“20-20” English Question | Crack SBI PO 2018 Day-158

Dear Friends, Here we have started New Series of Practice Materials especially for SBI PO 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” English Questions.

“20-20” English Questions | Crack SBI PO 2018 (Day-158)

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

 

Directions (1-10): Read the passage carefully and answer the following questions.

Expansion of employment opportunities has been an important objective of development planning in India. There has been a significant growth in employment over the years. However, a relatively higher growth of population or labour force has led to an increase in the volume of unemployment from one plan period to another. The Thirteenth Five Year Plan aims at bringing employment into a sharper focus in a medium-term perspective with the goal of reducing unemployment to negligible level within the next ten years. Such an approach is now considered necessary also because it is realized that larger and efficient use of available human resources is the most effective way of poverty alleviation, reduction in inequalities and sustenance of a reasonably high pace of economic growth.

While approaching employment as an objective of the Plan, employment generation and economic growth are to be treated as mutually complementary rather than conflicting processes. Employment has to be generated in the process of economic growth and it should contribute to the acceleration of, economic growth. Employment, to be gainful and sustainable, has, therefore, to be productive in character, it should be able to yield a reasonable level of income to the worker and also generate surplus for further growth.

 Improvement in the productivity of work-force assumes particular significance in our economy where low productivity and low incomes of a large mass of employed persons constitute a problem of much higher dimensions than unemployment, measured conventionally in terms of involuntary idleness. Incidence of invisible unemployment or underemployment is a situation of work with very low levels of productivity and income.  This phenomenon is likely to be more marked in a situation of rapidly changing technologies and work organisation. It would also, therefore, be necessary to intervene on the supply side of the labour market with a view to improving the employability of workers in general, and promoting such institutional structures and arrangements for training and skill up gradation which could speedily respond to rapidly changing requirements of productive activities, in particular.

There will always be some level of unemployment, even in a healthy economy. This lowest level of unemployment is natural unemployment. Cyclical unemployment is caused by the contraction phase of the business cycle. That’s when demand for goods and services fall dramatically, forcing businesses to lay off large numbers of workers to cut costs. Cyclical unemployment tends to create more unemployment. This is because the laid-off workers have less money to buy the things they need, further lowering demand. Frictional unemployment is when workers leave their old jobs but haven’t yet found new ones. Frictional unemployment is short-term and a natural part of the job search process. In fact, frictional unemployment is good for the economy, as it allows workers to move to jobs where they can be more productive. Structural unemployment is when shifts occur in the economy that creates a mismatch between the skills workers have and the skills needed by employers. A long recession often creates structural unemployment. If workers stay unemployed for too long, their skills have likely become outdated. Seasonal unemployment results from regular changes in the season. Classical unemployment is also known as “real wage unemployment” or “induced unemployment.” It’s when wages are higher than the laws of supply and demand would normally dictate.

Unemployment is a reason for alarming concern in India today. The root of the problem can be traced to a host of reasons that contributes collectively towards this problem.

India’s GDP projections for year 2018 is 7.5% but that growth does not currently translates into creating more employment opportunities for the labour force of the country. On the other hand, literacy rates have raised in the last few decades, there still remains a fundamental flaw in the education system in India. The curriculum is mostly theory-oriented and fails to provide vocational training required to match up with current economic environment. Rapid growth of population is the major reason for increasing unemployment in the country. The five-year plans implemented by the government have not contributed proportionately towards generation of employment. The assumption was that growth in economy will automatically generate enough employment. But in reality the scenario doesn’t quite match up to the assumption.

Unemployment casts some short term ripples throughout the economy by reducing an individual’s contribution in terms of services and taxes. The unemployed also does not possess the power of purchase, thus in effect contributing to bringing down demand of goods in the market and creating more unemployment. This vicious cycle creates a cascading effect throughout the economy and trickles down to different social strata.

1.According to the passage, which of the following types of unemployment has been indicated as good sign?

  1.   natural unemployment
  2.   classical unemployment
  3.   cyclical unemployment
  4.   structural unemployment
  5.   frictional unemployment

2.According to the passage, which of the followings will not be counted as the cause of unemployment in India?

  1.   faulty education system
  2.   population growth
  3.   economic growth with inadequate employment opportunities
  4.   slow industrialization
  5.   faulty employment planning
  1. According to the passage, what is the most effective way of reducing poverty?
  1.   equal distribution of income and wealth
  2.   effective government policies
  3.   proper distribution of factor of production
  4.   efficient use of human resources
  5.   effective education system
  1. According to the passage, which of the followings is more complex situation?
  1.   unemployment
  2.   cyclic unemployment
  3.   underemployment
  4.   seasonal unemployment
  5.   long term unemployment
  1. Which of the following statements is true in the context of the passage?
  1.   India’s GDP projections for year 2018 is 5.7%
  2.   The five-year plans implemented by the government have not contributed proportionately towards generation of employment.
  3.   Cyclic unemployment is also known as real wages unemployment.
  4.   None of the above
  5.   All are true
  1. Find the incorrect statement on the basis of the given passage.
  1.   Employment should generate the surplus for future growth.
  2.   Structural unemployment is caused when there is mismatch between the skills workers have and the skills needed by employers.
  3.   Unemployment casts the long term ripple throughout the economy.
  4.   Unemployed person does not possess the power of purchase.
  5.   All are correct
  1. Choose the word which as same meaning as the word alleviation
  1.   intensification
  2.   expansion
  3.   abatement
  4.   escalation
  5.   amplification
  1. Choose the word which as same meaning as the word vicious
  1.   pleasing
  2.   amusing
  3.   droll
  4.   witty
  5.   depraved
  1. Choose the word which as opposite meaning as the word recession
  1.   depression
  2.   melancholy
  3.   dejection
  4.   glee
  5.   glumness
  1. Choose the word which as opposite meaning as the word conflicting
  1.   contradictory
  2.   consistent
  3.   incompatible
  4.   discordant
  5.   dissonant

Directions (Q 11-15): The passage below has been divided into seven sentences, denoted by A),B),C),D),E),F) and G). Read the sentences and arrange them in a manner that the sentences make a meaningful paragraph.

(A) The credit card issuer determines your credit limit when you first apply for the credit card by assessing your income, current debt level, and credit history.

(B) Credit cards are also known to have higher interest rates than other forms of consumer loans and lines of credit.

(C) But still they remain one of the most popular forms of payment for consumer goods and services, and almost every store allows for payment of goods and services through credit cards.

(D) A credit card is a card issued by a financial company to a user that enables the cardholder to borrow funds to pay for goods and services on the condition that the cardholder will pay back the original amount plus agreed-upon additional charges.

(E) If you have a new credit history or a history of late payments, low income, or a high debt level you may be approved for a low credit limit to start.

(F) Interest on the amount that is charged to the card usually begins one month after a purchase is made.

(G) The credit companies or banks who issue credit cards grant a credit limit to the cardholder from which the cardholder can borrow money in the form as a cash advance.

  1. Which sentence should be the FOURTH in the paragraph?
  1.   E
  2.   A
  3.   D
  4.   C
  5.   B
  1. Which sentence should be the SECOND in the paragraph?
  1.   C
  2.   F
  3.   G
  4.   B
  5.   A
  1. Which sentence should be the FIRST in the paragraph?
  1.   C
  2.   E
  3.   D
  4.   B
  5.   F
  1. Which sentence should be the FIFTH in the paragraph?
  1.   C
  2.   G
  3.   E
  4.   D
  5.   B
  1. Which sentence should be the LAST in the paragraph?
  1.   E
  2.   D
  3.   F
  4.   B
  5.   C

Directions (Q16 – 20): below ten sentences have been given. Each sentence has been divided in five part denoted by a, b, c, d and e. read the sentence and find out the grammatical error in it. The code of that part of sentence will be your answer. If you find no error in sentence then mark e as your answer.

16.Japan is no longer a superpower because its working-age population declined, (a)/ and China is looking the same and in Asia, India could take (b)/the lead but only if they also develops its (c)/ manufacturing sector, not only the services one (d)/ no error(e).

  1.   a
  2.   b
  3.   c
  4.   d
  5.   e

17.The whole project is estimated to cost Rs 450 crore but, many residents’ (a)/ groups and environmentalists have raised concerns over (b)/ the ‘waste-to-energy plant’ because, (c)/ this model takes up more resources then what it generates (d)/ no error(e).

  1.   a
  2.   b
  3.   c
  4.   d
  5.   e

18.In order to overcome the heat, the poultry (a)/farmers provide glucose to the chicks (b)/and spray water inside the (c)/ shed to brought down the mortality rate (d)/ no error(e).

  1.   a
  2.   b
  3.   c
  4.   d
  5.   e

19.The rethinking on subsides has become critical(a)/ at this juncture as the US has challenged practically almost(b)/ India’s entire export programmes at the WTO(c)/ claiming that to harm American workers(d)/no error(e).

  1.   a
  2.   b
  3.   c
  4.   d
  5.   e

20.General Secretary said, “the Reserve Bank of India has(a)/ exclusive powers to determine the financial health of(b)/ a banks and recommend remedial (c)/ measures in case banks got into financial trouble”(d)/ no error(e).

  1.   a
  2.   b
  3.   c
  4.   d
  5.   e

Answers:

Direction (1-10)

1) Correct Answer is: e)

According to the passage, frictional unemployment is good for the economy, because it allows workers to move to jobs where they can be more productive.

2) Correct Answer is: d)

 “Slow industrialization” has not been mentioned as a cause of unemployment in the passage.

3) Correct Answer is: d)

It is mentioned in the passage, that efficient use of available human resources is the effective way of reducing poverty.

4) Correct Answer is: c)

According to the passage, the problem of underemployment is more difficult to solve as underemployment is a situation of work with very low levels of productivity and income.

5) Correct Answer is: b)

According to the passage, true statement is “the five-year plans implemented by the government have not contributed proportionately towards generation of employment”.

6) Correct Answer is: c)

It is mentioned in the passage that the unemployment casts short term ripple through out the economy by reducing an individual’s contribution in terms of services and taxes.

7) Correct Answer is: c)

The meaning of “alleviation” is “abatement / decrease/diminishing”

8) Correct Answer is: e)

The meaning of “vicious” is “cruel/immoral/ evil/ depraved”.

9) Correct Answer is: d)

The meaning of “recession” is “depression / glumness” and its opposite is “glee / delight”.

10) Correct Answer is: b)

The meaning of “conflicting” is “opposing / contradictory” and its opposite is “consistent / reliable”.

Direction (11-15)

The correct order of the sentences after rearrangement is DGAEBCF

 (D) A credit card is a card issued by a financial company to a user that enables the cardholder to borrow funds to pay for goods and services on the condition that the cardholder will pay back the original amount plus agreed-upon additional charges.

(G) The credit companies or banks who issue credit cards grant a credit limit to the cardholder from which the cardholder can borrow money in the form as a cash advance.

 (A) The credit card issuer determines your credit limit when you first apply for the credit card by assessing your income, current debt level, and credit history.

(E) If you have a new credit history or a history of late payments, low income, or a high debt level you may be approved for a low credit limit to start.

(B) Credit cards are also known to have higher interest rates than other forms of consumer loans and lines of credit.

(C) But still they remain one of the most popular forms of payment for consumer goods and services, and almost every store allows for payment of goods and services through credit cards.

(F) Interest on the amount that is charged to the card usually begins one month after a purchase is made.

This passage is about the credit cards. According to the passage, the financial company which issues the credit cards allows the cardholder to have a loan of certain amount on a condition that he will repay that amount with additional charges. The credit card companies which issue the card determines the certain limit of amount and cardholder can borrow the amount within this limit. The credit card issuer company ascertains the credit limit by assessing your income, current debt level etc. if you have a history of late payment, high debt etc then you will be approved low credit limit to begin. Credit cards are also identified to have higher interest rate in comparison with the other lines of credit. But still they are famous and are allowed in almost every store for payment purpose. Interest charging on the card starts after one month of purchase.

11) Correct Answer is: a)

12) Correct Answer is: c)

13) Correct Answer is: c)

14) Correct Answer is: e)

15) Correct Answer is: c)

Direction (16-20)

16) Correct Answer is: c)

 “it” will be used in place of “they”

According to the sentence the subject is singular so “it” will be used.

Correct Sentence: Japan is no longer a superpower because its working-age population declined, and China is looking the same and in Asia, India could take the lead but only if it also develops its manufacturing sector, not only the services one.

17) Correct Answer is: d)

 “than” will be used in place of “then”

According to the sentence “than” will be used as we use it when we compare something.

Correct Sentence: The whole project is estimated to cost Rs 450 crore but, many residents’ groups and environmentalists have raised concerns over the ‘waste-to-energy plant’ because, this model takes up more resources than what it generates.

18) Correct Answer is: d)

 “than” will be used in place of “then”

According to the sentence “than” will be used as we use it when we compare something.

Correct Sentence: The whole project is estimated to cost Rs 450 crore but, many residents’ groups and environmentalists have raised concerns over the ‘waste-to-energy plant’ because, this model takes up more resources than what it generates.

19) Correct Answer is: d)

 “bring” will be used in place of “brought”

According to the sentence “bring” will be used as first form of verb will be used after “to”.

Correct Sentence: In order to overcome the heat, the poultry farmers provide glucose to the chicks and spray water inside the shed to bring down the mortality rate.

20) Correct Answer is: d)

 “get” will be used in place of “got”

According to the sentence first form of verb will be used that is “get”.

Correct Sentence: General Secretary said, “the Reserve Bank of India has exclusive powers to determine the financial health of a banks and recommend remedial measures in case banks get into financial trouble”.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

English New Pattern Questions 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests