“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-90

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-90

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are from three different Indian cities namely- Delhi, Mumbai and Chennai. All eight persons are earning different salaries viz., 5000, 6000, 7000, 8000, 9000, 10000, 11000 and 12000. Not more than three persons and not less than two persons are from same city. All the given information is not necessary to be in the same order.

The person who earns 11000 and the person who earns 8000 are from the same city. P and Q are not from the same city, where Q earns half of the P’s salary. S earns two thousand less than the person who is only accompanied with him. V is neither from Chennai nor from the same city as P is from and earns 10,000. U is from Mumbai and earns half of the V’s salary. W earns three thousand less than T and both of them are from same city. The person who earns second highest salary was neither from Mumbai nor from Chennai.

1). Which among the following cities, only two members were from?

a). Chennai

b). Delhi

c). Mumbai

d). Cannot be determined

e). None of these

2). What is the salary of the person S?

a). 6000

b). 7000

c). 8000

d). 9000

e). None of these

3). Name the person who earns three thousand more than R?

a). W

b). T

c). P

d). Q

e). None of these

4). Which among the following combination is definitely true, as per the given information?

a). R – Delhi – 6000

b). U – Chennai – 9000

c). T – Delhi – 13000

d). S – Mumbai – 11000

e). None of these

5). How many persons earn more than W?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

“Should improve handwriting to score” coded as “acj krp mkg meh mkb”

“Score means lot for students” coded as “mkb mew eif lsb vkg”

“Students should prove themselves” coded as “mew krp nck yov”

“Improve prove means lot to score” coded as “mkb meh yov mkg eif vkg”

6). What is the code for the word “lot”?

a). mkb

b). vkg

c). lsb

d). eif

e). Cannot be determined

7). What is the code for the word “Score”?

a). eif

b). mkg

c). mkb

d). meh

e). None of these

8). What is the code for the word “improve”?

a). lsb

b). acj

c). meh

d). mkg

e). Either C or D

9). Which among the following word is coded as “acj”?

a). should

b). improve

c). handwriting

d). score

e). Cannot be determined

10). What is the code for the word “themselves”?

a). mew

b). krp

c). yov

d). nck

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in the linear table and all are facing north but they all not necessary to be in the same order.

A sits second to the left of E, who is an immediate neighbour of C. Only two persons sits between C and D. F sits second to the left of D, either one of them sits at extreme end of the line. H sits second to the right of B, who does not sit at extreme end of the line.

11). Name the person who sits second to the left of G?

a). A

b). F

c). H

d). C

e). None of these

12). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right in alphabetical order, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). If A is related to F, C is related to B, then who among the following is related to D?

a). H

b). G

c). E

d). F

e). None of these

14). Who among the following sits third to the left of H?

a). A

b). B

c). F

d). E

e). None of these

15). Name the person who sits second to the right of D?

a). B

b). C

c). G

d). A

e). None of these

16). A woman introduced the man that, “He is the only son of my only brother’s mother’s sister” Then how was man’s mother related to the Woman?

a). Mother-in-law

b). Aunt

c). Sister

d). Mother

e).Cannot be determined

17). A boy introduced the woman in the photograph that, “She is the sister of my sister’s father’s brother”. Then how was the boy’s sister related to the woman in the photograph?

a). Nephew

b). Niece

c). Daughter

d). Son

e). Cannot be determined

18). A girl accompanied with a person, who is the only son of that girl’s mother’s husband’s mother-in-law. Then how was the person’s mother related to girl? 

a). Mother

b). Aunt

c). Paternal grandmother

d). Maternal grandmother

e).None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J stands 1 meter to the north of K, who stands 2 meters west of L. P stands 2 meters to the west of O, who stands 4 meter south of N. M stands 3 meter north of L. M stands 2 meter west of N.

19). On which direction does J stands with respect to R, if R stands 2 meter south of N.

a). North

b). South

c). West

d). East

e). None of these

20). On which direction does N stands with respect to L?

a). South-west

b). North-east

c). North-west

d). South-east

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who earns 11000 and the person who earns 8000 are from the same city.

ii). P and Q are not from the same city, where Q earns half of the P’s salary.

P = 12000 / 10000

Q = 6000 / 5000

iii). V is neither from Chennai nor from the same city as P is from and earns 10,000.

V = 10,000

P = 12,000

Q = 6,000

iv). U is from Mumbai and earns half of the V’s salary.

v). W earns three thousand less than T and both of them are from same city.

U = 5000 – Mumbai

W, T –> Same city, and possible values may be à 8000- 11000

W = 8000

T = 11000

vi). The person who earns second highest salary was neither from Mumbai nor from Chennai.

W, T –> Delhi.

vii). S earns two thousand less than the person who is only accompanied with him.

S & his companion only from one city.

R = 9000.

S = 7000

 

Delhi

P 12000
T 11000
W 8000
 

Mumbai

U 5000
V 10,000
Q 6000
 

Chennai

S 7000
R 9000
  1. Answer: A
  2. Answer: B
  3. Answer: C
  4. Answer: E
  5. Answer: D

Direction (6-10):

should krp
improve/ to mkg/meh
themselves nck
score mkb
means/lot eif/vkg
for lsb
student mew
prove yov
handwriting acj

6. Answer: E

7. Answer: C

8. Answer: E

9. Answer: C

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). F sits second to the left of D, either one of them sits at extreme end of the line.

ii). Only two persons sits between C and D

iii). A sits second to the left of E, who is an immediate neighbour of C.

iv). H sits second to the right of B, who does not sits at extreme end of the line.

11. Answer: D

12. Answer: A

13. Answer:  C

14. Answer: C

15. Answer: D

16. Answer: B

17. Answer: B

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: C

20. Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests