“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-82

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-82

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the question given below.

Arun, Anirudh, Anand, Abinandhan, Aravind, Akshath, and Aadava. They all from eight different cities like Bangalore, Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Hyderabad, and Nagpur. They all went to Shimla in seven different days in the week starting from Monday to Sunday. All the given information are not necessary to be in the same order.

The person who was from Hyderabad went to Shimla on Thursday. Only two persons went to Shimla between the person from Mumbai and Kolkata. Aadavan does not go to Shimla before Anirudh. The person from Mumbai went to Shimla before the person from Kolkata. Akshath was either from Delhi or from Chennai. The person who was from Nagpur went to Shimla before the person from Kolkata. The number of persons went to Shimla before Anand was equal to the number of persons went to Shimla after the person, who was from Mumbai. Abinandhan was either from Bangalore or from Nagpur and went to Shimla one of the days before Anirudh. Only three persons went to Shimla between Anand and Arun. Abinandhan went to Shimla one of the days not after Arun. Akshath was not going to Shimla on Wednesday. Not more than two persons went to Shimla between the person from Chennai and Nagpur.  Aravind was neither from Hyderabad and does not go to Shimla immediately before Anand. The person who went to Shimla on Sunday was not from Chennai. The person from Nagpur was not gone at first day of the week.

1). Name the person who went to Shimla on Sunday?

a). Akshath

b). Anirudh

c). Arun

d). Anand

e). None of these

2). Name the person who was Mumbai?

a). Akshath

b). Anirudh

c). Arun

d). Anand

e). None of these

3). The person who went to Shimla on Friday was from, which among the following place?

a). Bangalore

b). Mumbai

c). Nagpur

d). Kolkata

e). Delhi

4). How many persons went to Shimla between the person from Nagpur and Delhi?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). Name the person who went to Shimla on Thursday?

a). Akshath

b). Anirudh

c). Arun

d). Anand

e). None of these

 

Direction (6-10): In each question below are given some conclusions followed by statements. You have to take the given conclusions to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given statements logically follow from the given conclusions.

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement:

Some UPSC are Defence

Some Defence are SSC

No SSC are Banking.

Conclusion:

i). Some Defence are Banking

ii). No UPSC are Banking

7).

Statement:

All Sweets are Snacks

No Snacks are Juices

Some Juices are Salad

Conclusion:

i). Some Juices are Sweets

ii). All Sweets being Salad are Possible.

8).

Statement:

Some Fans are Lights

All Lights are Fridge

Some Fridge are Air conditioner.

Conclusion:

i). All Air-conditioner being Fans are possible.

ii). No Fans are Air-Conditioner

9).

Statement:

No Red is Violet

Some Violet are Orange

All Orange are Pink

Conclusion:

i). All Pink are Violet

ii). Some Orange are not Red

10).

Statement:

All Pencils are Pen

No Pencil was Sharpener

All Sharpener are Eraser.

Conclusion:

i). All Pen being Eraser are possible

ii). Some Pen are not Sharpener

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the question given below.

P, Q, R, S, T, U and V are seven persons sits in a linear row which has eight seats. These row contain one vacant seat. All the persons in a row are facing north, but they all not necessary to be in the same order.

Only two persons sits between V and R, who is an immediate neighbour of P.  Either V or R sits at extreme end of the line. T sits second to the right of Q. S is an immediate neighbour of V. Not more than two persons sits between S and Vacant floor. Neither T nor S is an immediate neighbour of Vacant seat. More than two persons sits between R and U. S does not sits to the right of V. T is not an immediate neighbour of S.

11). How many persons sits between S and T?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

12). If all the persons are made to sit in alphabetical order from right to left by leaving vacant floor, then how many persons will remains unchanged in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). Name the person who sits second to the right of Vacant floor?

a). P

b). U

c). T

d). R

e). None of these

14). Only many seats are their between P and Q?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person who sits second to the right of V?

a). P

b). Q

c). T

d). R

e). S

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the question given below.

 Anoop wants to go to Palace from his home. Anoop walked 2 meter South and turned right and walked 1 meter and reached Adarsh home. From Adarsh home Anoop and Adarsh turned right and walked for 1 meter and turned right and walked 5 meter to reach Manju’s home. Palace was located 4 meter south of Manju’s home.

16). On which direction does Manju’s home located with respect to Adarsh home?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

17). What is the total distance travelled by Adarsh to reach Palace?

a). 4m

b). 10m

c). 5m

d). 8m

e). None of these

18). What was the shortest distance between Anoop’s home and Palace?

a). √41

b). √21

c). √39

d). √28

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the question given below.

There are seven members in the family. They all interrelated to each other. J was the mother of P, who is the sister of R. T is sister-in-law of J.S is the Uncle of Q. Q was Nephew of R, who is the daughter of K. K is the brother of T. S is not a married person.

19). How was R related to T?

a). Niece

b). Nephew

c). Daughter

d). Son

e). Cannot be determined

20). How was Q was related to T?

a). Grand son

b). Grand Daughter

c). Aunt

d). Uncle

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two persons went to Shimla between the person from Mumbai and Kolkata.

ii). The person from Mumbai went to Shimla before the person from Kolkata.

iii). The person who was from Hyderabad went to Shimla on Thursday.

Case(i) Case(ii)
Monday
Tuesday Mumbai  
Wednesday Mumbai
Thursday Hyderabad Hyderabad
Friday Kolkata
Saturday Kolkata
Sunday

 

iv). Number of persons went to shimla before Anand was equal to number of persons went to shimla after the person, who was from Mumbai.

Case(i) Case(ii)
Monday
Tuesday Mumbai  
Wednesday Mumbai
Thursday Hyderabad Hyderabad
Friday Kolkata Anand
Saturday Anand Kolkata
Sunday

 

v). Only three persons went to Shimla between Anand and Arun.

vi). Abinandhan does not went to Shimla one of the day after Arun.

vii). Abinandhan was either from Bangalore or from Nagpur and went to Shimla one of the day before Anirudh

viii). Not less than two persons went to Shimla between the person from Chennai and Nagpur.

ix). Akshath not went to shimla on Wednesday.

x). Akshath was either from Delhi or from Chennai.

xi). Aravind was neither from Hyderabad nor went to Shimla immediately before Anand.

xii). Aadavan does not go to Shimla before Anirudh.

xiii). The person who started journey on Sunday was not from Chennai.

xiv). The person from Nagpur was not gone at first day of the week.

xv). The person who was from Nagpur went to shimla before the person from Kolkata.

Monday Abinandhan Bangalore
Tuesday Arun Mumbai
Wednesday Aravind Nagpur
Thursday Anirudh Hyderabad
Friday Aadavan Kolkata
Saturday Anand Chennai
Sunday Akshath Delhi
  1. Answer: A
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: C
  5. Answer: B

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer: B

8. Answer: A

9. Answer: B

10. Answer: E

Direction (11-15):

i). Only two persons sits between V and R, who is an immediate neighbour of P.

ii). Either V or R sits at extreme end of the line.

iii). S is an immediate neighbour of V.

iv). Not more than two persons sits between S and Vacant floor.

v). Neither T nor S is an immediate neighbour of Vacant seat.

vi). More than two persons sits between R and U.

vii). S does not sits to the right of V

viii). T is not an immediate neighbour of S.

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: B

14. Answer: C

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer:  B

17. Answer: B

18. Answer:  A

Direction (19-20):

19. Answer: A

20. Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests