“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-98

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-98

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are working in three different departments namely Maintenance, Administration and Production. They all like different colours viz., Blue, Green, Red, Grey, Yellow, Violet, Pink and Brown. All the given information is not necessary to be in the same order. Not more than three persons are from same department.

          The person who likes Green colour and F are working in the same department. The person who likes Violet is working in Production department. A was working in Maintenance department. The person who likes Red colour is working with only one person. The person who likes Yellow colour is not working with the person who likes Blue colour. G likes Brown colour and works in Administration department. The person who likes Blue colour is not from the Administration department. A does not likes Green colour. The person who likes Yellow colour is working with the person who likes Pink. The person who likes Pink is not working with A. The person who likes Blue colour is working with B.  E and C are not working in the same department. C neither likes Green nor Pink. D neither likes Pink nor Violet.  Neither E nor C is working with the person who likes Red colour.  F does not like Violet colour. C is not working with the person F. E does not likes Violet colour. B does not working in the Production department. More than two persons working in Production department. Neither C nor E likes Red colour.

1). In which among the following department, only two persons are working?

a). Maintenance

b). Administration

c). Production

d). Cannot be determined

e). None of these

2). Who among the following likes Violet colour?

a). G

b). H

c). C

d). B

e). None of these

3). Name the person who likes Blue colour?

a). G

b). A

c). C

d). D

e). None of these

4). Which among the following colour is liked by the person F?

a). Violet

b). Blue

c). Red

d). Grey

e). None of these

5). The person who likes Yellow colour is working in which of the following Departments?

a). Maintenance

b). Administration

c). Production

d). Either B or C.

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

L K @ G 5 $ R 6 M C % E 3 Q O ! S P 6 ^ C Z 4 K 8 L J 9 V & Q 4 ! 8 E O $ S T 2 Y

6). How many symbols are there in the given series in such a way that, which are immediately preceded and also followed by a consonant? 

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

7).How many such vowels are there in the given series, each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

8). Which of the following element will be the seventh to the right of eighteenth element from the right end?

a). $

b). Q

c). K

d). O

e). None of these

9). Which of the following element will be tenth to the right of thirteenth element from the right end?

a). 2

b). 6

c). 9

d). T

e). None of these

10). If all the symbols are removed from the given series, which among the following element will be tenth from the left end?

a). 2

b). 3

c). 9

d). T

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Twelve people are sitting in a two rows facing each other. In row-1 A, B, C, D, E and F are sitting and facing south. While in row-2 P, Q, R, S, T and U are sitting and facing north. They all are not necessary to be in the same order.

Only two people sits between A and B, who sits at extreme end of the row. F sits at the immediate left of A. Only two people sits between Q and P and neither of them sits at extreme end of the row. Q faces the person C. S sits second to the left of the person facing A. D does not faces S. T sits at the immediate right of U. P does not sits at the immediate neighbour of the person who faces E.

11). Who sits second to the right of the person facing F?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

12). Which of the following is definitely true according to the given arrangement?

a). S faces B

b). T sits immediate right of the person who faces D.

c). Only two persons sits between C and the person who facing R

d). E sits opposite to the person who sits immediate right of P.

e). None is true

13). Who among the following persons faces A?

a). P

b). U

c). R

d). S

e). None of these

14). Name the person who sits second to the right of D?

a). A

b). C

c). F

d). E

e). None of these

15). If R is related to A and P is related to C in a certain way. Then who among the following person is related to E?

a). S

b). T

c). U

d). Q

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A @ B means B stands 3 metres north of A

A $ B means B stands 3 metres south of A

A # B means B stands 3 metres east of A

A % B means B stands 3 metres west of A

Statement: P @ O # G $ W $ N # C @ K # E;

D @ Q # P $ X $ Z

16). On which direction does D stands with respect to N?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). Cannot be determined

17). What is the distance between Q and W?

a). 3m

b). 6m

c). 5m

d). Cannot be determined

e). None of these

18). On which direction does Z located with respect to E?

a). North west

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are in a family. There are three generations and one couple in the family. P is the mother of T, who is nephew of W. R is son of U, whose daughter-in-law is P. Q is grandmother of T. V is granddaughter of U. R is uncle of V. P has only one child. S is an uncle of T. R’s mother U has only two sons. S is the brother-in-law of R.

19). How was S related to W?

a). Brother

b). Brother-in-law

c). Son

d). Son-in-law

e). Cannot be determined

20). How was P related to U?

a). Grand Son

b).Grand Daughter

c). Daughter-in-law

d). Daughter

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who likes Violet is working in Production department.

ii). A is working in Maintenance department.

iii). G likes Brown colour and works in Administration department.

iv). A does not likes Green colour.

v). F does not likes Violet colour.

vi). The person who likes Green colour and F are working in the same department.

 Case(i)Case(ii)Case(iii)
 

Maintenance

AAA
F
Green
 

Administration

GBrownGBrownGBrown
F
Green
 

Production

VioletVioletViolet
F
Green

 

vii). The person who likes Yellow is not working with the person who likes Blue colour.

viii). The person who likes Yellow colour is working with the person who likes Pink.

ix). The person who likes Pink is not working with A.

x). The person who likes Blue colour is working with the person B.

xi). The person who likes Blue colour was not from Administration department.

 

 Case(i)aCase(ii)Case(iii)Case(i)b
 

Maintenance

A(Blue)ABlueABlueA(Blue)
F(Blue)BRedBRedF(Blue)
BGreenBGreen
 

Administration

GBrownGBrownGBrownGBrown
PinkFGreyPinkRed
YellowGreenYellow
 

Production

VioletVioletVioletViolet
RedPinkFGreyPink
YellowGreenYellow

xi). E and C are not working in the same department.

xii). Neither E nor C is working with the person who likes Red colour.

Case(i)a, Case(i)b –> does not follows condition (xi)

xiii). C neither likes Green nor Pink.

xiv). D neither likes Pink nor Violet.

xv). E does not likes Violet colour.

xvi). B does not work in the Production department. More than two persons working in Production department. Neither C nor E likes Red colour.

Case(iii) –>  does not follows condition (xv)

1. Answer: A

2. Answer: C

3. Answer: B

4. Answer: D

5. Answer: C

Direction (6-10)

6. Answer: B

L K @ G 5 $ R 6 M C % E 3 Q O ! S P 6 ^ C Z 4 K 8 L J 9 V & Q 4 ! 8 E O $ S T 2 Y

7. Answer: A

L K @ G 5 $ R 6 M C % E 3 Q O ! S P 6 ^ C Z 4 K 8 L J 9 V & Q 4 ! 8 E O $ S T 2 Y

8. Answer: B

L K @ G 5 $ R 6 M C % E 3 Q O ! S P 6 ^ C Z 4 K 8 L J 9 V & Q 4 ! 8 E O $ S T 2 Y

9. Answer: D

L K @ G 5 $ R 6 M C % E 3 Q O ! S P 6 ^ C Z 4 K 8 L J 9 V & Q 4 ! 8 E O $ S T 2 Y

10. Answer: B

L K G 5 R 6 M C E 3 Q O S P 6 C Z 4 K 8 L J 9 V Q 4 8 E O S T 2 Y

 

Direction (11-15):

i). Only two people sits between A and B, who sits at extreme end of the row.

ii). F sits at the immediate left of A.

iii). Only two persons sits between Q and P and neither of them sits at extreme ends of the row.

iv). Q faces the person C.

v). S sits second to the left of the person facing A.

vi). D does not faces S.

vii). T sits at the immediate right of U.

viii). P does not sits with the immediate neighbour of the person who faces E.

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: B

14. Answer: A

15. Answer: B

 

Direction (16-18):

16. Answer: D

17. Answer: B

18. Answer: B

Direction (19-20):

19. Answer: E

20. Answer: c

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
General Awareness “20-20”1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM