“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-67

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-67

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below. 

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons lives in eight different floors. They all likes different colours namely, Red, Blue, Green, Yellow, Pink, White, Indigo and Violet. But they all not necessary to be in the same order. The Ground floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top most floor numbered eight.

Only two persons lives between F and C, who likes Red colour. The person who likes Green colour lives in even numbered floor,who is not A . Only three persons lives between G and E. G lives one of the floor below E and does not lives in the lowermost floor. Only two person lives between the person who likes Yellow and Violet. D lives in odd numbered floor below the person who likes Blue colour. C lives in even numbered floor. The person who likes Red colour lives one of the floor above G, but not above E. H likes White colour. The person who likes Pink colour lives in the lowermost floor. More than three persons sits between H and D, neither of them lives immediately above or below F’s floor. G neither likes Green nor Indigo colour. The person who likes Yellow does not lives immediately above the person who likes Blue colour. Not less than two person sits between A and B. The person who likes yellow colour lives above G, but does not sits immediately above G.

 

1). Who among the following person likes Violet colour?

a). A

b). G

c). B

d). D

e). None of these

 

2). If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

 

3). How many persons sits between the person who likes Blue colour and the person who likes Pink colour?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). Cannot be determined

 

4). On which floor does A lives?

a). Fourth

b). Sixth

c). Fifth

d). Eighth

e). None of these

 

5).  How many persons sits between B and the person likes Yellow colour?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below. 

Alphabets P W D B I Q O C S H X Z E T R
Symbols ! @ 5 3 % 7 & ^ 8 55   *         ∑ D      µ    K   ≠    Α   © 5      6

 

Conditions:

i). If the first and last letters of the word are vowels, then both the codes should be coded as code of P.

ii). If first and third letters of the word are vowels, then both the codes should be interchanged.

iii). If Second letter is consonant and third letter is X, then first letter code should be interchanged with coded as X and second letter’s code should be interchanged with the last letter code.

 

6). What is the code for the word “IQCSE”?

a). !7^8!

b). %7^8≠

c). 7%8^!

d). None of these

e). %5^!7

 

7). What is the code for the word “OXEDW”?

a). ≠∑5&@

b). ∑≠&5@

c). ≠∑&5@

d). ≠∑5&@

e). None of these

 

8). What is the code for the word “PWDBS”?

a). !@385

b). !358@

c). @!358

d). !@538

e). None of these

 

9). What is the code for the word “BWXOC”?

a). ∑%@3^

b). ∑^3@&

c). 3^∑&@

d). ∑^3&@

e). None of these

 

10). What is the code for the word “HETRI”?

a).  6©≠*%

b). *6©≠%

c). ≠*6©%

d). *≠©6%

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below. 

A, B, C, D, P, Q, R and S are the eight persons sitting in the two Square tables,in which the people in the inner small square table faces the person in the outer large square table and vice versa.None of them are sitting in the corner of the table. The given information are not necessary to be in the same order. A sits immediate left of P, who faces R. C faces the person who sits immediate right of D. B faces the person who sits immediate right of the person who faces R. Q and R does not sits in same square. Neither C nor D faces A. S sit either second to the right or second to the left of B.

11). Name the person who faces C?

a). A

b). P

c). Q

d). S

e). None of these

 

12). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement, find the one who does not belongs to the group base on the given arrangement?

a). A

b). R

c). S

d). C

e). B

 

13). Name the person who sits to the immediate left of D?

a). A

b). B

c). C

d). P

e). None of these

 

14). Name the person who sits immediate left of the one who faces S?

a). P

b). D

c). T

d). B

e). Q

 

15). Who among the following person faces the person who sits second to the right of B?

a). P

b). S

c). A

d). C

e). D

 

Direction: (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are two married couples and three generations are there in the family. P is the father of O, who is the only sister of J. K is the brother of G, who has only one Daughter. J has only one child, who is Y. U is the sister-in-law of O and daughter-in-law of G.

 

16). How was J related to K?

a). Son

b).Cousin

c). Son-in-law

d). Daughter

e). Nephew

 

17). How was O related to Y?

a). Uncle

b). Aunt

c). Son

d). Niece

e). Nephew

 

18). How was K related to U?

a). Son

b). Daughter

c). Niece

d). Nephew

e). Cannot be determined

 

Direction: (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A  stands 6 meter south of D, who stands 5 meter west of G. G stands 4 meter north of Q, who stands 5 meter west of C. C stands 2 meter north of H.

 

19). On which direction does A stands with respect to G?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

 

20). What is the shortest distance between A and Q?

a). √31 m

b). √29 m

c). √26 m

d). √52 m

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only three persons lives between G and E.

ii). G lives one of the floor below E and does not lives in the lowermost floor.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
8 E
7 E
6 E
5
4 G
3 G
2 G
1

 

iii). Only two persons lives between F and C, who likes Red colour.

iv). C lives in even numbered floor.

v). The person who likes Red colour lives one of the floor above G, but not above E.

vi). The person who likes Pink colour lives in the lowermost floor.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(i)a
8 E
7 E F
6 E C Red E
5
4 C Red C Red G C Red
3 G F
2 G
1 F Pink F Pink Pink Pink

 

vii). More than three persons sits between H and D, neither of them lives immediately above or below F’s floor.

viii). H likes White colour.

ix). The person who likes Green colour lives in even numbered floor, who is not A.

x). D lives in odd numbered floor below the person who likes Blue colour.

xi). G neither likes Green nor Indigo colour.

xii). Only two person lives between the person who likes Yellow and Violet.

xiii). The person who likes Yellow does not lives immediately above the person who likes Blue colour.

xiv). Not less than two person sits between A and B.

xv). The person who likes yellow colour lives above G, but does not sits immediately above G.

8 E Yellow
7 H White
6 C Red
5 A Violet
4 G Blue
3 F Indigo
2 B Green
1 D Pink
  1. Answer: A
  2. Answer: B
  3. Answer: B
  4. Answer: C
  5. Answer: D

Direction (6-10)

6. Answer: A

Answer: C

Answer: D

Answer: D

Answer: D

Direction (11-15):

i). A sits immediate left of P, who faces R.

ii). C faces the person who sits immediate right of D.

iii). B faces the person who sits immediate right of the person who faces R.

iv). Q and R does not sits in same square.

v). S sit either second to the right or second to the left of B.

vi). Neither C nor D faces A

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: D

14. Answer: E

15. Answer: C

Direction: (16-18):

16. Answer: E

17. Answer: B

18. Answer: E

Direction (19-20)

19. Answer: C

20. Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: