“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-64

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-64

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O, P and Q are the eight persons in Arjun’s family sitting in the circular table faces outside the table. But they all not necessary to be in the same order. They all related to Arjun in such a way that, Grand father, Grand mother, Father, Mother, Uncle, Aunt, Daughter and Son. The given relationship should be sit in the given order either in clockwise or in anticlockwise direction.

Only two persons sits between P and N. Only two persons sits between L and Q. L was neither an immediate neighbour of P nor N. M sits second to the right of O, Who was mother of Arjun’s father. K was not an immediate neighbour of L. K sits opposite to the immediate neighbour of O. K neither faces P nor N. J was daughter of Arjun. P was not a Father of Arjun.

1). Who among the following was grand father of Arjun?

a). J

b). K

c). L

d). M

e). None of these

2). How was J related to N?

a). Daughter

b). Daughter-in-law

c).  Son

d). Grand daughter

e). Cannot be determined

3). How was P related to O?

a). Daughter-in-law

b). Daughter

c). Son

d). Niece

e). Cannot be determined

4). Name the person who sits second to the right of P?

a). Arjun’s Aunt

b). Arjun’s Daughter

c). Arjun’s Mother

d). Arjun’s Grand mother.

e). Cannot be determined

5). Name the person who sits second to the left of N?

a). L

b). M

c). N

d). O

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement:

Some Grapes are Apple

No Apples are Bananas

All Bananas are Oranges

Conclusion:

i). All Oranges being Grapes are possible

ii). Some Grapes are not Bananas

7).

Statement:

All Rainy are Winter

Some Winter are Summer

No Summer are Spring

Conclusion:

i). Some Winter are Spring

ii). No Rainy are Spring.

8).

Statement:

No Cotton is Synthetic

Some Synthetic are Rubber

No Synthetic are Silk

Conclusion:

i). All Silk are Cotton

ii). Some Rubber are not Silk

9).

Statement:

Some C are C++

Some C++ are Java

All Java are Oops

Conclusion:

i). Some C being Oops are possible

ii). All C++ are Oops

10).

Statement:

All Trains are Cars

Some Cars are Lorry

All Lorries are Bus

Conclusion:

i). Some Bus are Train

ii). No Lorry are Train.

 

Direction (11-15):Read the following information carefully and answer the questions given below.

 A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons belong to eight different departments like, ECE, EEE, Mechanical, IT, E&T, Ceramic, CSE and Bio tech. They all completed in different years from 2010-2017. But all the given information are not necessary to be in the same order.

The person who passed out in 2012 belongs to Ceramics department. F was from CSE department. Only three person passed out between EEE and Mechanical. The person who was from E&I department was junior to all other seven person. The person who belong to EEE was junior to the person who was from IT department. A was passed out from the year which was divisible by two. A was senior to the person from EEE department. Neither C nor A was from IT department. E was either from ECE or from IT department. E was not passed out before 2014. More than two persons where passed out between the person from ECE department and F. G was a 2014 passed out student, who was not from IT department. More than three persons passed out before H but after B. The person from Bio-tech department was not passed out immediately before or after the person from ECE. D does not belongs to E&I and Mechanical department

11). A belongs to which among the following department?

a). ECE

b). EEE

c). E&I

d). Ceramics

e). None of these

12). How many persons are junior to the person from IT department?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). If all the persons are passed out in alphabetical order from 2010 by keeping all other arrangement as per the given, which among the following person was belongs to Bio-tech department?

a). A

b). C

c). E

d). G

e). H

14). Who among the following was from Mechanical Department?

a). A

b). G

c). E

d). H

e). C

15). How many persons are senior to H?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (16 – 18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G, K and L are the nine persons in a family. There are Four pairs and three generations are in a family. C is the grandson of E and he is not a son of D. E’s daughter was married to F. A was daughter-in-law of K, who was maternal grandfather of L. Neither C nor L has siblings. B is the only son of K. L was a married Woman. G was not a female.

16). How was G related to C?

a). Uncle

b). Aunt

c). Niece

d). Nephew

e). Cannot be determined

17). How was B related to L?

a). Niece

b). Uncle

c). Nephew

d). Cannot be determined

e). Son

18). How was G related to E?

a). Son

b). Grand son

c). Son-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (19 -20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

M stands 5 meter north of G, who stands 6 meter west of J. J stands 3 meter north of K. K stands 3 meter east of F, who stands 4 meter south of H.

19). On which direction does H stands with respect to K?

a). South west

b). North east

c). North west

d). South east

e). None of these

20). On which direction does K located with respect to M?

a). South west

b). North east

c). North west

d). South east

e). None of these

Direction (1-5):

i). Only two persons sits between P and N

ii).only two persons sits between L and Q.

iii).L was neither an immediate neighbour of P nor N.

iv).M sits second to the right of O, Who was mother of Arjun’s father.

v).K was not an immediate neighbour of L.

vi).K sits opposite to the immediate neighbour of O

vii).K neither faces P nor N.

viii). J was a daughter of Arjun.

  1. Answer: C
  2. Answer: D
  3. Answer: E
  4. Answer: C
  5. Answer: E

Direction (6-10)

6. Answer: E

7. Answer: D

8. Answer: B

9. Answer: A

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). The person who passed out in 2012 belongs to Ceramics department

ii).The person who was from E&I department was junior to all other seven person.

iii).Only three person passed out between EEE and Mechanical.

iv).The person who belong to EEE was junior to the person who was from IT department.

v).A was passed out from the year which was divisible by two.

vi).A was senior to the person from EEE department.

vii). Neither C nor A was from IT department.

viii).E was either from ECE or from IT department.

ix).E was not passed out before 2014.

x).More than two persons where passed out between the person from ECE department and F.

xi).F was from CSE department.

Case(ii) Case(iii)a Case(iii)b
2010 F CSE (A) Mechanical (A) Mechanical
2011 Mechanical F CSE F CSE
2012 (A) Ceramics (A) Ceramics (A) Ceramics
2013 (IT) IT IT
2014 (A) (IT) EEE EEE
2015 EEE E ECE
2016 E ECE E ECE
2017 E&I E&I E&I

 

xii).G was a 2014 passed out student, who was not from IT department.

xiii).More than three persons passed out after H but before B.

xiv).The person from Bio-tech department was not passed out immediately before or after the person from ECE.

xv).D does not belongs to E&I and Mechanical department.

2010 F CSE
2011 H Mechanical
2012 A Ceramics
2013 D IT
2014 G Biotech
2015 C EEE
2016 E ECE
2017 B E&I

11. Answer: D

12. Answer: D

13. Answer: C

14. Answer: D

15. Answer: A

Direction (16 – 18):

16. Answer: E

17. Answer: B

18. Answer: D

 

Direction (19 -20):

19. Answer: C

20. Answer: D

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests