“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-66

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-66

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are the seven persons lives in eight different floors, from 1-8 They all went to shopping in seven different days in a week, the week days started from Monday to Sunday. The Ground floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top most floor numbered eight.

The person who lives in sixth floor will go to shopping immediately before the person who lives in floor number One. Only one person lives between G and B, on which B lives one of the floor above vacant floor but not immediately above Vacant floor.  A lives immediately above F. Neither B nor G lives in ground floor or top most floors. F went to shopping before the person who lives in top most floor. More than two people live between C and D. E does not lives in any floor below D. The D lives one of the floors above C. The person who went to shopping on Wednesday will lives immediately below vacant floor. G does not lives above the vacant floor. Only two persons went to shopping between G and A. C does not go to the shopping before F. E goes to the shopping one of the day before Sunday.

1). On which day does F went to the shopping?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Friday

e). Saturday

2). How many persons went to shopping before D?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Name the person who went to shopping on Thursday?

a). A

b). G

c). D

d). E

e). None of these

4). How many persons lives between E and G?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). How many persons went to shopping between F and C?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (6-10): In the following question, a question is followed by information given in two statements. You have to study the question along with the statements and decide the information given in which of the statement(s) is necessary and sufficient to answer the question. 

a). Only Statement I is Sufficient to answer.

b). Only Statement II is Sufficient to answer

c). Either Statement I or Statement II are Sufficient to answer

d). Neither Statement I nor Statement II are Sufficient to answer

e). Both Statement I and Statement II are Sufficient to answer

6). On Which day does P born?

Statement I: P’s mother definitely knows that she born after Monday but before Thursday.

Statement II: P’s Father definitely knows that she born before Wednesday, but definitely not on Monday.

7). Who among the following person are tallest among A, B, C, D and E?

Statement I: D was taller than B, who was taller than E.

Statement II: A was shortest person in the group. C was shorter than B.

8). How many persons are there in the class?

Statement I: Ram’s rank was 23rd from the bottom.

Statement II: Arjun’s rank was 13th from the top

9). How many chocolates does Anuj has?

Statement I: Anoop has five more chocolates than Anuj. Arun has Zero chocolates, where Anoop has twenty more chocolates than Arun.

Statement II: Arun has twenty less chocolates than Anoop. Anuj has 25 more chocolates than Deviga.

10). On which month Karan took leave?

Statement I:  Karan was took leave either on June or August.

Statement II: Kiran said Karan took leave immediately after him.

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are nine persons sits in continuous alphabetical order from left to right. They all sitting in a linear row facing North direction. They all in different  year of experience like, 10, 15, 17, 19,  20, 22, 25, 28 and 30, but they all not necessary to be in the same order.

The person who has 28 years of experience sits second to the right of the person who has 22 years of Experience. The difference of experience of immediate neighbours of a vowel is 10 years. The person who has maximum experience will sits immediate left of the person who has half of the person with maximum experience.  The difference between both the vowels are 3 years. One of the vowel sits at extreme end of the line. The person who has 17 years of experience sits to the left of the person who has 25 years. L has 5 years less experience than M. The person with minimum experience does not sits to the right of the person with 22 years experience.

11). How many persons sits between the person whose experience is 17 years and the person whose experience is 30 years?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

12). Who among the following person has 10 years Experience?

a). H

b). J

c). N

d). M

e). None of these

13). How many years does O has the experience?

a). 22

b). 17

c). 20

d). 19

e). Cannot be determined

14). How many persons sits between the person who has 25 years experience and 19 years experience? 

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

15). What is the difference of experience of O and K?

a). Ten

b). Eight

c). Nine

d). Eleven

e). Twelve

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 3 meter North of C, who stands 2 meter north of B. F stands 2 meter east of C and stands 2 meter west of I. H stands 2 meter east of E, who stands 2 meter south of F. D stands 2 meter west of G, who stands 3 meter north of I.

16). On which direction does G stands with respect to E?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

17). On which direction does E stands with respect to A?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

18). What is the shortest distance between D and B?

a). √26

b). √29

c). √37

d). √43

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are nine members in the family, with four married couples. A is the father of G, who is the only sister of R. H is the Mother of K. Q is the son-in-law of H. L is the daughter-in-law of A and she was not a wife of R. P has only one Child. Y is the grandson of H. Neither Q nor K has a children.

19). How was Y related to R?

a). Son

b). Nephew

c). Son-in-law

d). Father

e). Cannot be determined

20). How was P related to R?

a). Son

b). Wife

c). Sister-in-law

d). Daughter

e). Cannot be determined

Direction (1-5):

i). Only one person lives between G and B, on which B lives one of the floor above vacant floor but not immediately above Vacant floor.

ii). G does not lives above the vacant floor.

iii). Neither B nor G lives in ground floor or top most floors.

 

Case(i)Case(ii)Case(iii)
8 
7 B
6B 
5B 
4 G
3G 
2G 
1 

 

iv). A lives immediately above F

v). More than two people sit between C and D.

 

Case(i)Case(ii)Case(iii)Case(iv)Case(v)Case(vi)
8A A
7AF BBF
6FB B
5B B
4 GG
3G AG
2G FAAG
1 FF

 

v). More than two people sit between C and D.

vi). E does not lives in any floor below D.

vii). The D lives one of the floors above C.

viii). The person who went to shopping on Wednesday will lives immediately below vacant floor.

ix). Only two persons went to shopping between G and A.

x).C does not go to the shopping before F.

xi). E goes to the shopping one of the day before Sunday.

xii). The person who lives in sixth floor will go to shopping immediately before the person who lives in floor number One.

Case(iii)
8ETuesday
7BSunday
6DThursday
5Vacant
4GWednesday
3ASaturday
2FMonday
1CFriday
  1. Answer:  A
  2. Answer: C
  3. Answer:  C
  4. Answer: B
  5. Answer:  C

Direction (6-10)

6. Answer: B

7. Answer: E

8. Answer: D

9. Answer: A

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). L has 5 years less experience than M.

ii). One of the vowel sits at extreme end of the line.

Case (i):  E  F  G  H  I  J  K  L  M

Case (ii): I  J  K  L  M  N  O  P  Q

Case (iii):  G  H  I  J  K  L  M  N  O

iii). The person who has maximum experience will sits immediate left of the person who has half of the person with maximum experience.

iv). The person who has 17 years of experience sits to the left of the person who has 25 years.

v). The difference between both the vowels are 3 years.

vi). The difference of experience of immediate neighbours of a vowel is 10 years.

vii).The person who has 28 years of experience sits second to the right of the person who has 22 years of Experience.

viii). The person with minimum experience does not sits to the right of the person with 22 years experience.

11. Answer:  D

12. Answer: A

13. Answer: D

14. Answer: B

15. Answer: C

Direction (16-18):

16. Answer:  C

17. Answer: B

18. Answer: B

Direction (19-20):

19. Answer: A

20. Answer:  B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM