SSC CGL 2018 Practice Test Papers | Quantitative Aptitude (Day-13)

Dear Aspirants, Here we have given the Important SSC CGL Exam 2018 Practice Test Papers. Candidates those who are preparing for SSC CGL 2018 can practice these questions to get more confidence to Crack SSC CGL 2018 Examination.

SSC CGL 2018 | Quantitative Aptitude (Day-13)

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

1). 19/5032 x 34/665 ÷ 7/296=?

  1. 1/249
  2. 2/245
  3. 1/74
  4. 3/245

2). 2/7 of 5/8 of 7/9 of 6048 =?

  1. 840
  2. 730
  3. 720
  4. 380

3). 25% of a number is added to 60 is equal to the same number. Then 250% of the number is____

  1. 200
  2. 160
  3. 420
  4. 390

4). The marked price of a fridge is 25 % more than its cost price. A discount of 20 % is given on the marked price. Find the gain or loss in the transaction.

  1. 5% gain
  2. 5% loss
  3. neither loss nor gain
  4. 15% profit

5). A certain amount is lent at SI, rate of interest and number of years is equal. The simple interest on the sum after the period of years is 1/9 of the sum. Find the number of years.

  1. 3 1/3%
  2. 5%
  3. 10%
  4. 7 %

6). In CI, A sum of money doubles in 5 years. In how many years will it become 8 times the sum?

  1. 25 years
  2. 15 years
  3. 20 years
  4. 30 years

7). Anjali sold a mobile for Rs.96 at a profit equal to its cost price. The cost price is

  1. Rs.30
  2. Rs. 65
  3. Rs. 85
  4. Rs. 60

8). If x/y= 4/3 then the value of 3x + 2y: 9x+ 3y will be—

  1. 6:15
  2. 20:27
  3. 15:12
  4. 30:13

9). The average of 6, 12, 18, … 120 is

  1. 61
  2. 62
  3. 63
  4. 64

10). In a group of 9 members, there were 6 males and 3 females. A committee is to be formed with 3 females and 2 males. In how many ways the committee can be formed?

a.12

b.15

c.20

d.17

11). Amrish is 6 years younger than Ranith. After 11 years the age ratio of Amrish to Ranith is 4:5. Find the age of Amrish after 25 years.

  1. 28
  2. 38
  3. 40
  4. 33

Answers:

1). Answer: b

19/5032 x 34/665 ÷ 7/296=2/245

2). Answer: a

2/7 of 5/8 of 7/9 of 6048= 840

3). Answer: a

Let the number be x.

25/100 x+60=x

X + x/4=60

3x/4=60

X=80

250% of x=250/100×80=200

4). Answer: c

Let CP of fridge is Rs. 100

MP= 125

Discount 20% on MP= 125-25=100

SP=100

Neither loss nor gain.

5). Answer:  a

SI=pnr/100

n=r

SI=p/9

Pr2/100=p/9

r=10/3=3  1/3%

6). Answer: b

n2=n1^(t2/t1)

n- no. of times

t- no. of years

8=2^(t2/5)

2^3= 2^(t2/5)

3=t2/5

t2=5×3=15

7). Answer: d

To solve this question, we can take help from the given options. Thus, 60 + 60% of 60 = 60 + 36 = 96  Cost price = Rs.60

8). Answer: a

(3x + 2y)/ (9x+ 3y)= (3(x/y)+2)/ (9(x/y)+3)

= (3(4/3) + 2)/ (9(4/3)+3)

=6/15

9). Answer: c.

Sum of 6, 12, 18, ….. , 120 = 6 (1 + 2 + 3 + ….. + 20)

Sum= 6*20(20+1)/2

Average =6*20(20+1)/ (2*20) = 63

10). Answer: b

No. of ways= 6C2×3C3=15

11). Answer: b

Let the age of Amrish and Ranith be x and y respectively.

Y – X = 6

(x+11)/(y+11) = 4/5

x=13, y=19

Age of Amrish after 25 years= 13+25 =38 years

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests