“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-75

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-75

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O, P and Q are the eight persons sits in circular table faces outside the circle. Only two persons sits between N and O. Only two persons sits between J and L. M sits immediate left of Q. P sits second to the right of L. Neither M nor Q was an immediate neighbour of K. Not more than one person sits between K and P. K does not sits opposite to J. O sits immediate left of P.

1). Name the person who sits second to the right of O?

a). P

b). Q

c). J

d). K

e). None of these

 

2). Name the person who sits opposite to L?

a). P

b). J

c). K

d). Q

e). None of these

 

3). Name the person who sits second to the left of K?

a). P

b). J

c). K

d). O

e). None of these

 

4). If all the person are made to sit in alphabetical order in anticlockwise direction from J, then how many of them will remains in original position?

a). None

b). One

c). Two

d). Three

e). More than Three

 

5). Name the person who sits second to the left of the one who faces J?

a). J

b). K

c). Q

d). P

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only Conclusion I is Sufficient to answer

b). Only Conclusion II is Sufficient to answer

c). Either Conclusion I or Conclusion II are Sufficient to answer

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II are Sufficient to answer

e). Both Conclusion I and Conclusion II are sufficient to answer.

 

6). How many chocolates does Arjun has?

Statement I:  Arjun has more than Sheela, but not more than Sheeba. Sheeba has 20 chocolates

Statement II: Sushma has more chocolates than Sheela and Arjun. Sushma has 5 chocolated more than Arjun.

 

7). A, B, C, D, E and F are the six persons in the group. Who among the following was tallest among the group?

Statement I: D is shorter than E, who is taller than only two persons. D was not shorter than A. B was taller than E.

Statement II: B was not tall as C. F was not the tallest person in the group but taller than B.

 

8). On which day does Muhilan took leave?

Statement I: Siva definitely knows Muhilan took leave one of the day before Wednesday. Suji guesses that Muhilan was not leave on Monday.

Statement II: Nalini knows that Muhilan was leave on either on Saturday or on Tuesday.

 

9). How much Darthi earns?

Statement I: Anu priya earns three thousand more than Harshitha, who earned ten thousand. Darthi earns five thousand more than Harshitha.

Statement II: Aruna earns six thousand more than Gayathri, who earned seven thousand. Darthi earns two thousand more than Aruna.

 

10). Name the person who sits second to the right of P? A, B, P, F, G and H in a six members containing circular table facing centre.

Statement I: A sits second to the right of G, who sits second to the right of H. P sits second to the right of B, who was not an immediate neighbour of G.

Statement II: P faces the A, who was an immediate neighbour of B.

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Sham was planning to participate in eight different competition namely, Singing, Boxing, Dancing, Speech, Writing, Poetry telling, Tennis and Swimming. These competitions were held at four different days starting from Monday to Thursday. The competition was held at two sections namely Forenoon and Afternoon. All the give information is not necessary to be in the same order.

Only two competitions were held between Boxing and Swimming. Tennis was held after singing competition, but before speech competition. Boxing competition was not held at forenoon section. Dancing and Poetry telling competition was held at same day.  Speech competition and singing competition was held at alternative sections. The Dancing was held on of the session after Boxing. Tennis and Speech was not held on same day. Writing was not a last session. Speech and Singing was not held on same day. Not less than two competitions were held between Dancing and Writing. Tennis and Singing competition was neither in alternative days nor in same session. Dancing and swimming were not held in same session

11). On which day does Tennis held?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). Cannot be determined

 

12). How many competition held between Writing and poetry telling competition?

a). One

b). None

c). Two

d). Three

e). More than three

 

13). How many competition held between Singing and Dancing?

a). One

b). None

c). Two

d). Three

e). More than three

 

14). On which day does Poetry telling competition conducted?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). Cannot be determined

 

15). Find the one who does not belong to the group?

a). Singing, Boxing

b). Swimming, Tennis

c). Poetry telling, Dancing

d). Writing, Speech

e). Dancing, Swimming

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Ragu started walking from his home and walked towards north for 5 meter and turned right and walked for 2 meter. Then he took right and walked for 3 meter and then turned right and  walked for 4 meter to reach Shalini’s home. From Shalini’s home Ragu walked towards north for 6 meter and turned right and walked for 7 meter and reached his Class.

16). On which direction does Ragu’s class located with respect to Shalini’s home?

a). North west

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

 

17). How much distance does Raghu travelled from Shalini’s home to Ragu’s class totally?

a). 10m

b). 12m

c). 13m

d). 14m

e). None of these

 

18). On which direction does Shalini’s home located with respect to Ragu’s home?

a). North west

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

 Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are six peoples in the family. There are one couple and three married people in the family. P was the father of R, who is the only daughter of S. N was niece of S, who is the only sister of Q. M has only one sister but she is not N.

19). How was P related to N?

a). Aunt

b). Uncle

c). Nephew

d). Niece

e). None of these

 

20). How was Q related to M?

a). Aunt

b). Uncle

c). Sister

d). Brother

e). Either A or B.

Explanation:

Directions (Q. 1-5):

i). Only two persons sits between J and L.

ii). P sits second to the right of L.

iii). O sits immediate left of P.

iv). M sits immediate left of Q.

v). Neither M nor Q was an immediate neighbour of K.

vi). Not more than one person sits between K and P

vii). K does not sits opposite to J.

1). Answer: D

2). Answer: E

3). Answer: D

4). Answer: A

5). Answer: C

6). Answer: D

From both the data’s we cannot find the exact number of chocolates with Arjun.

7). Answer: E

C > F > B > E > D > A

8). Answer: A

Muhilan took leave on Tuesday.

9). Answer: C

Either Conclusion I or Conclusion II are Sufficient to answer

10). Answer: A

Only conclusion I sufficient to answer.

Directions (Q. 11-15):

i). Only two competition were held between Boxing and Swimming.

ii). Boxing competition was not held at forenoon section.

iii). The Dancing was held on of the session after Boxing.

iv). Dancing and Poetry telling competition was held at same day.

v). Tennis was held after singing competition, but before speech competition.

vi). Tennis and Speech was not held on same day.

vii). Speech and Singing was not held on same day.

viii). Writing was not a last session and does not held before Boxing competition

ix). Not less than two competitions were held between Dancing and Writing.

xii). Tennis and Singing competition was neither in alternative days nor in same session.

xiii). Dancing and swimming were not held in same session

Case(ii), Case(iii), Case(iv) – does not satisfy Condition (v). Condition(vi), Condition (xii), Condition(ix).

Monday Singing Boxing
Tuesday Poetry telling Dancing
Wednesday Swimming Tennis
Thursday Writing Speech

 11). Answer: C

12). Answer: D

13). Answer: C

14). Answer: B

15). Answer: E

 Directions (Q. 16-18):

16). Answer: B

17). Answer: C

18). Answer: A

Directions (19-20):

19). Answer: B

20). Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests