“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-65

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-65

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are the seven males married to seven females J, K, L, M, N, O and P in different day of a week. Only one marriage held on each day. The week days started from Monday to Sunday. All the given data are not necessary to be in the same order.

Only three persons got married between G and L. Not more than one person married between E and P, who was not married before E. The number of persons married before B was equal to number of persons married after N. G was neither married on last day or first day of the week. G was neither married to P nor J. B got married before N, who was not married after G. B was not married to L and got married before G. B was neither married to L nor K. F was married to M, who got married immediately after K. A got married immediately before O. P was not married to B, who got married before D. C was neither married to P nor O. A got married before B. A did not get married on Tuesday.P married before C but after J.

1). Who among the following was pairs based on given arrangement?

a).BK

b). CM

c). FL

d). EO

e). None of these

2). Who among the following was married on Monday?

a). J

b). K

c). L

d). M

e). N

3). How many persons are married after P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

4). Who among the following person was got married on last day of the week?

a). A

b). F

c). B

d). E

e). G

5). Who among the following was married to P?

a). G

b). A

c). D

d). C

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In Certain Codes,

“School children achieve gift” was coded as “24m   20g   26v   8o”

 “Friends were playing ground” was coded as “20w  11t   21h   4v”

“Lunch period enjoy moment” was coded as “14g   11w   15s   22b”

6). What is the code for the word “Examination”?

a). 24e

b). 22m

c). 23a

d). 5m

e). None of these

7).What is the code for the word “Teacher”?

a). 7i

b). 2s

c). 8r

d). 5b

e). None of these

8).What is the code for the word “Group”?

a). 25k

b). 22p

c). 23g

d). 20k

e). 21l

9).What is the code for the word “Parent”?

a).15t

b).12g

c).19t

d).11g

e).16t

10).What is the code for the word “Class”?

a).24c

b).4s

c).23s

d).24k

e).None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a linear table facing north. They all have different number of chocolates – 8, 10, 16, 19, 22, 25, 26 and 30. The given information are not necessary to be in the same order.

P sits third to the left of the person who has prime number of chocolates, neither of them sits at extreme end of the line. The person with least number of chocolates and the person with highest number of chocolates will sits at extreme end of the line. T has double the number of chocolates than his one of the immediate neighbors. P has twenty  chocolates less than the person who sits second to the left of P. Q sits third to the right of V. The difference of number of chocolates with immediate neighbors of P is half of the number of chocolates with R. Number of chocolates with Q was one less than number of chocolates with V. V has less chocolates than S, but not less than U. Not less than two persons sits between W and P.

11). How much chocolates does V has?

a). 22

b). 25

c). 26

d). 30

e). Cannot be determined

12). What is the difference between number of chocolates with S and W?

a). Ten

b). Twenty

c). Eleven

d). Thirteen

e). Cannot be determined

13). How many chocolates does U has?

a). 10

b).25

c).19

d).30

e). None of these

14). Name the person who sits second to the right of the person who has 10 Chocolates?

a). W

b). P

c). U

d). R

e). Q

15). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right then how many of them will remains same in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meter north of B, who stands 7-meter west of R. M stands 3 meter south of K. R stands 4 meter north of P. M stands 4 meter west of C, who stands 1 meter north of P.

16). On which direction does M stands with respect to A?

a). South West

b). South East

c). North West

d). North East

e). None of these

17).What is the shortest distance between C and A?

a). √57m

b). √49m

c). √80m

d). √74m

e). Cannot be determined.

18). What is the shortest distance between A and M?

a). √17m

b). √34m

c). √16m

d).  √30m

e).  None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are seven members in the family, with three generations and two married couples. P is the mother of Z, who is the Nephew of K. K is only daughter of X. R is the Nephew of A and only son of Y. Z’s Paternal Grandmother does not have any siblings. Y is not a Female, who has a Daughter.

19). How was Z was related to A?

a). Grand Son

b). Son

c). Niece

d). Nephew

e). Cannot be determined

20). How was K related to A?

a). Nephew

b). Daughter

c). Niece

d). Sister

e). None of these

 

Answers:

Direction (1-5):

i).Only three persons got married between G and L.

ii). G was neither married on last day or first day of the week.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
Monday L
Tuesday G L
Wednesday G
Thursday
Friday G
Saturday L G
Sunday L

 

iii). The number of persons married before B was equal to number of persons married after N.

iv).B got married before N, who was not married after G.

v).B was neither married to L nor K.

vi). F was married to M, who got married immediately after K.

vii).A  got married immediately before O.

viii).P was not married to B, who got married before D.

ix).A got married before B.

xi). G was neither married to P nor J.

xii). Not more than one person married between E and P, who was not married before E.

xiii) A did not get married on Tuesday.

xiv.)P married before C but after J.

 

  1. Answer: D
  2. Answer: C
  3. Answer: C
  4. Answer: B
  5. Answer: D

Direction (6-10):

Class –> 24h

Number was code of first letter inverse letter’s code

The alphabet was last letter’s inverse letter

6. Answer: B

7. Answer: A

8. Answer: D

9. Answer: D

10. Answer: E

Direction (11-15):

i). P sits third to the left of the person who has prime number of chocolates, neither of them sits at extreme end of the line.

ii).P has twenty chocolates less than the person who sits second to the left of P.

iii).The person with least number of chocolates and the person with highest number of chocolates will sits at extreme end of the line.

iv).T has double the number of chocolates than his one of the immediate neighbors.

vi).The difference of number of chocolates with immediate neighbors of P  is half of the number of chocolates with R.

vii).Number of chocolates with Q was one less than number of chocolates with V.

viii).V has less chocolates than S, but not less than U.

ix). Not less than two persons sits between W and P.

11. Answer: C

12. Answer: C

13. Answer: E

14. Answer: E

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer: D

18. Answer: B

Direction (19-20):

19. Answer: E

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests