“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-85

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-85

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Amirtha will wear seven colours of dresses and seven varieties of fruits. The week days started from Monday to Sunday. The Fruits like Banana, Apple, Apricot, Blueberry, Grapes, Plum and Fig. The Colours are like Orange, Green, Lavender, Indigo, Blue, Pink and Red. All the given data are not necessary to be in the same order.

Amirtha will eat blueberry, when she wear’s lavender dress. On Friday Amirtha eats either Grapes or Plum. Amirtha eats Fig immediately before she wear’s Red colour dress. There were two days gap between Amirtha wearing Red colour and Green colour dresses. She wear’s Blue colour dress immediately before the day when she wears Indigo dress. Amirtha neither eats Grapes nor Plum while wearing Blue and Indigo colour dresses. Apricot was had by Amirtha one of the day before Blueberry. Amirtha will not wear green colour dress before Thursday. Amirtha won’t take Fig on first day of the week. Amirtha will not take Apricot, while wearing Red or Blue colour dresses. There where one day gap between Blueberry and Grapes. Amirtha does not wear Orange colour dress on Friday. Amirtha will not have Apricot any day before wearing Pink Colour dress. More than two days gap between Amirtha wearing Pink colour dress and having Banana. Amirtha had Plum one of the day after wearing Red colour dress.

 1). On which day does Amirtha wears Pink colour dress?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

2). How many days gap between Amirtha having Plum and wearing Lavender colour dress?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

3). Which colour dress was weared by Amirtha on Tuesday?

a). Red

b). Blue

c). Green

d). Indigo

e). Orange

4). On which day does Banana was had by Amirtha?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

5). If Blue was related to Blue berry, Indigo was related to Apricot, then which of the following colour was related to Apple?

a). Red

b). Pink

c). Green

d). Indigo

e). Orange

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In Certain codes,

“Hard work gives success always” was coded as “@34  #26 #38 @12 @20”.

“Smart job achieve victory soon” was coded as “#12 #6 @33 #47 #39”.

“Everything can obtained through hope” was coded as “#17 @19 @12 #28 @13”.

6). What is the code for the word “self confidence”?

a). @35 @12

b). @74 @01

c). @25 @8

d). 54# @87

e). None of these

7). What is the code for the word “failure stepping stone”?

a). #23 @40 #12

b). @26 #11 #24

c). @36 @15 #20

d). #17 @36  @24

e). None of these

8). What is the code for the word “helping development”?

a). @31 @14

b). @07 #18

c). #20 #12

d). #24 #15

e). None of these

9). What is the code for the word “immunity system”?

a). @32 @34

b). #35  #38

c). #31  #20

d). @27 #40

e). None of these

10). What is the code for the word “Preservation”?

a). #25

b). @30

c). #35

d). @40

e). None of these

 

 Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

 P, Q, R, S, T, U, V and W are eight persons sitting in the circular table all facing inside. They all interrelated to each other. All eight members are Mother, Father, Uncle, Aunt, Daughter, Son-in-law, Son and Daughter-in-law of Abdul. They all necessary to be in the same order.

Only one person sits between P and V. Only two persons sits between V and W. S sits second to the right of T. T is an immediate neighbour of W. U sits opposite to Q, who is the Daughter of Abdul. V, Son-in-law of Abdul was sits third to the right of U. P was not an Aunt of Abdul.

11). Name the person who was Father of Abdul?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

12). Name the person who sits second to the right of Abdul’s Daughter-in-law?

a). P

b). Q

c). R

d). V

e). None of these

13). Who among the following person was Aunt of Abdul?

a). P

b). Q

c). T

d). S

e). W

14). Name the person who sits second to the right of the one, who is Daughter of Abdul?

a). P

b). Q

c). T

d). S

e). W

15). If all the persons are made to sit in alphabetical order from P in clockwise direction, then how many of them will remains in their original position?(Exclude P)

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meter west of B, who stands 1 meter north of C. D stands 2 meter south of C and 5 meter north of E. F stands 2 meter east of E and 4 meter south of G.

16). If P stands 2 meter west of G then on which direction does P stands with respect to D?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

17). What is the shortest distance between A and G?

a). 2√3 meter

b). 5√4 meter

c). 4√2 meter

d). 4√5 meter

e). None of these

18). On which direction does A locates with respect to W? If W stands 4 meter north of G.

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight persons in the family. There are three married couples in the family. Anitha is the mother-in-law of Anuj, whose sister-in-law was Aparna. Arav was son of Anisha and Nephew of Anish. Arun was father of Aparna. Arya was the son of Anuj. Anish was not a female. Anish’s sister-in-law was Anisha. Anisha is the sister of Aparna. Anuj and Anish are not brothers.

19). How was Arun related to Anish?

a). Father

b). Mother

c). Father-in-law

d). Mother-in-law

e). Cannot be determined

20). How was Ishu related to Anitha, if Ishu was the child of Aparna?

a). Grand son

b). Grand daughter

c). Grand mother

d). Grand father

e). Either Grand Daughter or Grand Son

Answers:

Direction (1-5)

i). There were two days gap between Amirtha wearing Red colour and Green colour dresses. Amirtha will not wear green colour dress before Thursday.

ii). On Friday Amirtha eats either Grapes or Plum.

iii). Amirtha eats Fig immediately before she wear’s Red colour dress.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
Monday Fig
Tuesday Red Fig
Wednesday Red Fig
Thursday Red
Friday Green Grapes/

Plum

Grapes/

Plum

Grapes/

Plum

Saturday Green
Sunday Grapes

 

iv). Amirtha won’t take Fig on first day of the week

v). She wear’s Blue colour dress immediately before the day when she wears Indigo dress.

vi). Amirtha neither eats Grapes nor Plum while wearing Blue and Indigo colour dresses.

vii). Amirtha will eat blueberry, when she wear’s lavender dress.

viii). Apricot was had by Amirtha one of the day before Blueberry.

ix). Amirtha does not wear Orange colour dress on Friday.

x). Amirtha will not have Apricot any day before wearing Pink Colour dress.

xi). More than two days gap between Amirtha wearing Pink colour dress and having Banana.

xii). Amirtha had Plum one of the day after wearing Red colour dress.

xiii). There where one day gap between Blueberry and Grapes.

Monday Blue Banana
Tuesday Indigo Fig
Wednesday Red Apple
Thursday Orange Plum
Friday Pink Grapes

 

Saturday Green Apricot
Sunday Lavender Blueberry
  1. Answer: E
  2. Answer: B
  3. Answer: D
  4. Answer: A
  5. Answer: B

Direction (6-10)

Logic:

Code for letter: Code of first and last letter in alphabet number wise should be added

Code for symbol: If the total number of letters in the word in even then the code of word contains “@”, if the total number of letters in the word is odd then the code of the word contains “#”

6. Answer: C

7. Answer: B

8. Answer: D

9. Answer: A

10. Answer: B

Direction (11-15):

i). Only One person sits between P and V.

ii). Only two persons sits between V and W.

iii). S sits second to the right of T.

iv). T is an immediate neighbour of W.

v). U sits opposite to Q, who is the Daughter of Abdul.

vi). V, Son-in-law of Abdul was sits third to the right of U.

vii). P was not an Aunt of Abdul.

 

11. Answer: D

12. Answer: D

13. Answer: C

14. Answer: E

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer: C

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: C

20. Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests