“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-123

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-123

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Ten people are sitting in two parallel rows facing each other. In Row I: A, B, C, D and E are facing south while In Row II: P, Q, R, S and T are facing north. All the information is not necessary to be in the same order.

S sits second to the left of P, who faces C. A sits to the immediate right of C. Either S or P sits at extreme end of the row. Only two people sits between A and E. D sits third to the right of B. T sits second to the right of Q and T does not faces A.

1). Who sits second to the right of P?

a). S

b). T

c). Q

d). R

e). Cannot be determined

2). Which among the following conclusion is definitely true based on the given arrangement?

a). B faces T

b). Q is an immediate neighbour of T.

c). Only three person sits D and C.

d). Only one person sits between B and one who facing P.

e). None of these

3). Who sits second to the left of the one who faces E?

a). P

b). Q

c). S

d). R

e). T

4). How many person sits between S and the one who is facing B?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). Cannot be determined

5). Who among the following faces Q?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). E

6). How many such pairs are there in the word  “INTERVENTION” each of which has as many letters between them, in the word as per English alphabet order, When calculated in both forward and backward direction?

a). One

b). Two

c). Three

d). More the Three

e). None

7). From sixth, seventh, eighth and ninth letters of a word “RECESSION”. How many meaning full words can be framed by using any these 3 letters at a time, without any repetition?

a). One

b). Two

c). Three

d). More the Three

e). None

8). If Rakesh ranks 34th from the top and Rita ranks 25th from the bottom of the class. How many students are in the class?

a). 58

b). 60

c). 61

d). Cannot be determined

e). None of these

9). If the girl introduced the woman that “she is the only daughter of my mother’s son’s father-in-law”. How is the girl related to the woman?

a). Sister

b). Sister –in-law

c). Daughter-in-law

d). Mother-in-law

e). None of these

10). Five people A, B, C, D and E are in different height. A is taller than only two persons. D is taller than B. E is taller than F. D is not taller than E. B is taller than F. Who among the following person is shortest among all?

a). B

b). C

c). E

d). F

e). None of these

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Seven persons namely – A, B, C, D, E, F and G are buying seven different flowers in seven different days in a week. The flowers are namely Lotus, Rose, Lily, Allium, Jasmine, Daisy and Sunflower. The week days starts from Sunday to Saturday. All the given information is not necessary to be in the same order.

G likes to buy Sunflower on Tuesday. The person who is buying Jasmine is buying on Friday. Only two persons are buying flowers between the person who is buying Rose and the person who is buying Lily. The person who is buying Allium neither buys on Thursday nor on Saturday. C is buying Daisy but not on Thursday. Lily is bought on one of the day after the Rose is bought. The person who is buying Lotus is buying the flower on one of the day after the person who is buying Lily. Only one person is buying the flower between C and D. B is buying the flower immediately before E. F is not buying the flowers on Wednesday. C is not buying the flowers immediately after G.

11). Who among the following likes Lily?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). None of these

12). In which of the following day does the person who is buying Allium is buying flower?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

13). Which of the following flower does B buys?

a). Lotus

b). Lily

c). Sunflower

d). Allium

e). None of these

14). How many people are buying flowers between the person who is buying Lotus and the person who is buying Allium?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

15). Who among the following likes Jasmine?

a). D

b). E

c). G

d). F

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Seven people A, B, C, D, E, F and G are in a family, all are inter related to each other. There are two generations and two married couple in the family. G is only brother of E. D‘s niece is C. A is mother of B. F is sister-in-law of G, who does not have any sisters and daughters. C is not a child of G. E is the brother-in-law of D.

16). How is B related to D?

a). Aunt

b). Uncle

c). Brother

d). Cannot be determined

e). None of these

17). How is A related to C?

a). Aunt

b). Mother

c). Grand Mother

d). Daughters

e). None of these

18). How is A related to E?

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Brother-in-law

d). Daughter-in-law

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 3 m west of B, who stands 4 m north of G. C stands 3 m south of D, who stands 4 m east of F. E stands 3 m south of F. G stands 2 m west of C.

19). On which direction does B stands with respect to C?

a). North West

b). South West

c). South East

d). South West

e). None of these

20). If R stands 1 m south of B, then what is the distance between R and F?

a). 1 m

b). 2 m

c). 3 m

d). Cannot be determined

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). S sits second to the left of P, who faces C.

ii). A sits to the immediate right of C.

iii). Either S or P sits at extreme ends of the row.

iv). Only two people sits between A and E.

v). D sits third to the right of B.

vi). T sits second to the right of Q and T does not faces A.

1). Answer: D

2). Answer: A

3). Answer: A

4). Answer: B

5). Answer: A

6). Answer: B

7). Answer:  C

Explanation: S, I, O, N –> Sin, Son, ion

8). Answer: D

9). Answer: B

10). Answer: D

E > D > A > B > F

Direction (11-15):

i). G likes to buy Sunflower on Tuesday.

ii). The person who is buying Jasmine is buying on Friday.

iii). Only two persons are buying flowers between the person who is buying Rose and the person who is buying Lily. Lily is bought on one of the day after the Rose is bought.

iv). The person who is buying Allium neither buys on Thursday nor on Saturday.

v). C is buying Daisy but not on Thursday.

vi). The person who is buying Lotus is buying the flower on one of the day after the person who is buying Lily.

vii). Only one person is buying the flower between C and D.

viii). B is buying the flower immediately before E.

ix). F is not buying the flowers on Wednesday.

x). C is not buying the flowers immediately after G.

11). Answer: A

12). Answer: A

13). Answer: E

14). Answer: B

15). Answer: D

Direction (16-18):

16). Answer: D

17). Answer: A

18). Answer: B

Direction (19-20):

19). Answer: A

20). Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests