“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-88

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-88

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sits in a circular table facing inside. They all in different ages like 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 and 32. All the given information are not necessary to be in the same order.

Only two persons sits between T and the person whose age is 28. The person whose age is 31 sits between the person whose age is 29 and Q. U sits second to the left of P, whose age is 25. Only one person sits between R and S, whose age in 27 years. Only two persons sits between Q and U, who is not an immediate neighbour of the person whose age is 29. S is neither an immediate neighbour of Q, nor an immediate neighbour of person whose age is 25. R’s age was not 31 years. The difference between the age of immediate neighbours of Q was three years. The difference between R’s age and W’s age was four years. R was elder than T. U was elder than Q.

1). What was the age of the person Q?

a).  25

b). 26

c). 27

d). 28

e). None of these

2). How many persons are elder than U?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). If all the persons are made to sit in alphabetical order from P in anticlockwise direction, then how many persons will remains in their original position except P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

4). Name the person who sits second to the left of the person whose age is 25?

a). P

b). R

c). U

d). W

e). None of these

5). Name the person who sits third to the right of the person who was third oldest person among the group?

a). P

b). R

c). U

d). W

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below. Five Options were given below each statement. So, find which among the following option was definitely true based on the given statement. 

A @ B means A is not greater than B

A # B means A is not lesser than B.

A $ B means A is neither greater than nor less than B

A % B means A is neither greater than nor equal to B

A & B means A is neither lesser than nor equal to B.

6). Statement: L @ K # J $ F % H & S @ N % P

a). H @ P

b). K & F

c). F $ K

d). L & F

e). Either K & F or F $ K

7). Statement: P @ O $ R & U % D # N $ W

a). D # W

b). P % U

c). O % D

d). N $ U

e). None of these

8). Statement: W % E # O $ T # I @ D # C

a). T @ D

b). E # I

c). T @ C

d). W % T

e). None of these

9). Statement: P @ L # M $ N % J # D

a). P % N

b). J $ M

c). L & D

d). P $ M

e). None of these

10). Statement: K @ F & N $ Q % E $ C # B @ Z

a). Q % K

b). C $ Z

c). C & N

d). K @ E

e). F @ E

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Gavin, Gowtham, Gowrav, Guru, Girish, Georgio, Gupil and Gowrish are the eight persons from eight different IIT’s in India. Namely Goa, Madras, Roorkee, Delhi, Bombay, Kanpur, Varanasi and Guwahati.  They all living in eight different floors. The lowermost floor numbered one, its above floor numbered two and so on till topmost floor numbered eight. All the given information are not necessary to be in the same order.

Only one person lives between the person from Delhi and Gowrish. Gavin was from IIT Goa. The person who was from IIT Madras lives immediately above Gourav. The person from IIT Kanpur was living in floor number seven. Only two person lives between Gupil and Gowtham, who does not lives any floor above Gupil. Gavin lives in one of the even numbered floor below Gupil. More than two persons sits between Gourav and the person from Varanasi. The person from IIT Madras lives one of the floor above numbered 4.  Gourav was not from IIT Kanpur. Gowrish lives one of the floor below the person from Goa. Neither the person from Delhi nor the Person from Guwahati will lives in floor numbered three. Neither Girish nor Georgio was from Delhi.  Georgio was lives one of the floor above the person from Bombay. Neither Gowrish nor Gourav was from Roorkee. Gourav was not from Delhi.

11). Name the person who was from Roorkee?

a). Girish

b). Georgio

c). Gowrish

d). Gupin

e). None of these

12). How many persons lives between the person from Bombay and the person from Varanasi?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). The person from Goa was living in which of the following floor?

a). 2nd

b). 4th

c). 6th

d). 8th

e). None of these

14). How many persons lives between the person from Kanpur and Girish?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person was from Delhi?

a). Girish

b). Guru

c). Gowrish

d). Gupin

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Banu was walked towards east for 1 meter and turned left and walked for 2 meter, finally she took right and walked for 2 meter to reach the Deepa’s home. To go to Prashanth’s home from Deepa’s home she turned right and walked for 4meter and turned left and walked for 2 meter and finally she took left and walked for 2 meter and reached Prashanth’s home.

16). On which direction does Prashanth’s home located with respect to Banu’s home?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

17). What is the shortest distance between Banu’s home and Prashanth’s home?

a). 7m

b). 6m

c). 5m

d). 8m

e). None of these

18). If Prakash home located 2 meter east of Deepa’s home, then on which direction does Prashanth’s home located with respect to Prakash home?

a). North

b). West

c). East

d). South

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E and F are the six persons in the group. They all are in different are in different Weights.  A was heavier than only two persons. D was lighter than only F, who was heavier than A. A was lighter than C. B was lighter than C and not lightest among the group. C was 64Kg.

19). Name the person who was third heaviest among the group?

a). A

b). C

c). D

d). E

e). None of these

20). What is the possible weight of A?

a). 60

b). 65

c). 67

d). 69

e). 66

Answers:

Direction (1-5):

i). The person whose age is 31 sits between the person whose age if 29 and Q.

ii). Only two persons sits between Q and U, who is not an immediate neighbour of the person whose age is 29.

iii). The difference between the age of immediate neighbours of Q was three years.

iv). Only two persons sits between T and the person whose age is 28.

v). U sits second to the left of P, whose age is 25.

vi). S is neither an immediate neighbour of Q, nor an immediate neighbour of person whose age is 25.

vii). Only one person sits between R and S, whose age in 25 years.

viii). The difference between R’s age and W’s age was four years.

ix). R was elder than T.

x). U was elder than Q.

  1. Answer: B
  2. Answer: B
  3. Answer: E
  4. Answer: C
  5. Answer: E

Direction (6-10)

6. Answer: E

L ≤ K ≥ J = F < H > S ≤ N < P

7. Answer: A

P ≤ O = R > U < D ≥ N = W

8. Answer: B

W < E ≥ O = T ≥ I ≤ D ≥ C

9. Answer: E

P ≤ L ≥ M = N < J ≥ D

10. Answer: C

K ≤ F > N = Q < E = C ≥ B ≤ Z

 

Direction (11-15):

i). Only two person lives between Gupil and Gowtham, who does not lives any floor above Gupil.

ii). The person from IIT Kanpur was living in floor number seven.

iii). Gavin was from IIT Goa.

iv). Gavin lives in one of the even numbered floor below Gupin.

v). The person from IIT Madras lives one of the floor above numbered 4.

vi). The person who was from IIT Madras lives immediately above Gourav.

vii). Gourav was not from IIT Kanpur.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
8 Gupil
7 Kanpur Gupil Kanpur Kanpur
6 Madras Gupil Madras
5 Gowtham Madras Gourav Gourav
4 Gourav Gowtham (Gavin) (Goa)
3 Gowtham
2 (Gavin) (Goa)
1

 

viii). Gowrish lives one of the floor below the person from Goa.

ix). Only one person lives between the person from Delhi and Gowrish.

x). Neither the person from Delhi nor the Person from Guwahati will lives in floor numbered three.

xi). Neither Girish nor Georgio was from Delhi.

xii). Georgio was lives one of the floor above the person from Bombay.

xiii). Neither Gowish nor Gourav was from Roorkee.

xiv). More than two persons sits between Gourav and the person from Varanasi.

xv). Gourav was not from Delhi.

8 Gupil Varanasi
7 Georgio Kanpur
6 Gavin Goa
5 Gowtham Madras
4 Gourav Guwahati
3 Gowrish Bombay
2 Girish Roorke
1 Guru Delhi

11. Answer: A

12. Answer: D

13. Answer: C

14. Answer:  D

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer: C

17. Answer: C

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: B

F > D > C > A > B > E.

            64

20. Answer: A

F > D > C > A > B > E.

            64

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests