“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-93

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-93

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven persons Pranav, Saran, Tarun, Raja, Yuvraj, Vinai and Abdul are living in seven different floors. They all like different colours namely Red, Blue, Green, Yellow, Indigo, Violet and Grey. The lowermost floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on till the top most floor numbered as seven. All the information is not necessarily in the same order.

Only one person lives between the person who likes Blue colour and Tarun. The person who likes Blue colour will not stay in the odd numbered floor. Yuvraj lives in the floor numbered four. Saran lives at one of the floor below the Tarun. The person who likes Indigo does not lives at any of the floor below Tarun. The number of people living above the person who likes grey is one less than the number of people living below the person who likes Indigo colour. Abdul likes Red colour. The person who likes Violet colour lives immediately below Vinai, who does not lives at any of the floor below the person who likes Blue colour. Not more than one person sits between Yuvraj and Vinai. Pranav lives at one of the floors below Abdul. More than one person lives between Vinai and Raja. Saran does not like Green colour. The person who likes Grey lives at one of the positions above Blue.

1). Name the person who likes Yellow colour?

a).Tarun

b). Saran

c). Raja

d). Yuvraj

e). None of these

2). Who among the following person is living in floor numbered-3?

a). Tarun

b). Saran

c). Raja

d). Yuvraj

e). None of these

3). The person who likes Red colour lives in which among the following floor?

a).7th

b). 6th

c).5th

d). 4th

e). None of these

4). How many persons lives between Abdul and Tarun?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

5). Who among the following likes Grey colour?

a). Abdul

b).Vinai

c). Pranav

d). Yuvraj

e). None of these

Direction (6-10): In each of the following questions some statements are followed by four conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement:

Some Orange are Apple

No Apple is a Guava

All Guava are Mango

Conclusion:

i). All Orange being Mango is a Possibility

ii). Some Orange are not Guava

7).

Statement:

Some Diode are Transistor

All Transistor are Capacitor

Some Capacitor are Inductor

Conclusion:

i). All Inductor are Diode

ii). Some Diode are not an Inductor

8).

Statement:

Some TCS are Wipro

All Wipro are CTS

No Wipro are Accenture

Conclusion:

i). All Accenture being CTS is a possibility

ii).All CTS being Accenture is a possibility

9).

Statement:

All Notes are Books

No Notes are Guide

No Guide are Blueprint

Conclusion:

i). No Books are Blueprint

ii). Some Guide are not Blueprint

10).

Statement:

No Carrot are Beetroot

All Beetroot are Brinjal

No Brinjal are Cucumber

Conclusion:

i). No Beetroot are Cucumber

ii). Some Brinjal are not Carrot

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons namely – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a rectangular table and all faces towards the centre. Only two persons sit at each side of the table. All the information is not necessarily to be in the same order.

Only two persons sit between A and H. C faces the person who is an immediate neighbour of B and neither B nor C sits at the longer side of the table. A is neither an immediate neighbour of B nor C. H is not an immediate neighbour of C. F sits second to the right of G. E sits at the immediate right of D.  E was not an immediate neighbour of H. E does not sit at the longer side of the rectangular table.

11). Four among the five are alike in a certain way thus form a group; Find the one who does not belong to the group?

a). A

b). E

c). D

d). H

e). G

12). Who among the following person is sitting at the shortest side of the table?

a). A

b). H

c). D

d). G

e). B

13). Name the person sits third to the left of A?

a). B

b). F

c). C

d). E

e). None of these

14). If all the persons are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from A then how many of them will remain unchanged in their position excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Which among the following person will faces B?

a). A

b). E

c). G

d). D

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, G, H, W, E and T are the seven persons in a family.There are two married couples in the family. They all interrelated to each other. W is the Nephew of B, who is the father of H. G’s brother E was married to B’s sister. A was Aunt of H. T was brother-in-law of E.

16). How was A related to T?

a). Sister

b). Brother

c). Aunt

d). Uncle

e). Cannot be determined

17). How was H related to A?

a). Nephew

b). Niece

c). Daughter

d). Son

e). Either A or B

18). How was B related to E?

a).Brother

b). Father

c). Father-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A @ B means A stands 2 meters north of B

A # B means A stands 2 meters south of B

A $ B means A stands 2 meters east of B

A % B means A stands 2 meters west of B.

19). On which direction does B stands with respect to L?

Statement: L @ K $ G # J # D $ B

a).North West

b). South East

c). South West

d). North East

e). None of these

20). On which direction does M stands with respect to C?

Statement: M @ N $ B # X $ C # D

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only one person lives between the person who likes Blue colour and Tarun.

ii). Yuvraj lives in floor numbered four.

iii). The person who likes Blue colour will not stay in odd numbered floor.

Case(i) Case(ii)
7
6 Tarun
5
4 Yuvraj Blue Yuvraj Blue
3
2 Tarun
1

 

iv). Saran lives at one of the floors below Tarun.

v). The person who likes Indigo does not lives any of the floor below Tarun.

vi). The number of people living above the person who likes grey is one less than the number of people living below the person who likes Indigo colour.

vii). Abdul likes Red colour.

viii). The person who likes Violet colour lives immediately below Vinai, who does not lives at any of the floor below the person who likes Blue colour.

ix). Not more than one person sits between Yuvraj and Vinai.

x). Pranav lives at one of the floor below Abdul.

xi).More than one person lives between Vinai and Raja.

xii). Saran does not likes Green colour.

xiii). The person who likes Grey lives at one of the positions above Blue.

Case(ii) –> does not follow condition(ix)

7 Abdul Red
6 Vinai Grey
5 Pranav Violet
4 Yuvraj Blue
3 Raja Indigo
2 Tarun Green
1 Saran Yellow
  1. Answer: B
  2. Answer: C
  3. Answer: A
  4. Answer: D
  5. Answer: B

Direction (6-10):

6. Answer: E

7. Answer: C

8. Answer: A

9. Answer: D

10. Answer:E

Direction (11-15):

i). C faces the person who was an immediate neighbour of B and neither of them sits at longer side of the table.

ii). Only two persons sits between A and H.

iii). A is neither an immediate neighbour of B nor C.

iv). H is not an immediate neighbour of C.

v). F sits second to the right of G.

vi). E sits immediate right of D.

vii). E was not an immediate neighbour of H. E does not sits at longer side of the rectangle.

11. Answer: B

12. Answer: E

13. Answer: D

14. Answer: A

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer: E

17. Answer: E

18. Answer: D

Direction (19-20):

 

19. Answer: A

20. Answer:C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests