“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-96

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-96

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven persons A, B, C, D, E, F and G has done seven different graduations namely, BBA, B.Sc, B.Tech, BE, B.Com, BA and BCA. They all attended an interview in seven different days of a week. The week days started from Monday to Sunday. All the given information is not necessary to be in the same order.

          D attends the interview on Wednesday. The one, who is a B.Tech graduate, attends the interview on one of the days after C. G was neither a B.Sc graduate nor a BA graduate. A is a BE graduate. Only two person attends the interview between a BE graduate and E, who is not a B.Sc graduate. Only one person has interview between D and the person who is a B.Sc graduate. More than three people have interviews between the person who is a B.Sc graduate and C. B is a graduate in either B.Com or BBA. Only one person attends the interview between BA and BCA graduate. BA graduate attends interview at one of the days before Thursday. G attended the interview immediately before BBA graduate.

1). Who among the following attends the interview on Sunday?

a). A

b). G

c). E

d). C

e). None of these

2). Which among the following graduations is done by the person, who attends the interview on Saturday?

a). BA

b). B.sc

c). BCA

d). B.Tech

e). None of these

3). How many persons attend the interview between B.Com graduate and G?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

4). Who among the following is a B.Sc graduate?

a). F

b). G

c). E

d). C

e). None of these

5). If all the persons are attending interview in Alphabetical order from first day of the week, then the interview of how many persons remains unchanged?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Letters in the word are to be coded as follows

Letters P A S C E Q G I U X W Y M R K L D
Codes 1 3 Β 6 £ 9 @ 8 % 7 $ 2 & 5 ©

Conditions:

i). If the first letter is a vowel and last letter is a consonant then the code of first letter and third letter should be interchanged. And also the code for last letter and fourth letter of the word should be interchanged.

ii). If a word has two same letter, then the codes of the first and the last letter should be interchanged.

iii). If the first letter is a consonant and the third letter is a vowel. Then the First letter should be interchanged with the fourth letter and the third letter should be interchanged with the last letter of the word.

6). What is the code for the word “AQUPW”?

a). @£∑%1

b). ∑£@1%

c). £∑%[email protected]

d). [email protected]%£∑

e). None of these

7). What is the code for the word “MPSQE”?

a). $316£

b). £$136

c). $13£6

d). 1£36$

e). $16£3

8). What is the code for the word “GIGRD”?

a). ©929∞

b). ©∞929

c). 9©9∞2

d). ©9∞29

e). None of these

9). What is the code for the word “KLURP”?

a)[email protected]&

b). 21&[email protected]

c). @251&

d). 251&@

e). None of these

10). What is the code for the word “MRICP”?

a). ∞12B$

b). B2∞1$

c). B21$∞

d). B∞12$

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons I, J, K, L, M, N, O and P are the sitting in a square table; such that the person sitting at the corner of the table faces towards the centre and the person sitting at the middle of the table faces Outside the table.

K sits third to the left of N. Only one person sits between I and M. I sits at the immediate right of K.  J sits at the immediate right of O. O is neither an immediate neighbour of N nor I  .  P sits second to the right of L. L is not an immediate neighbour of I. P does not sits at the corner of the table.

11). Name the person who sits second to the left of O?

a). P

b). K

c). L

d). N

e). None of these

12). If all the persons are made to sit in the alphabetical order in Clockwise direction from I, then the position of how many people remains unchanged?

a).  One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who among the following sits opposite to M?

a). K

b). J

c). I

d). O

e). None of these

14). Name the person who sits second to the left of J?

a). N

b). O

c). I

d). K

e). None of these

15). Name the person who sits third to the left of L?

a). P

b). K

c). O

d). I

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A @ B means B is Mother of A

A # B means B is Father of A

A $ B means B is Sister of A

A % B means B is Brother of A

A * B means B is Son of A

A ! B means B is Daughter of A

16). How was G related to H?

Statement: U @ G ! W # R $ H % C

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Brother-in-law

d). Niece

e). None of these

17). How was R related to P?

Statement: M % R # L % A ! K $ P

a). Sister

b). Brother

c). Cousin

d). Niece

e). None of these

18). How was I related to Q?

Statement: I $ O @ C % M # Q

a). Grand Son

b). Grand Daughter

c). Son

d). Daughter

e). Either Option (a) or (b)

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

 A person started his journey by walking towards south for 1 metre from point A. Then he turned left and walked for 2 metres to reach the point B. From Point B he turned right and walked for 2 meters; now he took a right turn to reach Point C for which he walked 4 metres. From Point C he turned left and walked for 2 metres, then he turned left and walked for 6 metres to reach point D. Point D is located 3 metres south to the person’s final destination Point E.

19). On which direction does Point E located with respect to Point A?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

20). On which direction does Point C located with respect to Point E?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Monday F B.Sc
Tuesday B B.Com
Wednesday D B.A
Thursday A BE
Friday G BCA
Saturday C BBA
Sunday E B.Tech

 

i). D attends the interview on Wednesday.

ii). The one who is a B.Tech graduate, attends the interview at one of the day after C.

iii). Only one person has interview between D and the person who is a B.Sc graduate.

iv). More than three people have interview between the person who was graduated in B.Sc and C.

Case(ii) –> does not follows condition(iv)

v). B is a graduate in either B.Com or BBA.

vi). Only one person attends the interview between B.A and BCA graduate.

vii). BA graduate attends the interview at one of the days before Thursday.

Case(i)a Case(i)b
Monday B.Sc B.Sc
Tuesday BA
Wednesday D D BA
Thursday BCA
Friday BCA
Saturday C C
Sunday B.Tech B.Tech

viii). G attends the interview immediately before BBA graduate.

ix). G is neither B.Sc nor BA graduate.

x). A was a BE graduate.

xi). Only two persons attends the interview between a BE graduate and E, who is not a B.Sc graduate.

xii). B is a graduate in either B.Com or BBA.

Case(i)b
Monday F B.Sc
Tuesday B B.Com
Wednesday D BA
Thursday A BE
Friday G BCA
Saturday C BBA
Sunday E B.Tech
  1. Answer: C
  2. Answer: E
  3. Answer: B
  4. Answer: A
  5. Answer: A

Direction (6-10):

6. Answer: A

As per Condition (i) we get @£∑%1.

7. Answer: C

Since it does not satisfy any conditions, so we can code it as $13£6.

8. Answer: B

As per Condition (ii) we get ©∞929.

9. Answer: D

As per Condition (iii) we get 251&@.

10. Answer: C

As per Condition (iii) we get B21$∞.

Direction (11-15):

i). K sits third to the left of N.

ii). Only one person sits between I and M.

iii). I sits at the immediate right of K.

iv). J sits at the immediate right of O.

v). O is not an immediate neighbour of N.

vi). P sits second to the right of L.

vii). L is not an immediate neighbour of I.

viii). P does not sits at the corner of the table.

11. Answer: d

12. Answer: b

13. Answer: d

14. Answer: d

15. Answer: d

Direction (16-20)

16. Answer: B

17. Answer: C

18. Answer: E

Direction (19-20):

19. Answer: D

20. Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests