“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-70

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-70

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

For the 10th Standard students, the Exam paper was distributed in six days of a week. The week started from Sunday to Saturday, One of the days in the week was Holiday. The pass percentage of the class in each subject was different from each other. The name of the subjects are English, Maths, Physics, Chemistry, Biology and Social.

Only three days are between the distribution of Chemistry paper Social paper. Half of the persons where failed in Chemistry while comparing to Maths. The pass percentage in English was less than Maths, but greater than Social. Biology’s pass percentage was Twenty-one percentage less than Maths percentage. English paper was distributed one of the day after social paper.  All the students in the class were passed in maths. Only three papers where distributed before the Subject which pass percentage has one more than Biology percentage . Only two papers where distributed between Physics and Maths. Maths paper was neither distributed on Friday nor on Tuesday. Tuesday was not a holiday. Not less than one day gap between the distribution of Chemistry and the subject which has pass percentage of Seventy nine. Physics pass percentage was fifteen more than Chemistry’s pass percentage. The paper with less pass percentage than English was not distributed after English paper. Social paper was not distributed before Chemistry paper. Maths paper will not be distributed after Holiday.

1). On which day does the paper of least pass percentage was distributed?

a). Thursday

b). Wednesday

c). Tuesday

d). Monday

e). None of these

 

2). What is the difference between English and Social percentage?

a). 10

b). 20

c). 15

d). 11

e). Cannot be determined

 

3). Which day does Maths paper was distributed?

a). Thursday

b). Wednesday

c). Tuesday

d). Monday

e). None of these

 

4). Which among the following Subject has least pass percentage?

a). Maths

b). Chemistry

c). English

d). Physics

e). Cannot be determined

 

5). What is the difference between number of students passed between Chemistry and English? If the total number of students where100.

a). 20

b).15

c). 10

d). 25

e). Cannot be determined

Direction (6-10):

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement:

Some 90’s are 20’s

No 20’s are 80’s

All 80’s are 90’s

Conclusion:

i). All 90’s are 20’s

ii). All 90’s being 20’s are possible.

 

7).

Statement:

Some Apples are Oranges

No Apples are Cherries

No Cherries are Papaya

Conclusion:

i). Some Papayas are not Apples

ii). All Cherries are Oranges

 

8).

Statement:

All Memory are Mobiles

Some Mobiles are Laptops

Some Laptops are Computers

Conclusion:

i). Some Computers are Mobiles

ii). All Memories being Laptops are Possible

 

9).

Statement:

Some Cotton are Woollen

Some Woollen are Synthetic

Some Synthetic are Nylon

Conclusion:

i). All Nylon being Cotton are possible

ii). All Woollen are Nylon

 

10).

Statement:

All Notes are Books

Some Books are Novels

All Novels are Magazines

Conclusion:

i). Some Magazines are not Note

ii). All Novels being Books are Possible

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O, P and Q are the eight persons sits in a circular table all facing outside the table. M sits second to the right of L. Only two persons sits between N and J. Only two persons sits between P and O, who sits to immediate neighbour of L. K sits second to the left of Q. J is not immediate neighbour of L. J will not sits middle of K and Q. J and Q are not an immediate neighbours.

11). Name the person who sits second to the right of P?

a). L

b). M

c). N

d). O

e). None of these

 

12). How many persons sits between O and Q,when counted anticlockwise direction from O?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 

13). Name the person who sits third to the left of M?

a). L

b). M

c). N

d). Q

e). P

 

14). How many persons sits between M and N?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

15). If all the persons are made to sit in alphabetical order from clockwise direction from  J, then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 4 meter West of G, Who stands 3 meter south of K. J stands 2 meter west of L, who stands 4 meter East of K. U stands 5 meter south of L and stands 3 meter East of Q.  S stands 2 meter north of Q.

16). On which direction does S stands with respect to A?

a). North

b). East

c). West

d). South

e). None of these

 

17). What is the distance between K and J?

a). 1m

b). 2m

c). 3m

d). 6m

e). None of these

 

18). On which direction does Q stands with respect to L?

a). North

b). East

c). West

d). South

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

 

A is the only Daughter of P, who is the daughter in law of Q. R has only one child. E has Two children and he was the husband of Q. F was the Daughter of E and she was not a married woman. All the people in the puzzle are inter related to each other. O was the Uncle of A.

 

19). How was O related to R?

a). Daughter in law

b). Sister in law

c). Son in law

d). None of these

e). Brother in law

 

20). How was F related to Q?

a). Daughter

b). Son

c). Niece

d). Nephew

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only three days are between the distribution of Chemistry paper Social paper.

ii). Social paper was not distributed before Chemistry paper.

iii). English paper was distributed one of the day after social paper.

 

Case (i) Case (ii) Case (iii)
Sunday Chemistry Chemistry
Monday Chemistry
Tuesday
Wednesday Maths
Thursday Social Social
Friday English Social
Saturday Physics English English

 

iv). Only two papers where distributed between Physics and Maths.

v). Maths paper was neither distributed on Friday nor on Tuesday.

vi). All the students in the class were passed in maths.

vii). Half of the persons where failed in Chemistry while comparing to Maths.

viii). Biology’s pass percentage was Twenty-one percentage less than Maths percentage.

ix). Only three papers where distributed before the Subject which pass has one percentage more than Biology percentage .

x). Physics pass percentage was fifteen more than Chemistry’s pass percentage.

x). Not less than one day gap between the distribution of Chemistry and the subject which has pass percentage of Seventy nine.

xi). The paper with less pass percentage than English was not distributed after English paper.

xii). The pass percentage in English was less than Maths, but greater than Social

 

Sunday Chemistry 50
Monday Maths 100
Tuesday Biology 79
Wednesday Holiday
Thursday Social 80
Friday Physics 65
Saturday English 81-99
  1. Answer: D
  2. Answer: E
  3. Answer: D
  4. Answer: B
  5. Answer: E

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer: D

8. Answer: B

9. Answer: A

10. Answer: B

Direction (11-15):

i). M sits second to the right of L.

ii). Only two persons sits between N and J.

iii). J does not sits immediate left of L.

iv). K sits second to the left of Q.

v). J is not immediate neighbour of L.

vi). J will not sits middle of K and Q.

vii). Only two persons sits between P and O, who sits to immediate neighbour of L.

viii). J and Q are not an immediate neighbours.

11. Answer: C

12. Answer: A

13. Answer: D

14. Answer: C

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer: B

18. Answer: E

Direction (16-18):

19. Answer: E

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests