“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-89

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-89

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

 Rithik, Rakesh, Ranjan, Ramesh, Rishi, Rijesh, Ranveer and Rajesh. They all jointed in different companies in different months in same year. The companies are TCS, TVS, HGS, CTS, Nippon, Infosys, Honda and Wipro. They all born in January, March, May, August, September, October, November and December. All the given information are not necessary to be in the same order. The person who went to Job earlier was considered as senior of all and the person who went to job at the last month was considered as Junior, irrespective of the companies.

The person who was from Honda was junior to all the persons in the group. Only two persons went to job between the person from TCS and TVS. Rithik was from CTS. The person from TVS went to the job after the month of August. Rishi does not goes to the job in the month which contains 31 days. The person from Nippon joined the job before the person who joining in TCS but not immediately before. Rajesh was joined in the month which contains 31 days. Rijesh was not working in Infosys and started his career in the month immediately before Rajesh.  Only two person started their career between the person from HGS and Ranjan. Ranjan was senior to the person from TCS. Only three persons went to job between Ranjan and Rijesh. Not less than two persons joint job between Rishi and Rithik. Rakesh was jointed in the job neither in the month of August not in the month of December. Rajesh was neither from Wipro nor from Infosys. Ramesh was not join after Rajesh. Rishi was not from TVS.

1). Name the person who was from Infosys?

a). Ranveer

b). Rishi

c). Ramesh

d). Rithik

e). None of these

2). In which among the following month does Rajesh join the job?

a). January

b). March

c). November

d). September

e). None of these

3). How many persons went to the job between Rishi and Ramesh?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

4). Name the person who was from HGS?

a). Ranveer

b). Rishi

c). Ramesh

d). Rithik

e). None of these

5). How many persons in the group were junior to the Rijesh?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). Cannot be determined

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

452 937 215 154 751 987 324

6). If all the numbers are arranged in increasing order from right to left, them how many numbers will be remains same in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

7). If all the digits in the numbers are arranged in decreasing order from right to left, within the number, then all the numbers are arranged in increasing order from left to right, then what is the difference between the numbers of second from left and right end from the above given series?

a).  245

b). 145

c). 234

d). 789

e). None of these

8). In the given series, if the number if odd then hundred should be subtracted from the number. If the number is even fifty should be subtracted, then what will be the sum of last two numbers (6th and 7th) in the given series?

a). 1547

b). 1311

c). 1471

d). 1161

e). None of these

9). If all the digits in the numbers are arranged in decreasing order from left to right, within the number. Then how many even numbers can be framed?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

10). If all the digits in the numbers are arranged in decreasing order from left to right, within the number. Then what is the difference of the numbers, third from the left end and the third from the right end?

a). 645

b). 324

c). 548

d). 230

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a square table. The person who sitting in the corner of the table faces outside, while the persons sitting in the centre faces inside the table. All the given information are not necessary to be in the same order. P sits second to the right of T. Only two persons sits between S and Q. P is an immediate neighbour of U. Q sits second to the right of P.  Only one person sits between S and W, who is not an immediate neighbour of Q. V sits immediate left of R, who does not sits at the centre of the table. Neither Q nor W is an immediate neighbour of V.

11). Name the person who sits second to the left of Q?

a). R

b). S

c). P

d). T

e). None of these

12). Name the person who faces V?

a). R

b). S

c). U

d). P

e). None of these

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left of P, then how many persons will remains unchanged in their original position except P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

14). Name the person who sits third to the right of Q faces?

a). P

b). Q

c). R

d). U

e). None of these

15). How many persons sits between R and U, when counted from left of U?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A * B means A is father of B

A @ B means A is Mother of B

A $ B means A is Sister of B

A % B means A is Brother of B

A ! B means A is Daughter of B

16). How was A relater to K?

A * M $ N ! H $ V % K

a). Brother

b). Brother-in-law

c). Sister

d). Sister-in-law

e). Cannot be determined

17). How was N related to P?

Statement: P @ O * I ! U $ D * N

a). Mother

b). Father

c). Grand Mother

d). Grand Father

e). Cannot be determined

18). How was U related to H?

Statement: M @ N % B $ H ! F % U

a). Aunt

b). Uncle

c). Brother

d). Father

e). Either Uncle or Aunt

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 1 meter north of D, who stands 3 meter west of B. C stands 2 meter south of B and 4 meter east of G. E stands 2 meter north of F, who stands 3 meter east of H. H stands 1 meter south of G.

19). On which direction does G stands with respect to D?

a). South West

b). North East

c). South East

d). North West

e). None of these

20). On which direction foes E located with respect to A?

a). North

b). South

c). North East

d). South West

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who was from Honda was junior to all the persons in the group

ii). Only two persons went to job between the person from TCS and TVS.

iii). The person from TVS went to the job after the month of August.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
January
March TCS
May TCS
August TCS
September TVS
October TVS
November TVS
December Honda Honda Honda

iv). Rishi does not goes to the job in the month which contains 31 days.

v). Ranjan was senior to the person from TCS.

vi). Rishi was not from TVS.

Case(i) Case(ii)a Case(iii) Case(ii)b
January Ranjan
March TCS
May TCS TCS
August TCS
September TVS Rishi Rishi
October TVS TVS
November Rishi Rishi TVS
December Honda Honda Honda Honda

vii). Only two person started their career between the person from HGS and Ranjan.

viii). Only three persons went to job between Ranjan and Rijesh.

ix). Rijesh was not working in Infosys and started his career one of the month immediately before Rajesh.

Case(iii) –> does not follows Condition(viii)

x). Rithik was from CTS.

xi). Rajesh was joined in the month which contains 31 days

xii). Not less than two persons joint job between Rishi and Rithik.

Case(i) Case(ii)a Case(ii)b
January Ranjan Nippon Ranjan Nippon Rithik CTS
March TCS Rithik CTS Ranjan Nippon
May Rithik CTS TCS TCS
August HGS HGS
September Rijesh TVS Rijesh Rishi HGS
October Rajesh Rajesh TVS Rijesh TVS
November Rishi Rishi Rajesh
December Honda Honda Honda

xiii). The person from Nippon joined the job before the person joining TCS but not immediately before.

xiv). Rajesh was neither from Wipro nor from Infosys.

xv). Ramesh was not join after Rajesh.

xvi). Rakesh was jointed in the job neither in the month of August not in the month of December.

Case(i), Case(ii)b –> does not follows Condition(xiii)

 

January Ranjan Nippon
March Rithik CTS
May Rakesh TCS
August Ramesh HGS
September Rijesh Wipro
October Rajesh TVS
November Rishi Infosys
December Ranveer Honda
  1. Answer: B
  2. Answer: E
  3. Answer: B
  4. Answer: C
  5. Answer:  C

Direction (6-10):

6. Answer: A

452  937  215  154  751  987  324

154  215  324  452  751  937  987

7. Answer: C

452  937  215  154  751  987  324

245  379  125  145  157  789 234

125  145  157  234  245  379  789

 379-145 = 234

8. Answer: D

452  937  215  154  751  987  324

402  837  115  104  651  887  274

887+274 = 1161

9.  Answer: B

452  937  215  154  751  987  324

542  973  521  541  751  987  432

10. Answer: D

452  937  215  154  751  987  324

542  973  521  541  751  987  432

751 – 521 = 230

Direction (11-15):

i). P sits second to the right of T.

ii). Q sits second to the right of P.

iii). Only two persons sits between S and Q.

iv). P is an immediate neighbour of U.

v). Only one person sits between S and W, who is not an immediate neighbour of Q.

vi). Neither Q nor W is an immediate neighbour of V.

vii). V sits immediate left of R, who does not sits at the center of the table.

11. Answer: C

12. Answer: D

13. Answer: A

14. Answer: D

15. Answer: A

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer: E

18. Answer: E

Direction (19-20)

19. Answer: A

20. Answer: E

South East

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests