Data Interpretation Questions Asked in SBI Clerk Mains 2018

Dear Aspirants, Here we have given the set of Data Interpretation Questions Asked in SBI Clerk Mains 2018. Candidates those who are preparing for the upcoming mains examination can make use of it.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

Company Total number of employees Months Percentage of employees working in odd number of days
A 1200 April 30
B 750 August 60
C 1000 September 40

Note: You should assume that all the employees who are assigned to work in odd number of days will work on odd days and even number of days will work on even days.

Each employee will work 8 hours per day (Both odd days and even days).

Total man – hour = Number of employees × Number of days × Number of hours

1) Total man – hours of even number of days in company A is what percentage of total – man hours of odd number of days in company C?

  1. 120
  2. 210
  3. 150
  4. 160
  5. 200

Answer: B

Required percentage = [(1200*70/100*8*15)/(1000*40/100*8*15)]*100

= 210%

2) What is the ratio of total man – hours of even number of days in company B to the total man – hours of odd number of days in company A?

  1. 4: 3
  2. 2: 3
  3. 5: 6
  4. 6: 7
  5. 1: 3

Answer: C

Required ratio = (750*40/100*8*15): (1200*30/100*8*15)

= 100: 120 = 5: 6

3) What is the difference between the number of employees working in odd number of days in company B and even number of days in company C?

  1. 120
  2. 200
  3. 160
  4. 150
  5. 180

Answer: D

Required difference = (750*60/100) – (1000*60/100)

= 60/100 * 250 = 150

4) Total man – hours of odd number of days in company B is what percentage of the total man – hours of odd number of days in company C?

  1. 120
  2. 150
  3. 100
  4. 180
  5. 100

Answer: A

Required percentage = [(750*60/100*8*16)/(1000*40/100*8*15)]*100

= 120%

5) What is the difference between the total man – hours of odd number of days and even number of days in company B?

  1. 11000
  2. 11500
  3. 11600
  4. 21600
  5. 12000

Answer: D

Required difference = 750 * (16*8*60/100-15*8*40/100)

= 750*1/100*8*(60*16-40*15)

= 750*1/100*8 * 360= 21600

Directions (6-10): Read the passage carefully and answer the given questions.

Three houses A, B, and C consume some units by using fan, light and other appliances.

House A: Fan consumes 120 units which are 20% more than the other appliances. The total unit consumed by fan, light and other appliances is 300 units.

House B: Number of units consumed by fan is half the number of units consumed by light in house A. Number of units consumed by light is half the number of units consumed by fan in house A. Total number of units consumed by fan, light and other appliances is 250 units.

House C: Fan consumes 60 units. The average number of units consumed by fan, light and other appliances is 100 units. The ratio of the number of units consumed by light to other appliances is 1: 2.

6) What is the difference between the total units consumed by the fan in all the three houses together and the total units consumed by light in all the three houses together?

  1. 10
  2. 0
  3. 20
  4. 15
  5. 5

Directions (6-10):

House Fan Light Other appliances
A 120 300- (120+100)

= 80

120/120*100 = 100
B 80/2= 40 120/2=60 250 –(40+60)

=150

C 60 (300-60)*1/3 = 80 (300-60)*2/3 = 160

 Answer: B

Required difference = (120+40+60) – (80+60+80)

= 220 – 220 = 0

7) Number of units consumed by the fan in house B is what percentage of the number of units consumed by other appliances in house C?

  1. 15
  2. 20
  3. 25
  4. 10
  5. 30

Answer: C

Required percentage = 40/160*100 = 25%

8) What is the ratio between the number of units consumed by other appliances in house B and house C?

  1. 15: 16
  2. 13: 15
  3. 10: 13
  4. 9: 10
  5. 11: 13

Answer: A

Required ratio = 150: 160= 15:16

9) Find the difference between the average units consumed by fan in all the three houses together and the average units consumed by other appliances in all the three houses together

  1. 410/3%
  2. 220/3%
  3. 130/3%
  4. 170/3%
  5. 190/3

Answer: E

Required difference = [(100+150+160)/3- (120+40+60)/3]

= 410/3 – 220/3 = 190/3

10) Number of units consumed by light in house A is what percentage more/less than the number of units consumed by the fan in house B?

  1. 120%
  2. 100%
  3. 150%
  4. 200%
  5. 80%

Answer: B

Required percentage = (80-40)/40*100 = 100%

/ 5. Reviews