“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-69

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-69

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions give below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons like to buy eight different television brands like, Sony, Samsung, LG, IVG, AVEL, Sharp, Toshiba and Philips. They all in different range of cost like, 10k, 15k, 16k, 18k, 20k, 22k, 25k and 30k. But all the given information is not necessary to be in the same order.

 G likes either IVG or Sharp. D has costliest television. The difference H’s television and E’s Television was 2k. Toshiba was costlier than LG, but not costlier than Philips. Sony was the second cheapest television. The cost of F’s television 20K. Toshiba was liked by either C or H. E has AVEL, Which was 7k less than A’s television. Sharp Television was costlier than LG. B has the Television which costs less than H’s Television, but it is not a cheapest  television. C’s television was costlier than G’s Television. The difference of Philips and LG television was 5k. D neither have LG nor Philips.

1). Name the Television does H has?

a). AVEL

b). LG

c). Samsung

d).Toshiba

e). None of these

2). What the difference between cost of F and G’s television?

a). 15K

b). 20K

c). 10K

d). 8K

e). None of these

3). Name the television which was liked by B?

a). Sony

b). Toshiba

c). LG

d). Samsung

e). None of these

4). How many Televisions are cost between Toshiba and Samsung?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). Name the person who has cheapest  television?

a). A

b). G

c). D

d). C

e). E

 

Direction (6-10): In each question below are given some conclusions followed by statements. You have to take the given conclusions to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given statements logically follow from the given conclusions.
a). Only Conclusion I follows.

b). Only Conclusion II follows.

c). Either Conclusion I and Conclusion II follows.

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows.

6).

Statement:

Some Statements are Definition

No Definition is Paragraph

No Paragraph is Phrase

Conclusion:

i). All Phrase being Statement are Possible

ii). Some Statement are not Paragraph

7).

Statement:

No Even are Odd

All Even are Numerical

Some Odd are Prime

Conclusion:

i). All Numerical being Odd are possible

ii). Some Even are Prime

8).

Statement:

All Vowels are Alphabets

Some Alphabets are Consonance

All Alphabets are Capslock

Conclusion:

i). Some Vowels are Consonance

ii). All Capslock are Alphabets

9).

Statement:

All Remotes are Lights

Some Lights are Fans

Some Fans are Air conditioners

Conclusion:

i). No Air conditioners are Lights

ii). All Remote being Fans are Possible

10).

Statement:

All A are B

Some B are C

No C are D

Conclusion:

i). Some B are not D

ii). All A being D is a possibility

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions give below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in the circular table facing outside, but they all not necessary to be in the same order. They all have different chocolates like 15, 17, 20, 23, 25, 26, 28 and 31. The numbers of chocolates are necessary to be in the same order.

Only two persons sits between T and U, who sits immediate left of Q. W does not have 25 chocolates. Not more than two persons sits between P and S, who sits second to the right of Q. R sits second to the right of P. Only one person sits between Q and W, who was not an immediate neighbour of V. V has highest number of Chocolates.

11). How many chocolates does T has?

a). 15

b).17

c). 19

d). 20

e). 25

12). What is the difference between number of chocolates with Q and T has?

a). 7

b). 10

c). 15

d). 9

e). Cannot be determined

13). Name the person who sits second to the right of person who has 15 chocolates?

a). P

b). T

c). Q

d). S

e). None of these

14). What is the difference of number of chocolates with T and the person sits second to the left of T?

a). 6

b). 5

c). 4

d). 3

e). None of these

15). Name the person who sits opposite to R?

a). U

b). V

c). P

d). Q

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Karthik stands south of Narmadha. Raju stands north of Kishore. Raju stands west of Muhil. Kishore stands East of Anil. Anil stands north of Anuj. Consider all the direction given was in equal distance.

16). On which direction Anuj stands with respect to Karthik?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). Cannot be determined

17). If Anil stands north of Karthik and south of Narmatha, on which direction does Muhil locate with respect to Narmatha?

a). North west

b). West

c). North east

d). Cannot be determined

e). None of these

18). On which direction does Raju located with respect to Karthik, if Anil stands south of Karthik?

a). North

b). West

c). South

d). East

e). Cannot be determined

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, C, D, E, F and K are the six persons in a family. There is only one pair and two generations are there in the family. There is equal number of male and female are there in the family. D is the sister-in-law of A, who is the father of E. K’s Aunt was F, who was not the sister of K’s mother.

19). How many daughters does A has?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). None

20). How was K related to D?

a). Son

b). Nephew

c). Son-in-law

d). None of these

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). G likes either IVG or Sharp.

ii). D has costliest television.

iii). The difference H’s television and E’s Television was 2k.

iv). The cost of F’s television 20K.

A
B
C
D 30k
E 18k/16k
F 20K
G IVG / Sharp
H 18k/16k

 

v). Sony  was the second cheapest television.

vi). Toshiba was liked by either C or H.

vii). E has AVEL, Which was 7k less than A’s television

viii). Sharp Television was costlier than LG.

ix). B has the Television which costs less than H’s Television, but it is not a cheapest television.

Sony –> 15k

 

A 25k
B 15k
C (Toshiba) 22k
D 30k
 E AVEL 18k
F 20K
G IVG / Sharp 10k
H (Toshiba) 16k

 

x). C’s television was costlier than G’s Television.

xi). The difference of Philips and LG television was 5k.

xii). D neither have LG nor Philips.

A Philips 25k
B Sony 15k
C Toshiba 22k
D Sharp 30k
E AVEL 18k
F LG 20k
G IVG 10k
H Samsung 16k

 

  1. Answer:  C
  2. Answer: C
  3. Answer: A
  4. Answer: B
  5. Answer: B

Direction (6-10)

6. Answer: E

7. Answer: D

8. Answer: D

9. Answer: B

10. Answer: E

Direction (11-15):

i). Only two persons sits between T and U, who sits immediate left of Q.

ii). Not more than two persons sits between P and S, who sits second to the right of Q.

iii). Not more than two persons sits between P and S, who sits second to the right of Q.

iv). R sits second to the right of P.

v). Only one person sits between Q and W, who was not an immediate neighbour of V.

vi). V has highest number of Chocolates.

vii). W does not have 25 chocolates.

11. Answer: E

12. Answer: B

13. Answer: D

14. Answer: D

15. Answer: B

Direction (16-18)

16. Answer: E

We cannot find the exact location of Karthik.

17. Answer: C

18. Answer: D

Since all the information are in equal distance.

Direction (19-20):

19. Answer: E

20. Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests