“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-83

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-83

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O, P and Q are the eight persons sitting in a linear row facing south. But they are not necessary to be in the same order. Only one person sits between N and J, who sits second to the right of K. Only two persons sits between L and K. Only one person sits between M and L. Only one person sits between K and P. Only two persons sits between P and O. M does not sits at extreme end of the line.

1). If all the persons are made to sit in alphabetical order, not in south direction from right to left, then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

2). How many persons sits between P and O?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Name the person who sits second to the right of O?

a). L

b). O

c).Q

d). P

e). None of these

4). Name the person sits second to the right of P?

a). L

b). O

c).Q

d). P

e). K

5). Name the person who sits fourth to the left of Q?

a). P

b). Q

c). J

d). L

e). None of these

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.

279  963  621  327  513  735  465

6). If all the numbers are divided by 3, then what is the difference between first and last number?

a). 200

b). 170

c). 90

d). 62

e). None of these

7). If all the numbers are arranged in descending order from right to left, then what is the sum of the numbers from second from the left end and third from the right end?

a). 948

b). 458

c). 902

d). 634

e). None of these

8). If the numbers, second from the left end and third from the right end  are divided by 3 and their difference should be multiplied by 5, then what is the resultant value?

a). 650

b). 750

c). 980

d). 570

e). 840

9). If all the numbers are divided by three and the resultant value should be arranged in ascending order from right to left. Then what is the difference between the numbers from third from the left and four from the right end?

a). 54

b). 53

c). 36

d). 25

e). None of these

10). If first digit  is shifted to second digit, Second digit is shifted to third digit, then third digit of the number is shifted to first digit and finally all the numbers are arranged in ascending order from left to right, then what will the third number from left end?

a). 279

b). 963

c). 327

d). 513

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Radha, Reshma, Rakshitha, Renuka, Rahema, Ramya, Revathi and Reshika are the eight persons living in eight different floors, they are working in eight different banks namely ICICI, Axis, IOB, IDBI, HDFC, SBI, BOB and PNB. All the given informations are not necessary to be in the same order.

Rakshitha was living in one of the odd numbered floor above the person from IOB. The person who was from HDFC was living immediately below Revathi.  Radha was either from SBI or from Axis bank. Only two persons lives between the person from IOB and Reshma. Reshma does not lives any floor below the person from IOB. The person from IDBI was lives in lowermost floor. As many persons lives above Ramya was equal to as many people lives below the person from BOI. The person from BOI does not lives any floor below the person from IOB.  Rakshitha was not form BOI and does not lives any floor above Reshma. Ramya was neither from IOB nor from IDBI. Revathi does not lives in even numbered floor. Only one person lives between Radha and Renuka, who was not from IOB. Rahema lives one of the floor below the person from Axis, but not lives immediately below the person from Axis. Not more than two persons sits between Rahema and the person from Axis. Neither Renukha nor Ramya was from ICICI bank. Not more than three persons sits between Rahema ans Rakshitha. Neither Ramya nor Rakshitha was from Axis. Reshika does not lives in floor number 1 and 2. The person from ICICI lives one of the floor below the person from PNB.

11). How many persons are lives between the person from SBI and the person from PNB?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

12). Name the person who was from IDBI?

a). Reshma

b). Rahema

c). Revathi

d). Rakshitha

e). None of these

13). Who among the following person living in floor number Three?

a). The person from PNB

b). The person from IOB

c). The person from HDFC

d).  Revathi

e). None of these

14). If Rahema was related to the person from SBI, Ramya was related to the person from BOI, then who among the following person was related to the person from ICICI?

a). Rakshitha

b). Rahema

c). Revathi

d). Reshika

e). None of these

15). How many persons lives between Reshika and the person from SBI

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight members and three generations are there in the family. There are three married couples in the family. P is the mother of R, who is sister-in-law of L. Y’s mother S is aunt of Z. T is the son-in-law of Q. S’s father have a grandson and a granddaughter. R has only one sister. Nephew of R is Y.

16). How was P related to L?

a). Son-in-law

b). Daughter-in-law

c). Father-in-law

d). Mother-in-law

e). None of these

17). How was L relater to T?

a). Son

b). Brother

c). Brother-in-law

d). Son-in-law

e). Cannot be determined

18). How was L related to Z?

a). Niece

b). Nephew

c). Aunt

d). Uncle

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P stands 4 meter west of Q, who stands 4 meter south of R. S stands 3 meter south of V who stands 4 meter west of W. R stands 4 meter east of T. U stands 2 meter south of T and 2 meter west of S

19). On which direction does W stands with respect to Q?

a). North West

b). South East

c). North East

d). South West

e). None of these

20). What is the approximate distance,that one has to travel from Point U to W, through the points S and V?

a). 10m

b). 7m

c). 9m

d). 12m

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only one person sits between N and J, who sits second to the right of K.

ii). Only two persons sits between L and K.

iii). Only one person sits between M and L.

iv). Only one person sits between K and P.

v). Only two persons sits between P and O.

vi). M does not sits at extreme end of the line.

  1. Answer: E
  2. Answer: B
  3. Answer: c
  4. Answer: E
  5. Answer: E

Direction (6-10)

6. Answer: D

279  963  621  327  513  735  465

93    321  207  109   171  245  155

93-155 –>  62

7. Answer: A

279  963  621  327  513  735  465

279  327  465  513  621  735  963

327+621 = 948

8. Answer: D

279  963  621  327  513  735  465

93    321  207  109   171  245  155

321-171 = 150*5 = 750

9. Answer: C

279  963  621  327  513  735  465

93    321  207  109   171  245  155

321  245  207   171   155   109   93

207-171 = 36

10. Answer: B

279  963  621  327  513  735  465

927  396  162  732   351  573   546

162  351  396  546  573  732   927

Direction (11-15)

i). Only two persons lives between the person from IOB and Reshma.

ii). Reshma does not lives any floor below the person from IOB.

iii). The person from IDBI was lives in lowermost floor.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
8 Reshma
7 Reshma
6 Reshma
5 IOB Reshma
4 IOB
3 IOB
2 IOB
1 IDBI IDBI IDBI IDBI

 

iv). As many persons lives above Ramya was equal to as many people lives below the person from BOI.

v). Ramya was neither from IOB nor from IDBI.

vi). The person from BOI does not lives any floor below the person from IOB.

vii). Rakshitha was not form BOI and does not lives any floor above Reshma.

viii). Rakshitha was living in one of the odd numbered floor above the person from IOB.

Case(i) Case(ii)a Case(iii) Case(iv)
8 Reshma
7 Rakshitha Reshma BOI BOI
6 BOI Reshma
5 IOB Rakshitha Rakshitha Reshma BOI
4 IOB Ramya
3 Ramya IOB Rakshitha
2 Ramya Ramya IOB
1 IDBI IDBI IDBI IDBI

 

Case(ii)b
8
7 Reshma
6 BOI
5 Rakshitha
4 IOB
3 Ramya
2
1 IDBI

 

ix).The person who was from HDFC was living immediately below Revathi.

x). Revathi does not lives in even numbered floor.

Case(i)a Case(ii)a Case(iii) Case(iv)
8 Reshma
7 Rakshitha Reshma BOI BOI Revathi
6 BOI Reshma HDFC
5 Revathi IOB Rakshitha Rakshitha Reshma BOI
4 HDFC IOB Ramya
3 Ramya Revathi Revathi IOB Rakshitha
2 Ramya HDFC Ramya HDFC IOB
1 IDBI IDBI IDBI IDBI

xi). Only one person lives between Radha and Renuka, who was not from IOB.

xii). Radha was either from SBI or from Axis bank.

Case(iii) does not follows condition(xi)

xiii). Neither Ramya nor Rakshitha was from Axis.

xiv). Not more than three persons sits between Rahema and Rakshitha.

xv). Not more than two persons sits between Rahema and the person from Axis.

xvi). Neither Renukha nor Ramya was from ICICI bank.

xvii). Rahema lives one of the floor below the person from Axis, but not lives immediately below the person from Axis

xviii). Reshika does not lives in floor number 1 and 2.

xiv). The person from ICICI lives one of the floor below the person from PNB.

Case (iv) does not follows Condition (xv).

Case(i)a does not follows Condition (xviii).

 

Case(ii)a
8 Radha SBI
7 Reshma BOI
6 Renuka PNB
5 Rakshitha ICICI
4 Reshika IOB
3 Revathi Axis
2 Ramya HDFC
1 Rahema IDBI

 11. Answer: A

12. Answer: B

13. Answer: D

14. Answer: D

15. Answer: C

Direction (16-18):

16. Answer: D

17. Answer: E

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: C

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests