphabetical order from A in clockwise direction, then the position of how many persons remains unchanged by excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who among the following sits third to the left of J?

a). A

b). C

c). G

d). H

e). None of these

14). Who among the following sits second to the left of one who sits immediate right of A?

a). A

b). B

c). G

d). H

e). None of these

15). Who among the following sits fifth to the right of G?

a). A

b). B

c). E

d). H

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A @ B means A is mother of B.

A # B means A is daughter of B

A $ B means A is brother of B

A % B means A is father of B.

A & B means A is sister of B.

Statement:

M % V & F # O & R @ P # A % X % W

16). How is F related to X?

a). Brother

b). Sister

c). Brother-in-law

d). Cousin

e). None of these

17). How is A related to V?

a). Uncle

b). Aunt

c). Son-in-law

d). Father-in-law

e). None of these

18). How is F related to W?

a). Son

b). Uncle

c). Aunt

d). Mother

e). Cannot be determined

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 1m south of B, who stands 2m east of C. L stands 1m south of K, who stands 2m west of J. H stands 1m west of I. H stands 1m south of G, who stands 2m east of F. F stands 1m north of E, who stands 2m east of D. C stands 1m south of D. I stands 2m north of J.

19). On which direction does L stands with respect to A?

a). South West

b). South East

c). North West

d). North East

e). None of these

20). On which direction does G stands with respect to C?

a). North

b). North East

c). North West

d). South

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i).The weightiest box is placed at the lowermost position.

ii). Only two boxes are placed between the box which contains 10kg fruits and Banana.

iii). The box containing Apple is placed immediately below the box which contains 6kg.

iv). Only one box placed between the box containing Banana and Apple.

v). A box containing 4 kg of Strawberry is placed at one of the position below the box which contains Apple.

vi). The box containing Papaya is placed immediately below the box which contains least quantity of fruits

vii). The quantity of Papaya is less than the quantity of Pineapple, which is less than the quantity of Banana.

viii). Only three boxes placed between the box containing Pineapple and Mango.

ix). The box containing Pineapple is placed above the box containing Banana, but not placed immediately above it.

x). The quantity of Apple is not less than the quantity of Banana.

         

1.Answer: C

2.Answer: C

3.Answer: B

4.Answer: D

5.Answer: B

Direction (6-10):

Explanation:

6.Answer: D

7.Answer: E

8.Answer: A

9.Answer: D

10.Answer: D

Direction (11-15):

Explanation:

i). A sits second to the right of G.

ii). Only two people sit between G and H.

iii). F sits to the immediate right of H.

iv). Only two people sit between F and E.

v). Only two people sit between J and C, who is an immediate neighbour of H.

vi). I sits second to the left of B, who is not an immediate neighbour of D.

11.Answer: D

12.Answer: B

13.Answer: C

14.Answer: B

15.Answer: C

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: D

17.Answer:  A

18.Answer: E

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: B

20.Answer: B

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests