“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-99

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-99

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven children are living in a seven floors of an apartment. The lowermost floor is numbered 1, the floor above one is numbered 2 and so on till the topmost floor is numbered 7. They all like to watch different cartoons in TV namely- Bobby, Tweety, Dora, Gogy, Popeye, Shinchan and Hanana. Also all of them likes different colour namely- Green, Blue, Yellow, Red, Grey, White and Brown. All the given information is not necessary to be in the same order.

          The child who likes Brown colour lives in an even numbered floor. The child who likes to watch Gogy likes White colour. The child who likes to watch Hanana lives in floor numbered 7. Only two children were live between the one who likes to watch Tweety and the child who likes Brown colour. The child who likes to watch Shinchan lives in one of the floors below the child who likes Popeye. Only one child lives between the one who like to watch Dora and the one who likes Popeye. The child who likes Popeye lives in an even numbered floor. The child who likes to watch Dora does not like Brown colour. The child who likes to watch Dora does not live in floor numbered 2. The child who likes to watch Bobby does not like Brown colour and lives at one of the floors above the child who likes Dora. The children who like to watch Bobby and Tweety does not likes Yellow colour. More than three children live between the children who likes Green and Yellow colour. The child who like Blue colour lives at one of the floors below but not immediately below the child who likes Yellow colour. More than one child lives between the child who likes to watch Gogy and the child who likes Red colour. The child who likes to watch Dora does not likes Grey colour. The child who likes to watch Dora lives at one of the floors above the child who likes to watch Popeye.

1). The child who lives in floor numbered 7, likes which among the following colour?

a). Red

b). Green

c). Brown

d). Yellow

e). None of these

2). The child who likes Shinchan lives in which among the following floors?

a). Floor number 6

b). Floor number 5

c). Floor number 1

d). Floor number 4

e). None of these

3). The child who likes Grey colour lives in which among the following floor?

a). Floor number 6

b). Floor number 5

c). Floor number 1

d). Floor number 4

e). None of these

4). How many children lives between the child who likes Red colour and the one who likes Shinchan?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None of these

5). The child who likes Dora, likes which among the following colour?

a). Red

b). Green

c). Blue

d). Yellow

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

TPI  INB  ZPI  ETA  ITN  SAE

6). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from left to right, then how many word(s) is/are remain unchanged?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

7). If all the letters are arranged in alphabetical order from left to right within the word and then all the words are arranged in alphabetical order from right to left.  Then which among the following word will be second from the right end?

a). ZPI

b). ETA

c). TPI

d). SAE

e). None of these

8). If all the letter are arranged in alphabetical order from right to left within the word and then the words are arranged in alphabetical order from left to right, then how many meaning full word can be framed from the letters in the word which is third from the right end?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

9). If all the letters are arranged in alphabetical order within the word from right to left, then how many meaningful words are framed in the new arrangement?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

10). If the first letter and the last letter of the words are interchanged, then how many meaningful words can be formed?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons I, J, M, Q, P, R, T and W are sitting in a circular table. Some are facing towards the centre of the table and rest of them faces outside the table. They are all not necessary to be in the same order. Not more than two persons sitting together face same direction.

P sits second to the right of I. M and T faces each other. J sits second to the right of T. J is an immediate neighbour of W and Q. W and I are facing each other. Not more than one person sits between M and I.

11). Who sits second to the left of the one who faces M?

a). P

b). Q

c). R

d). J

e). None of these

12). If all the persons are made to sit in alphabetical order from I in Anticlockwise direction, then the position of how many people remains unchanged, excluding I?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who sits opposite to R?

a). P

b). Q

c). I

d). J

e). None of these

14). How many persons sits between W and M, when counted in anticlockwise direction of W?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

15). Who sits third to the left of J?

a). P

b). Q

c). R

d). I

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

D stands at 1 metre to the south of B, who stands at 2 metres to the west of H. A stands 4 metres to the south of K. L stands 1 metre to the north of G, who stands 2 metres to the east of C. H stands 3 metres to the north of C. L stands 2 metres to the west of K.

16). On which direction does D located with respect to L?

a). North

b). West

c). North West

d). South West

e). None of these

17). What is the shortest distance between D and C?

a). √7 m

b). 2√5 m

c). √10 m

d). 2√2 m

e). Cannot be determined

18). On which direction does B located with respect to L?

a).  North East

b). South East

c). North West

d). South West

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are in a class. They all have different numbers of chocolates. Only two persons have more chocolates than V. R has more chocolates than T but not more than V.  Q has more chocolates than R and less chocolate than V. P has more chocolates only than U. W has less chocolate than S.

19). Who among the following person has highest number of chocolates?

a). P

b). S

c). Q

d). R

e). None of these

20). If Q has 10 chocolates and T has 5 chocolates, what is the possible number of chocolates does R has?

a). 11

b). 4

c). 12

d). 7

e). 3

Answers:

Direction (1-5):

i). The Child who likes Brown colour lives in an even numbered floor.

ii). The Child who likes to watch Hanana lives in floor number 7.

iii). Only two children lives between the one who likes to watch Tweety and the child who likes Brown colour.

iv). The child who likes to watch Shinchan lives in one of the floors below the child who likes Popeye.

v). Only one child lives between the one who like to watch Dora and the one who likes to watch Popeye. Popeye lives in an even numbered floor.

vi). The child who like to watch Dora, who does not like Brown colour. Dora does not live in floor numbered 2.

vii). The Child who like to watch Dora lives at one of the floors above the child who like to watch Popeye.

viii). The child who likes to watch Bobby does not like Brown colour and lives at one of the floors above the child who likes Dora.

ix). The children who likes to watch Bobby and Tweety does not likes Yellow colour.

x). The person who likes to watch Gogy likes white colour.

xi). More than three children lives between the Children who likes Green and Yellow colour.

Case(i) –> Does not follows Condition (x)

Case(iii)b, Case(ii) –> Does not follows condition (viii)

xii). More than three children lives between the Children who likes Green and Yellow colour.

xiii). The children who likes Blue colour lives at one of the floors below, but not immediately below the child who likes Yellow colour.

xiv). The children who like to watch Bobby and Tweety does not likes Yellow colour.

xv). The child who likes to watch Dora does not likes Grey colour.

xvi). The Child who likes to watch Dora lives at one of the floor above the child who likes to watch Popeye.

xvii). More than one child lives between the child who like to watch Gogy and the child who likes Red colour

1. Answer: D

2. Answer: C

3. Answer: B

4. Answer: D

5. Answer: C

 

Direction (6-10):

6. Answer: E

TPI  INB  ZPI  ETA  ITN  SAE

IPT  BIN  IPZ  AET  INT  AES

7. Answer: B

TPI  INB  ZPI  ETA  ITN  SAE

IPT  BIN  IPZ  AET  INT  AES

IPZ  IPT  INT  BIN  AET  AES

8. Answer: A

TPI  INB  ZPI  ETA  ITN  SAE

TPI   NIB  ZPI  TEA  TNI  SEA

NIB  SEA  TEA  TNI  TPI  ZPI

TNI –> TIN

9. Answer: C

TPI   INB  ZPI  ETA  ITN  SAE

TPI   NIB  ZPI  TEA  TNI  SEA

Nib, Tea, Sea.

10. Answer: A

TPI   INB  ZPI  ETA  ITN  SAE

IPT   BNI  IPZ  ATE  NTI  EAS

 

Direction (11-15):

i). J sits second to the right of T.

ii). J is an immediate neighbour of W and Q.

iii). M and T faces each other.

iv). W faces the person I.

v). Not more than one person sits between M and I.

vi). P sits second to the right of I.

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: D

14. Answer: B

15. Answer: D

 

Direction (16-18):

16. Answer: C

17. Answer: D

18. Answer: C

 

Direction (19-20)

19. Answer: B

S > W> V > Q > R > T > P > U

20. Answer: D

S > W> V > Q > R > T > P > U

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests