“20-20” English Question | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-46

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” English Questions. 

“20-20” English Questions | Crack SBI Clerk 2018 (Day-46)

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

 Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Direction (1-10) – Read the following passage carefully and answer the questions given below it.

It is admission season, and, once again, cries for quotas and reservations fill the air as students — at every level from playschool upwards all the way to PhD programmes — scrambleto get a place in the more sought-after courses and institutions in India’s ferociously competitive education system. The demand-supply gap is staggering, despite the fact that in absolute numbers, India continues to have the largest number of children out of school in any country in the world. The twin issues of accessibility and affordability combine into a deadly double whammy for parents struggling to educate their children. For the poor, access to affordable (free or subsidized) government education is limited due to the absence of anything like the requisite physical and soft infrastructure. For those who can afford to pay, the challenge of finding a seat for their wards in one of the sought-after schools leads to ridiculous scenes of hysterical parents protesting in the streets and plethora of court cases every year.

At the higher education level, the situation gets even worse. The Centre has targeted to achieve a 30% enrolment level in higher education by 2020. If one in every three eligible students who have completed high school actually wants to join college in three years from now, we need to create 40 million university seats. Despite the spectacular growth in private sector education — the education sector had gross revenues of ₹7,80,000 crore as of last fiscal and is growing at a clip of 20% per year according to research by India Ratings — we are still millions of seats short of the target. So, quotas. Everybody wants one, and with everybody now figuring out which political button to push to get what they want, the pie is getting awfully hard to slice and dice further. Apart from the constitutionally mandated affirmative action reservations for Scheduled Castes and Scheduled Tribes, we have all kinds of other quotas at the State level, from straightforward caste-based quotas to shares for the economically backward, the socially disadvantaged, the physically challenged, the religiously persecuted and so on and so forth.

Last week, we saw an interesting new wrinkle added to the whole quota debate. In Tamil Nadu, the State government decreed that as much as 85% of engineering and medical college seats in the State will be reserved for students who had completed the qualifying exam — the XII standard or equivalent certificate — under the State’s own board of secondary education. The move followed a dismal showing by State-board students in the National Eligibility-cum-Entrance Test for admission to engineering/medical degree programmes.Simultaneously, in Delhi — where Delhi University college seats, particularly the top-rated ones, are arguably the world’s most difficult to get into, with cut-offs in some colleges approaching a ridiculous 100% — the AamAadmi Party government passed a resolution in the State Assembly demanding that Delhi University reserve 80% of its seats for students from Delhi. Of course, DU, being a Central university, can thumb its nose at the AAP government, but the genie has been unleashed from the bottle. Sooner rather than later, the demand for this latest take on a quota will get political and somebody will cave in somewhere, setting off a chain reaction of court cases and stays.

The simple solution, of course, is to create adequate seats so that everybody who wants a degree can get one. Like all simple solutions, this is not as simple as it appears. The higher education sector is currently facing a simultaneous but different crisis — hundreds of engineering seats are going a-begging, as word gets around that the graduates of these colleges are proving to be unemployable in the job market. Hence, employers apply stricter filters to decide on who gets a job offer and who doesn’t. So, we need both quantity and quality, something that even the private sector seems unable to deliver at the moment. So, some filters will have to be applied in sieving out candidates, which is why these quota and reservation demands pop up in the first place. The trouble is that our education system, whether at the school or college level, has never been able to convince stakeholders that it performs its human resource development function of equipping a candidate with the appropriate skills and knowledge uniformly enough, so that potential employers/admissions officers do not need to apply additional filters. They simply do not buy the argument that anyone with a high school degree is good enough to become a doctor or engineer or manager or lawyer, which is why we have an alphabet soup of other filtration exams like NEET, JEE, CAT, CLAT and so on. Using the eminent domain powers of the state to ramrod quotas is simply not going to work in such a situation. The only workable solution is to ensure uniformity in the quality of education, at least at the school level to start with. This means, for instance, going for a nationwide CBSE system, instead of State boards of varying quality. The UPA government had even proposed this. Perhaps, like many of its other good ideas like Aadhaar, DBT and MGNREGA, the Modi government can pick it up and execute it.

  1. According to the passage which of the following are reason for the parents struggle in educating their children.
  1. Low quality of education
  2. Unavailability of teachers in schools
  3. accessibility and affordability
  4. lack of good schools
  5. lack of transportation

2. According to the passage what does a word going on begging means in sentence –hundreds of engineering seats are going a-begging.

  1. In abundance
  2. Be in little or no demand,
  3. Asking for the solution
  4. Hitting up for something
  5. None of these

3. According to research by India Ratings the education sector as of last fiscal and is growing at a clip of ___per year?

  1. 35%
  2. 25.2%
  3. 20%
  4. 30%
  5. 10%

4. According to the passage the parents who can afford are still facing which of the following challenge during admissions in schools?

  1. To find a seat for their children in one of the sought-after schools.
  2. Quota and reservations
  3. National Eligibility-cum-Entrance Test for admission
  4. Both a and c
  5. None of these

5. According to the passage which of sentences given below is not mentioned in the paragraph.

  1. The solution to improve the quality of education is to ensure uniformity.
  2. The Centre has targeted to achieve a 30% enrolment level in higher education by 2023.
  3. According to the numerical data India continues to have the largest number of children out of school in any country in the world.
  4. Our education system has never been able to convince stakeholders that it performs its human resource development function of equipping a candidate with the appropriate skills and knowledge uniformly enough.
  5. If one in every three eligible students who had completed high school wants to join college in three years from now, we need to create forty million university seats.

6. According to the passage access to affordable government education is limited for poor because of-

  1. Poor electrification
  2. Requisite physical and soft infrastructure.
  3. Reservation for students of rich family.
  4. Unavailability of text books
  5. None of these

7. Choose the word which has same meaning as word “ramrod“.

  1. Lenient
  2. Pliable
  3. authoritarian
  4. Tolerant
  5. Yielding

8. What is a meaning of the word “alphabet soup” in sentence -They simply do not buy the argument that anyone with a high school degree is good enough to become a doctor or engineer or manager or lawyer, which is why we have an alphabet soup of other filtration exams like NEET, JEE.

  1. Homogeneity
  2. Several parameters
  3. Unvaried in nature
  4. A confusing or confused mixture of things.
  5. None of these

9. Choose the word which has opposite meaning as word “unleased“.

a) Restrain

b) Release

c) Unshackle

d) Set free

e) Loose

10. Choose the word which has same meaning as word “whammy“.

a) benediction

b) Advantage

c) Delight

d) Curse or unpleasant effect

e) Felicity

Directions (Q 11-15): In each of the following sentences there is one blank space. Below each sentence there are four words denoted by a), b), c) d) and e). Find ONE word that to be fitted in both the sentences I and II and another word that to fit in sentence III and to make it meaning fully complete.

11)

i) Although Pat knew he was possibly putting his life in ______ by enlisting in the military, he wanted to help protect his country.

ii) Charles’s invasion of Poland (July 1654) came as a distinct relief to the Danes, though even the Polish War was full of latent______to Denmark.

iii) Urban development has led to the________of vast areas of countryside.

  1. Pain/ loss
  2. Peril/ ruination
  3. Heat/ destruction
  4. Menace/development
  5. Danger/evolution

12)

i) When I saw the lights on in the house after midnight, I knew something was_____ because my grandmother always went to bed early.

ii) When the fire department examined the remains of the building, they found nothing______in the wiring.

iii) Budget uncertainty will______further havoc, so please make sure to have all your numbers ready for the meeting.

  1. Wrong/ stop
  2. There /create
  3. Amiss/wreak
  4. Inappropriate/slow down
  5. Damaged/curb

13)

i) Although the government claims the unemployment rate is decreasing, there is still a ______of jobs available.

ii) The_______and taciturnity of our sources make it impossible to give anything like an adequate picture of Old Poland during the first four centuries of its existence.

iii) Tourism officials are less sanguine. All those______ predictions helped galvanize the response, and that has helped the Gulf coast recover.

  1. Hope/statistical
  2. Paucity/doomsday
  3. Shortage/examined
  4. Abundance/disdainful
  5. Quality/numerical

14)

i) Because she was popular with her classmates, the music teacher hoped that the vocalist could_____her classmates towards the glee club.

ii)Unable to______his horse in the right direction, the frustrated equestrian decided to take a break.

iii) The fact that you are in hospital frees you from the guilt and fear that your bosses might think that you’re __________illness.

  1. Hamper/faking
  2. Guide/controlling
  3. Steer/feigning
  4. Abandon/showing
  5. Lead/took on

15)

  1. Sarah was allowed to keep her job because the committee decided her efforts to save the patient were not a ________of any nursing laws or codes.
  2. The judge ruled that the doctor’s actions were in_____of her contractual duty.
  3. Despite my warning for the children to be gentle with the baby rabbits, their rowdy behavior has made the poor bunnies_______and nervous.
  1. Disregard/fearful
  2. Impediment/cautious
  3. Connection/alert
  4. Non-observance/reckless
  5. Breach/wary

DIRECTION (1620)- In each of the following questions on phrase has been given and it has been followed by four sentences. You have to find out on which sentences phrase has been used properly according to its meaning and mark your answer from the options denoted a),b),c),d). Mark e) as your answer of you find that the phrase has been applied properly in all sentences

16) Bear on

  1. Pressure was brought to bear on those with overdue
  2. The increase in the petroleum prices bears on the inflation level.
  3. Oh, have you got some useful emotional insight to bring to bear on the situation?
  4. The material lacks quality and will not bear on if the test conducted.
  1. All except iv
  2. Only i and ii
  3. Only iii and iv
  4. Only ii and iii
  5. All are correct

17) Catch out

  1. He’llcatch out from his mother for tearing his good trousers
  2. Detectives followed him for months hoping to catch him out in some deception.
  3. The impact, mild though it was, knocked what breath she’d managed to catch out of Patience
  4. That new drama series is beginning to catch
  1. Only i and iv
  2. Only ii and iii
  3. Only iii and iv
  4. Only i and iii
  5. All are correct

18) Die out

  1. The roar of the engines died out as the rocket vanished into
  2. It’s a custom that is beginning to die
  3. Once the fire has died out, the salvage team will move in.
  4. They are actually a sign that a thunderstorm is dying out and the bad weather has passed.
  1. Only i and iv
  2. Only ii and iii
  3. Only iii and iv
  4. Only i and ii
  5. All are correct

19) Fall to

  1. The candidate’s supporters fell to when he advocated
  2. Raina was doing well on the exam until she fell to on the last
  3. When I entered high school, I fell to tennis with a
  4. When she had departed, they fell to fighting among themselves.
  1. Only ii and iii
  2. Only iii and iv
  3. Only iv
  4. Only i and ii
  5. All are correct

20) Harp on

  1. It was one mistake—why do you keep harping on me for it?
  2. Vijay concentrated on the good parts of her trip instead of harping on about the bad.
  3. I know you want to go to  Don’t keep harping on.
  4. Every day my teacher harps on the importance of getting to class on time.
  1. Only i and ii
  2. Only iii
  3. Only ii and iv
  4. Only iii and iv
  5. All are correct

Answers:

  1. Correct answer – c)

Explanation –according to the passage in para 1 -The twin issues of accessibility and affordability combine into a deadly double whammy for parents struggling to educate their children.

  1. Correct answer – b)

Explanation – according to the passage going on begging means Be in little or no demand so the sentence hundreds of engineering seats are going a-begging means that seats are available to be taken because no one else wants it

  1. Correct answer – c)

Explanation –it is mentioned in para 2- the education sector had gross revenues of ₹7, 80,000 crore as of last fiscal and is growing at a clip of 20% per year according to research by India Ratings.

  1. Correct answer – a)

Explanation –it is mentioned in para 1 -For those who can afford to pay, the challenge of finding a seat for their wards in one of the sought-after schools.

5)Correct answer – b)

Explanation –b is not mentioned in paragraph.

  1. Correct answer – b)

Explanation –according to the passage for the poor, access to affordable government education is limited due to the absence of anything like the requisite physical and soft infrastructure.

  1. Correct answer – c)

Explanation –according to the passage ramrod means authoritarian or boss.

  1. Correct answer – d)

Explanation –according to the passage alphabet soup means a confusing or confused mixture of things.

  1. Correct answer – a)

Explanation –according to the passage opposite meaning of unleash is restrain.

  1. Correct answer – d)

Explanation –according to the passage whammy means a curse or unpleasing effect of an event.

Directions (Q 11-15):

11)Correct Answer is: b)

Explanation: the meaning of “peril” is “serious and immediate danger.” and it is suitable for i and ii blanks and the meaning of “ruination” is “the action or fact of ruining someone or something” so it is appropriate for iii blank.

12) Correct Answer is: c)

Explanation: the meaning of “amiss” is “wrong or improper.” and it is suitable for i and ii blanks and the meaning of “wreak” is “cause a large amount of damage or harm.” so it is appropriate for iii blank.

13) Correct Answer is: b)

Explanation: the meaning of “paucity” is “something in only small or insufficient quantities or amounts” and it is suitable for i and ii blanks and the meaning of “doomsday” is a day or time when you expect something terrible or unpleasant is going to happen..” so it is appropriate for iii blank.

14) Correct Answer is: c)

Explanation: the meaning of “steer” is “guide or control” and it is suitable for i and ii blanks and the meaning of “feigning “pretend to be affected by a feeling, state, or injury.” so it is appropriate for iii blank

15) Correct Answer is: e)

Explanation: the meaning of “breach” is “violation or breaking” and it is suitable for i and ii blanks and the meaning of “feigning “alert or prudent.” so it is appropriate for iii blank.

DIRECTION (1620)

16) Correct Answer is: a)

Explanation: the meaning of “bear on” is to affect, relate to, or have connection with; be relevant to andthe phrase has been applied properly in i),ii) and iii) sentences.

17) Correct Answer is: b)

Explanation: the meaning of “catch out” is to catch someone out means to cause them to make a mistake that reveals that they are lying about something, do not know something, or cannot do something.and the phrase has been applied properly in ii) and iii) sentences.

18) Correct Answer is: d)

Explanation: the meaning of “die out” is that If something dies out, it becomes less and less common and eventually disappears completely..and the phrase has been applied properly in i) and ii) sentences.

19) Correct Answer is: b)

Explanation: the meaning of “fall to” is be up to, come down to, devolve upon and the phrase has been applied properly in iii) and iv) sentences

20) Correct Answer is: e)

Explanation: the meaning of “harp on” is to talk or complain about something many times and the phrase has been applied properly in all the sentences

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests