“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-94

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-94

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven persons namely Sanjay, Mahadi, Rakshitha, Pragathi, Dharshan, Priyanka and Yazhini are living in an eight floored apartment and one of the floors in the apartment is vacant. The lowermost floor is numbered one, the floor one above is numbered two and so on till the topmost floor is numbered seven. They are using different cellular networks like BSNL, Idea, Jio, Airtel, Aircel, Tata docomo and Vodafone. All the information is not necessarily to be in the same order.

Mahadi is using Airtel and does not live in odd numbered floor. The person who is using Idea lives immediately below Mahadi. Only one person lives between the person who uses Idea and Priyanka. Priyanka does not live at any of the floors above the person who using Airtel. The person who is using BSNL lives at one of the floors above the vacant floor. Priyanka lives at one of the floors below the vacant floor. Sanjay lives immediately above Yazhini, who does not live in the even numbered floor. Yazhini does not live immediately above Mahadi. Pragathi is using Vodafone and does not live below Mahadi. The fifth floor is not vacant. Only two persons live between the person who is using Jio and Rakshitha. The one who uses Tata Docomo lives immediately below Dharshan. More than one person lives between the person who uses Aircel and the vacant floor. Dharshan not uses Idea.

1). Who among the following uses BSNL network?

a). Mahadi

b). Rakshitha

c). Pragathi

d). Dharshan

e). None of these

2). How many floors are there between Sanjay and the person who using Vodafone?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

3). How many persons are living between the person who uses Tata Docomo and Pragathi?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). None of these

4). Which among the following floor is a vacant floor?

a). Floor number 4

b). Floor number 7

c). Floor number 3

d). Floor number 6

e). None of these

5). Name the person who uses Idea network?

a). Mahadi

b). Rakshitha

c). Pragathi

d). Dharshan

e). None of these

 

Direction (6-10): In these questions relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by conclusions. You have to find out which of the conclusions follow or not from the given statements.

a). If Only Conclusion I follows

b). If Only Conclusion II follows

c). If Either Conclusion I or II follows

d). If Both Conclusions I and II follows

e). If Neither Conclusions I nor II follows

6).

Statement: M < B ≤ Y = C > O = S; E < P ≤ W > C = R ≥ T.

Conclusion:

i). W > M

ii). T ≥ B

7).

Statement: L < K = J > F ≥ N > S; O < I ≤ F ≥ E = X.

Conclusion:

i). K > X

ii). O < K

8).

Statement: P < L = N ≤ F > E = T;  A < Z ≥ X = N < W = Q.

Conclusion:

i). P < A

ii). Q < T

9).

Statement: M < K ≤ O = J > B = S; P < O = V ≥ Q.

Conclusion:

i). J = Q

ii). Q < J

10).

Statement: O < B = J ≥ D = E < A; M < W ≤ J = C > Z.

Conclusion:

i). O < C

ii). A > W

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Ten persons P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y are sitting in a circular table and all are facing towards the centre of the table. All of them are not necessary in the same order. P sits second to the left of W, who sits second to the left of V. R is an immediate neighbour of V. Only two persons sits between R and T. X sits second to the right of Y, who is an immediate neighbour of T. U sits immediate right of Q. More than one person sits between S and X.

11). Who among the following person sits fourth to the left of P?

a). Q

b). T

c). Y

d). X

e). None of these

12). Name the person who sits third to the right of V?

a). Q

b). T

c). Y

d). X

e). None of these

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from P in clockwise direction, then how many of them will remain unchanged excluding P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

14). Name the person who sits third to left of S?

a). Q

b). T

c). Y

d). X

e). None of these

15). How many persons sits between R and Q, when counted in anticlockwise direction of Q?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

Direction (16-17): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, C, D, E, F and G are the six members in a family with two generations. All the persons in the family are inter related to each other. A is the only brother of G, who is the uncle of F. D is the father of E, whose aunt is C. C has a Niece. F’s father does not has any sister. C has a Daughter.

16).How was C related to G?

a). Sister

b). Brother

c). Sister-in-law

d). Mother-in-law

e). Cannot be determined

17). How was D related to G?

a). Brother

b). Brother-in-law

c). Uncle

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (18-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

‘A @ B’ means ‘A stands 3 meter to the North of B’

‘A # B’ means ‘A stands 3 meter to the South of B’

‘A % B’ means ‘A stands 3 meter to the East of B’

‘A $ B’ means ‘A stands 3 meter to the West of B’

18). On which direction does K stands with respect to P, in the following expression ‘L#[email protected]@D%P’?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

19). On which direction does Y stands with respect to L, in the following expression ‘[email protected]%Y#D%[email protected]%L’?

a). North

b). East

c). West

d). South

e). None of these

20). On which direction does F stands with respect to M, in the following expression ‘M%N#B$H$F#G’?

a). North East

b). South West

c). South East

d). North West

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Mahadi is using Airtel and does not lives in the Odd numbered floor.

ii). The person who uses Idea lives immediately below Mahadi.

iii). Only one person lives between the person who uses Idea and Priyanka.

iv). Priyanka does not lives at any of the floors above the person using Airtel.

v). Priyanka lives at one of the floors below the vacant floor.

vi). Fifth floor is not vacant.

  Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
8 Mahadi Airtel
7 Idea
6 Vacant Vacant Mahadi Airtel Mahadi Airtel
5 Idea Idea
4 Priyanka Mahadi Airtel
3 Priyanka Idea
2 Priyanka
1 Priyanka

 

vii). Sanjay lives immediately above Yazhini, who does not live in the even numbered floor.

viii). Yazhini does not lives immediately above Mahadi.

ix). Pragathi is using Vodafone and does not live below Mahadi.

x). The one who uses Tata Docomo lives immediately below Dharshan.

xi). Only two persons sits between the person who uses Jio and Rakshitha.

Case (iii) –> does not follow condition (vii) since there must be a vacant floor between Priyanka and Idea.

Case (i) –> does not follows condition (ix)
xii). More than one person lives between the person using Aircel and the vacant floor.

xiii). Dharshan was not using Idea.

xiv). The person who was using BSNL lives at one of the floor above vacant floor.

Case(ii) –> does not follows condition(xiv)

  1. Answer: E
  2. Answer: B
  3. Answer: C
  4. Answer: D
  5. Answer: B

Direction (6-10):

6. Answer: A

i). M < B ≤ Y = C < W (True)

ii). B ≤ Y = C = R ≥ T (False)

7. Answer: D

i). K = J > F ≥ E = X (True)

ii). O < I ≤ F < J = K (True)

8. Answer: E

i). P < L = N = X ≤ Z > A (False)

ii). T = E < F ≥ N < W = Q (False)

9. Answer: C

Q ≤ V = O = J

10. Answer: A

i). O < B = J = C (True)

ii).W ≤ J ≥ D = E < A (False)

Direction (11-15):

i). P sits second to the left of W, who sits second to the left of V.

ii). R is an immediate neighbour of V

iii). Only two persons sits between R and T.

iv). X sits second to the right of Y, who is an immediate neighbour of T.

v). U sits immediate right of Q.

vi). More than one person sits between S and X.

11. Answer: B

12. Answer: D

13. Answer: B

14. Answer: A

15. Answer: D

Direction (16-18)

16. Answer: C

17. Answer: D

Direction (18-20):

18. Answer: A

19. Answer: B

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests