“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-125

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-125

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Eight persons P, Q, R, S, T U, V and W are sitting in the circular table facing centre. They like different colours namely Red, Blue, Brown, Green, Grey, Pink, White and Violet. But all the information is not necessary to be in the same order.

P sits second to the left of S. The person who likes Red colour sits second to the right of the person who likes White colour. The person who likes Green colour is an immediate neighbour of the person who likes Violet colour and the person who likes Brown colour.  Only two persons sit between the person who likes Red colour and U, who likes either Pink colour or Blue colour. The person who likes Grey colour sits immediate left of U. More than one person sits between the person who likes Red colour and Brown colour. V sits second to the right of U. Only one person sits between U and W. Only three persons sit between the person who likes Blue colour and W. R sits immediate left of T, who does not likes Green colour. Q neither likes Grey colour nor likes White colour.

1). Who sits second to the right of one who likes Pink colour?

a). P

b). Q

c). R

d). V

e). None of these

2). Name the person who sits third to the right of one who likes Grey colour?

a). One who likes Red colour

b). One who likes Blue colour

c). One who likes Pink colour

d). One who likes Violet colour

e). None of these

3). Who among the following person sits second to the left of one who likes Green colour?

a). P

b). Q

c). R

d). V

e). None of these

4). How many person sits between the person who likes Violet colour and U?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). Which of the following statement is definitely true based on the given arrangement?

a). Q is an immediate neighbour of one who likes White colour.

b). U sits second to the left of W.

c). Only one person sits between V and Q.

d). The person who likes Brown is an immediate neighbour of P.

e). None of these

Direction (6-10): Read the given information carefully and answer the questions given below.

In certain codes

“cabinet secretary directly presented” is coded as “bk rd yo qw”

“political spectacle meeting directly” is coded as “rd gm bc zx”

“secretary responded statutory political” is coded as “yo mb nj bc”

“statutory spectacle presented acquire” is coded as “qw zx mb eo”

6). What is the code for the word “meeting acquire”?

a). bk yo

b). yo nj

c). eo gm

d). Cannot be determined

e). None of these

7). What is the code for the word “cabinet responded statutory”?

a). nj mb bk

b). bk yo qw

c). gm zx rd

d). Cannot be determined

e). None of these

8). What is the code for the word “political statutory”?

a). xz gm

b). mb eo

c). rd bc

d). bc mb

e). None of these

9). What is the code for the word “directly presented”?

a). mb eo

b). rd qw

c). gm bc

d). cannot be determined

e). None of these

10). What is the code for the word “secretary”?

a). gm

b).qw

c). yo

d).bk

e). None of these

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Six people A, B, C, D, E and F are buying six different metals in different days in a week. The metals are namely Gold, Silver, Copper, Zinc, Iron and Bronze.

The week days starts from Monday to Sunday. One of the days in a week is holiday. All the given information is not necessary in the same order.

            Only two people are buying metal between F and the Holiday. F is buying the metal one of the day after the Holiday. D is buying Gold on Friday. Only one person is buying Silver between the person who is buying Gold and A. A is not buying metal on last day of the week. B is buying Bronze immediately before the person who is buying Zinc. A is buying neither Zinc nor Copper. Neither E nor C is buying the metal immediately after holiday.  E is not buying Copper.

11). Who among the following person buying the metal on Wednesday?

a). A

b). E

c). C

d). D

e). None of these

12). Which of the following metal is buying on Wednesday?

a). Silver

b). Gold

c). Zinc

d). Iron

e). None of these

13). Which of the following day is a holiday?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

14). C is buying which of the following metal?

a). Copper

b). Gold

c). Zinc

d). Iron

e). None of these

15). Which of the following person is buying Zinc?

a). A

b). E

c). C

d). F

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 3 meters north of B, who stands 2 meters west of C. D stands 4 meters east of E, who stands 3 meters south of F. D stands 2 meters south of C. H stands 3 meters south of G. F stands 5 meters west of G.

16). H is in which direction with respect to E?

a). North

b). South

c). West

d). East

e). None of these

17). G is in which direction with respect to D?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

18). B is in which direction with respect to F?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

19). Arun introduced a girl that: “She is the only daughter of my mother’s husband’s mother-in-law’s son’s Daughter, then how is a girl’s mother related to Arun?

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Brother-in-law

d). Cousin

e). Cannot be determined

20). A woman introduced a boy that: “he is the son of my husband’s mother’s husband’s son” Then how is a boy related to the woman?

a). Son

b). Nephew

c). Brother

d). either a or b.

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who likes Red colour sits second to the right of the person who likes White colour.

ii). The person who likes Green colour is an immediate neighbour of the person who likes Violet colour and the person who likes Brown colour.

iii). Only two people sits between the person who likes Red colour and U, who likes either Pink colour or Blue colour.

iv). The person who likes Grey colour sits immediate left of U, who likes either pink or blue.

v). More than one person sits between the person who likes Red colour and Brown colour.

vi). V sits second to the right of U.

vii). Only one person sits between U and W.

viii). Only three person sits between the person who likes Blue colour and W.

ix). R sits immediate left of T, who does not likes Green colour.

x). Q neither likes Grey colour nor likes White colour.

xi). P sits second to the left of S.

1). Answer: D

2). Answer: B

3). Answer: C

4). Answer: C

5). Answer: D

Direction (6-10):

6). Answer: C

7). Answer: A

8). Answer: D

9). Answer: B

10). Answer: C

Direction (11-15):

i). Only two people is buying metal between F and the Holiday.

ii). F is buying the metal one of the day after the Holiday.

iii). D is buying Gold on Friday.

Case(iii) –> does not follows condition(i)

iv). Only one person is buying Silver between the person who is buying Gold and A.

v). A is not buying metal on last day of the week.

vi). B is buying Bronze immediately before the person who is buying Zinc.

vii). A is neither buying Zinc nor buying Copper.

viii). Neither E nor C is not buying the metal immediately after holiday.

ix). E is not buying Copper.

Case (ii) –> does not follows condition (vi)

Case (iv) –> does not follows condition (viii)

11). Answer: B

12). Answer: A

13). Answer: D

14). Answer: A

15). Answer: D

Direction (16-18):

16). Answer: D

17). Answer: C

18). Answer: B

19). Answer: D

20). Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests