“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-80

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk

2018 Day-80

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight different persons living in eight different floors. All the persons are studying different courses like MBBS, BDS, BE, BA, B.Sc, M.com, MBA and MCA. They all won different number of awards during their curriculum. The maximum number of awards won was 10. The lowermost floor is numbered one, its above floor numbered two and so on till topmost floor numbered floor. All the given information are not necessary to be in the same order. No two persons have won same number of Awards.

The person who studied MBBS lives in one of the odd numbered floor. The person who won 2 awards lives in one of the floor below the person studying BDS. As many persons lives above MBBS candidate was equal to as many persons lives below the person who studying MCA. The person who studying BE won four awards more than the person living in fourth floor. The sum of floor number and number of award won by MCA and BA persons during curriculum was equal to the floor number of BE student.The sum of awards won by BDS candidate and floor number of BDS candidate was equal to floor number of BE candidate. BE Candidate has won maximum number of awards. BDS candidate won more awards than BA candidate but not more than MCA student. M.com student won 3 awards and lives in floor number 1. MBA candidate won 3 awards less than BE candidate, who lives immediately above MBA candidate.   MBBS candidate won less awards than B.Sc candidate. The sum of number of award won by MCA and BA persons during curriculum was equal to the number of awards won by BE student

1). The candidates studying which of the following courses lives in floor number 3?

a). BE

b). BDS

c). M.Com

d). B.Sc

e). None of these

 

2). On which floor the person who won 7 awards lives?

a). 1st

b). 3rd

c). 5th

d). 7th

e). None of these

 

3). How many persons lives between the person won 6 medals and the person studying MBA lives?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

4). How many awards does the person who studies B.Sc has?

a). 5

b). 4

c). 3

d). 2

e). None of these

 

5). How many persons got more awards than the person who stayed in floor number four?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 

Direction (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

 

V 5 D K 7 F J P @ M W Q 3 A $ L V D F % M 8 N & V P F 9 4 5 % F $ E H T S & D

 

6). How many symbols are there in the given series is immediately preceded by Consonant and immediately followed by vowel?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

7). How many consonant are there in the given series in such a way that, the consonant was followed by or preceded by even number?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

8). How many odd numbers are there in the given series in such a way that, odd numbers are immediately followed and preceded by consonant?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 

9). Which of the following element will be seventh to the right of thirteenth from the left end?

a). M

b). %

c). 8

d). N

e). D

 

10). How many symbols are there in the given series in such a way that, Symbols are followed by consonant and preceded by vowel?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sits in circular table facing outside. The all not necessary to be in the same order. P sits second to the left of R, who sits third to the right of V. Only two persons sits between U and W, who was an immediate S. T is neither an immediate neighbour of S nor P. More than one person sits between S and Q.

11). Name the person who sits second to the right of V?

a). S

b). T

c). Q

d). U

e). None of these

 

12). How many persons sits between S and V?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 

13). Name the person who sits second to the right of Q?

a). W

b). P

c). Q

d). S

e). None of these

 

14). If all the persons are made to sit in alphabetical order from anticlockwise direction of P, then how many persons are remains same in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

15). Name the person who sits second to the left of T?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meter north of B, who stands 2 meter west of C. E stands 3 meter south of D, who stands 2 meter north of C. F stands 3 meter west of E.

16). If G stands  1 meter east of F, then on what is the distance between A and G?

a). 5m

b). 2m

c). 6m

d). 3m

e). None of these

 

17). On which direction does C stands with respect to F?

a). North West

b). North East

c). South East

d). South West

e). None of these

 

18). On which direction does D stands with respect to A?

a). North

b). West

c). East

d). South

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are seven persons in the family. They are interrelated to each other. A is the father of D, who is the brother of C. L is the Aunt of C, who is the mother of G and F. K was a male. K was not married to L. D’s mother has no sisters.

19). How many males are there in the given arrangement?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). None of these

 

20). How was K related to L?

a). Aunt

b). Uncle

c). Son

d). Son-in-law

e). Cannot be determined

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who studied MBBS lives in one of the odd numbered floor

ii). As many persons lives above MBBS candidate was equal to as many persons lives below the person who studying MCA.

iii). M.com student won 3 awards and lives in floor number 1

Case(i) Case(ii) Case(iii)
8
7 MBBS
6 MCA
5 MBBS
4 MCA
3 MCA MBBS
2
1 M.Com 3 M.Com 3 M.Com 3

 

iv). The person who studying BE won four awards more than the person living in fourth floor.

v). BE Candidate has won maximum number of  awards.

vi). The sum of floor number and number of award won by MCA and BA persons during curriculum was equal to the floor number of BE student.

vii). The sum of awards won and floor number of BDS candidate was equal to floor number of BE candidate.

BE→ 10

SO,

MCA , BA (Floor number and number of Awards are in the possibly)à (2,8) (3,7) (6,4) (5,3)

 

Case(i) →cannot be satisfy in the condition (vi)

viii). BDS candidate won more awards than BA candidate but not more than MCA student.

(MCA candidate won more than BA candidate)

BDS → 5

ix). MBA candidate won 3 awards less than BE candidate, who lives immediately above MBA candidate.

x). MBBS candidate won less awards than B.Sc candidate, who does not live above MBBS candidate.

xi). The sum of number of award won by MCA and BA persons during curriculum was equal to the number of awards won by BE student

  1. Answer: B
  2. Answer: D
  3. Answer: B
  4. Answer: D
  5. Answer: B

Direction (6-10):

6. Answer: A

Explanation:

V 5 D K 7 F J P @ M W Q 3 A $ L V D F % M 8 N & V P F 9 4 5 % F $ E H T S & D

7. Answer: B

Explanation:

V 5 D K 7 F J P @ M W Q 3 A $ L V D F % M 8 N & V P F 9 4 5 % F $ E H T S & D

8. Answer: B

Explanation:

V 5 D K 7 F J P @ M W Q 3 A $ L V D F % M 8 N & V P F 9 4 5 % F $ E H T S & D

9. Answer: B

10. Answer: A

Explanation:

V 5 D K 7 F J P @ M W Q 3 A $ L V D F % M 8 N & V P F 9 4 5 % F $ E H T S & D

 

Direction (11-15):

Explanation:

i). P sits second to the left of R, who sits third to the right of V.

ii). Only two persons sits between U and W, who was an immediate S.

iii). T is neither an immediate neighbour of S or P.

iv). More than one person sits between S and Q.

 

11. Answer: D

12.Answer: C

13.Answer: B

14. Answer: E

15. Answer: D

 

Direction (16-18):

Explanation:

16. Answer: D

17.Answer: B

18. Answer:  C

Direction (19-20):

Explanation:

19. Answer:  D

20. Answer:  E

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests