“20-20” Reasoning Questions | Crack Dena bank 2018 Day-95

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming Dena Bank and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. Dena Bank 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Dena Bank 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack Dena bank 2018 Day-95

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven persons P, Q, R, S, T, U and V are sitting in a linear table and all of them are facing north. They all took leave a day in a week but not more than one person took leave in the same day. The week days started from Monday to Sunday. All the information is not necessary to be in the same order.

The person who took leave on first day of the week sits at middle of the table. Only two persons sit between the person who took leave on Wednesday and Q. T is an immediate neighbour of Q. The person who took leave on Wednesday sits left of T. The person who took leave on Sunday sits second to the right of the person who look leave on Tuesday. The person who took leave on Tuesday sits right of the person who took leave on Wednesday. Q took leave one of the day before Friday. S is an immediate neighbour of the person who took leave on Wednesday. Only one person sits between the person who took leave on Friday and S. The person who took leave on Friday does not sit at extreme end of the table. Only one person sits between R and P, who is not an immediate neighbour of S. U does not sit at extreme end of the table. Neither P nor Q took leave on Thursday. The person who took leave on Saturday is not an immediate neighbour of R.

1). Who among the following person took leave on Thursday?

a). P

b). Q

c). S

d). T

e). None of these

2). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them remains unchanged in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

3).Which among the following statement is definitely true, according to the given arrangement?

a). R sits second to the right of the person who took leave on Friday.

b). The person who look leave on Sunday was immediate neighbour of Q.

c). Only two persons sits between S and V.

d). Q sits immediate right of the P.

e). None is true

4). Name the person who took leave on Saturday?

a). P

b). Q

c). S

d). T

e). None of these

5). Who among the following person sits second to the left of the person who took leave on Tuesday?

a). U

b). The person who took leave on Wednesday

c). The person who took leave on Sunday

d). R

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

6). Which of the following numbers will be second digit of the second block in step 2 from the above given input?

a). 2

b). 3

c). 1

d). 8

e). None of these

7). Which of the following number will be the final output for the given input?

a). 9

b). 27

c). 13

d). 18

e). None of these

8).What will be the sum of second digit of the third block and the first digit of the second block in step 1 from the given input?

a). 5

b). 2

c). 7

d).1

e). None of these

9). What will be the difference of two blocks in Step 3, for the given input?

a). 3

b). 15

c). 8

d). Cannot be determined

e). None of these

10). Which of the following numbers will be the resultant, when the value in first block in Step 3 is divided by the second digit of the first block in Step 2?

a). 10

b). 2

c). 3

d). 4

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons P, K, X, Z, M, U, T and R are from three different cities namely, Mumbai, Noida and Nagpur. All the eight persons are working in eight different companies viz., N, O, I, L, B, V, A and C. All the information is not necessary to be in the same order. Not more than three persons are from same city.

          The person who is working in Company B is not from Nagpur. R and the person who is working in company V are the only people from a city. U is from Noida. Both P and the person one who is working in company L are from the same city. K is from same city as U, who is working in either company A or in Company O. R is not from Nagpur. Neither P nor K is working in company V.  The person who working in company O is not from the same city as P. M is working in company N and is not from the same city as P. The person who is working in company N is from the same city as the person who is working in company O. Neither P nor X is working in company O. X and T are from same city and neither of them is working in company L.  The person working in company I is not from Noida.  P is not working in company B.

11). From which of the following city does only two persons are from?

a). Nagpur

b). Noida

c). Mumbai

d). Cannot be determined

e). None of these

12). Which of the following statement is definitely true according to the given information?

a). U – Company L – Noida

b). Z – Company I – Nagpur

c). T- Company B- Mumbai

d). P – Company C – Noida

e). None of these

13). The person K is working in which of the following companies?

a). Company N

b). Company L

c). Company O

d). Company B

e). None of these

14). The person P is from which among the following city?

a). Nagpur

b). Noida

c). Mumbai

d). Cannot be determined

e). None of these

15). Who among the following person is from company C?

a). M

b). Z

c). K

d). P

e). None of these

 

Direction (16-18): Below in each question are given two statements I and II. These statements may be independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements and mark the answer.

A). If statement I is the cause and statement II is its effect

B). If statement II is the cause and statement I is its effect

C). If both the statements I and II are independent causes

D). If both the statements I and II are effects of independent causes and

E). If both the statements I and II are effects of some common cause.

16).

Statement I: Indian based IT sector returns more profit to the Nation and has increased the employment among Indian graduates.

Statement II: Tata Consultancy Services was named as the fastest growing IT services brand in the world in an assessment done by leading brand valuation firm, Brand Finance.

17).

Statement I: The Assam government has started constructing of one lakh toilets today across the state under the Swachh Bharat Mission. The toilets will be completed in next 10 days.

Statement II: Central government has forced the state government to take necessary steps to create “Clean India” under the Swachh Bharat Mission.

18).

Statement I: The government has directed all the banks to accept only online applications for education loans in a bid to make the loan disbursement process transparent and efficient.

Statement II: The government is encouraging the banking sector to extend its support to the agriculture field by providing more crop loans, and also to increase its revenue through loans.

Direction (19-20): Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument.

Give answer:

A). If only argument I is strong

B). If only argument II is strong

C). If either argument I or argument II is strong

D). If neither argument I nor argument II is strong and

E). If both argument I and argument II are strong.

19).

Statement: New India Assurance launched its first Mediclaim policy named ‘New India Global Mediclaim Policy’.

Argument I: Yes, it was the first Mediclaim policy stated by the insurance company.

Argument II: No other Insurance companies have its own Mediclaim policy.

20).

Statement: The stock market regulator, Securities & Exchange Board of India (SEBI) has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed.

Argument I: SEBI has never allowed Cash settlements for stocks before 2018

Argument II: With Devi sea foods, the total number of companies receiving SEBI’s approval has reached 18 this year.

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who took leave on first day of the week sits at the centre of table.

ii). Only two persons sit between the person who took leave on Wednesday and Q.

iii). T is an immediate neighbour of Q.

iv). The person who took leave on Wednesday sits left of T.

v). The person who took leave on Sunday sits second to the right of the person who look leave on Tuesday.

vi). The person who took leave on Tuesday sits right of the person who took leave on Wednesday.

vii). Q took leave one of the day before Friday.

viii). S is an immediate neighbour of the person who took leave on Wednesday.

ix). Only one person sits between the person who took leave on Friday and S.

x). Only one person sits between R and P, who is not an immediate neighbour of S.

xi). U does not sit at extreme end of the table.

xii). Neither P nor Q took leave on Thursday.

xiii). The person who took leave on Saturday was not an immediate neighbour of R.

  1. Answer: C
  2. Answer: A
  3. Answer: D
  4. Answer: D
  5. Answer: A

Direction (6-10):

Step 1: The difference of first digit of first block and first digit of fourth block, likewise the second digit of first block and the second digit of fourth block. The same process is followed as per the indicated in the given input.

Step 2: The multiplication of both the values in the first block with the first number in the second block and the values in the third block is multiplied with the second digit in the second block.

Step 3: Addition of first digit and second digit of the both blocks.

Step 4: Multiplication of two numbers.

6. Answer: C

7. Answer: D

8. Answer: B

9. Answer: A

10. Answer: B

Direction (11-15):

 

Nagpur

X I
T O
M N
 

Noida

U A
K L
P C
 

Mumbai

R B
Z V

i). U is from Noida.

ii). K is from same city as U, who is working in either Company A or Company O.

iii). P and the person working in company L was from same city.

iv). R is not from Nagpur.

v). R and the person who is working in Company V are the only people from a city.

vi). Neither P nor K is working in Company V.

vii). M is working in company N and is not from the same city as P.

viii). The person working in company N is from same city as the person working in Company O.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
 

Nagpur

O L L
M N P P
 

Noida

U A U O U A
K L K K O
P M N M N
Mumbai R R R
V V V

ix). X and T are from same city neither of them is working in Company L.

x). Neither P nor X are working in Company O.

xi). The person working in Company I is not from Noida.

xiii). P is not working in Company B.

Case(ii), Case(iii) –> Does not follows condition(ix)

 

Nagpur

X I
T O
M N
 

Noida

U A
K L
P C
 

Mumbai

R B
Z V

11. Answer: c

12. Answer: d

13. Answer: b

14. Answer: b

15. Answer: d

Direction (16-18):

16. Answer:  D

Explanation: Indian based IT sector yielding more profits to the nation is irrelevant to the statement II. So, both the statements I and II are effects of independent causes.

17. Answer: B

Explanation: Central government forced the state government to take steps so Assam government has started constructing one lakh toilets under swachh bharat mission. So, statement II is the cause and statement I is its effect.

18. Answer: D

Explanation: statement I was related to providing education loans, Statement II was related to providing agricultural loans. So, both the statements I and II are effects of independent causes.

Direction (19-20):

19. Answer: A

Explanation:  According to the statement it is clear that India Global Mediclaim Policy was the first Mediclaim policy of New India Assurance, but argument II is irrelevant to the statement. So, only argument I is strong.

20. Answer: D

Explanation: According to statement both the arguments I and II are weak to given statement. So, neither argument I nor argument II is strong.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests