“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-126

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-126

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Seven people A, B, C, D, E, F and G are graduated in different streams namely BE, BA, BBA, BCA, B.Com, B.Ed and B.Sc. They all are born in different years viz, 1980, 1982, 1985, 1988, 1991, 1995 and 1998. The ages of the people are calculated as on 2018. All the above information is not necessary to be in the same order.

            The one whose age is 36 is a BE graduate. The one who is a B.Com graduate is elder than the one who is a BBA graduate and their ages are not more than 27 years. B is the eldest person in the group.  A is a BCA graduate and she is not born in 1985. A is elder to the one who is a B.Ed graduate. The one who is a B.Sc graduate is not the eldest. G is an elder than A. G is not a B.Sc graduate. Only two people are born between F and E, who is not a B.Sc graduate. D is elder than E and she is not a B.Com graduate. The one who is B.Ed graduate is not born in 1995.

1). Which of the following person is a B.Sc graduate?

a). A

b). G

c). D

d). F

e). None of these

2). Which of the following person is born in the year of 1988?

a). A

b). G

c). D

d). F

e). None of these

3). How many people are born between C and F?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). The youngest person is a graduate in which of the following department?

a). B.Ed

b). B.Com

c). BCA

d). BBA

e). None of these

5). The person who is born in 1991 is a graduate in which of the following department?

a). B.Ed

b). B.Com

c). BCA

d). BBA

e). None of these

Direction (6-10): In each of the following questions some statements are followed by two conclusions numbered (i) and (ii). You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the statements and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follow

6). Statement:

Some Android are Windows

All Windows are Blueberry

Some Blueberry are iOS

Conclusion:

i). Some iOS are Android

ii). All Blueberry are Windows

7). Statement:

No Dairy milk is Candy

Some Candy are 5 star.

No 5 star is Milkybar.

Conclusion:

i). Some Candy are not Milkybar

ii). Some 5 star are not Dairy Milk

8).Statement:

All Mobile are Desktop

Some Desktop are Laptop

No Laptop are Palmtop

Conclusion:

i). All Desktop being Palmtop is a possibility.

ii). Some Mobile being Laptop are possibility.

9). Statement:

Some Site are Search engines

All Site are Blogs

Some Site are Firewall

Conclusion:

i). Some Blogs are Firewall

ii). All Search engine being Firewall is a possibility

10). Statement:

No Switch are Router

Some Router are Repeater

 All Repeater are HUB

Conclusion:

i). Some HUB are Router

ii). Some Repeater are Switch

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in the linear row all facing south direction, but not necessary to be in the same order. Only two persons sit between B and G. A sits immediate left of G. B sits immediate left of F. Only two person sits between D and C, neither of them is an immediate neighbour of A.  H sits immediate right of D. E is not an immediate neighbour of H. B sits right of G.

11). Who among the following person sits third to the left of F?

a). A

b). G

c). H

d). E

e). None of these

12). Who among the following person sits third to the left of D?

a). A

b). G

c). C

d). E

e). None of these

13). If B and H interchange their place, then which of the following person sits immediate left of F?

a). C

b). H

c). E

d). B

e). None of these

14). How many people sit between the person sits immediate left of B and G?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

15). If F is related to D, C is related to B in certain way, which of the following person is related to E?

a). A

b). F

c). G

d). H

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Seven person I, J, K, M, N, O and S are in a family. There are two married couple and three generations in the family. J is mother of I, who is nephew of M. S is the father-in-law of K. O is the daughter of N. K is not married to O. N has only two children.  S and N are married couple. K is brother of M.

16). How is K related to O?

a). Brother

b). Sister

c). Brother-in-law

d). Sister-in-law

e). None of these

17). How is I related to S?

a). Son

b). Daughter

c). Grand Son

d). Cannot be determined

e). None of these

18). How is O related to M?

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Brother-in-law

d). Sister in law’s sister

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meters north of B, who stands 3 meters west of C. E stands 1 meter west of D. G stands 2 meters east of F. E stands 3 meters south of F. C stands 2 meters north of D.

19). A is in which direction with respect to E?

a). South West

b). North West

c). South East

d). North East

e). None of these

20). If R stands 2 meters east of A, then what is the distance between R and E?

a). 4 meters

b). 5 meters

c). 6 meters

d). 3 meters

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). The person whose age is 36 is a BE graduate.

ii). B.Com graduate is elder than BBA graduate and their ages are not more than 27 years. The one who is B.Ed graduate is not born in 1995.

iii). B is the eldest person in the group.

iv). A is a BCA graduate and she is not born in 1985.

v). A is elder to B.Ed graduate.

vi). B.Sc graduate is not eldest among all.

vii). G is an elder than A. G is not a B.Sc graduate.

viii). Only two people was born between F and E, who is not a B.Sc graduate.

ix). D is elder than E and she is not a B.Com graduate.

Case(i) –> does not follows Condition (ix)

1). Answer: D

2). Answer: A

3). Answer: C

4). Answer: A

5). Answer: B

Direction (6-10):

6). Answer: D

7). Answer: E

8). Answer: B

9). Answer: E

10). Answer: A

Direction (11-15):

i). Only two person sits between B and G. B sits right of G.

ii). A sits immediate left of G.

iii). B sits immediate left of F.

iv). Only two persons sit between D and C, neither of them is an immediate neighbour of A.

v). H sits immediate right of D.

vi). E is not an immediate neighbour of H

11). Answer: D

12). Answer: C

13). Answer: B

14). Answer: A

15). Answer: C

Direction (16-18):

16). Answer: C

17). Answer: C

18). Answer: D

Direction (19-20):

19). Answer: B

20). Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests